Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Ziua protecţiei civile. Porţi deschise la ISU Alba şi expoziţie la Casa de Cultură a Studenţilor

Publicat

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba a organizat miercuri “Ziua Porţilor Deschise”, în toate subunităţile, activitate în cadrul căreia cei interesaţi au avut ocazia să asiste la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice.

Evenimentul este prilejuit de Ziua Protecţiei Civile din România, sărbătorită pe 28 februarie.

Manifestările organizate cu prilejul acestei sărbători s-au desfăşurat după următorul program:

– ora 11.00 – 13.00 – Holul Casei de Cultură al Studenților din Alba Iulia – Expoziţie cu tematică în domeniul protecţiei civile (pirotehnic și C.B.R.N);

– ora 12.10 – 14.00 – Sala Mare a Casei de Cultură al Studenților din Alba Iulia – Simpozion dedicat aniversării Zilei Protecției Civile din România.

La simpozionul dedicat aniversării Zilei Protecției Civile din România au participat prefectul Dănuț-Emil Hălălai, inspectori de protecție civilă și șefii serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județul Alba, precum și cadre militare în rezervă și active.

Premergător zilei de 28 februarie – Ziua Protecției Civile din România, luni, 26 februarie, a fost organizat un Punct de Informare în Centrul comercial Alba Mall, unde ofițeri și subofițeri din cadrul Inspecției de Prevenire au distribuit pliante, broşuri, flyere şi afişe cuprinzând măsuri de prevenire specifice diferitelor tipuri de situaţii de urgenţă. Această activitate s-a adresat tuturor celor care au vizitat punctul de informare, pentru a le fi oferite modalităţi de comportare înainte, în timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă.

Cu prilejul Zilei Protectiei Civile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba doreşte să mulţumească tuturor instituţiilor şi operatorilor economici cu care a colaborat şi a desfăşurat activităţi practice de pregătire, dar şi de intervenţie, pentru ajutorul acordat şi colaborarea eficientă.

“De-a lungul celor 85 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a facut parte, protecţia civilă din Romania a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele nationale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.

Semnificative sunt cutezanţa, profesionalismul şi devotamentul manifestat de personalul acestei instituţii în timpul celui de-al doilea război mondial, cât şi în timpul numeroaselor dezastre: inundaţiile din anii 1970, 1975, 1999, 2000, 2005, cutremurul devastator din anul 1977, accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995, numeroasele accidente tehnologice şi altele.

În prezent, conform legislaţiei adoptate în anul 2004 protecţia civilă împreună cu pompierii militari formează Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, instituţii formate pentru a îmbunătăţi reacţia în situaţii de urgenţă. La nivel judeţean s-a constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sub directa preşedinţie a Prefectului, iar la nivel local au fost înfiinţate Comitete Locale pentru Situaţii de Urgenţă, conduse de edilii unităţilor administrativ-teritoriale respective. Cu ajutorul acestor structuri, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă gestionează, coordonează şi acţionează efectiv, cu mijloacele şi forţele din dotare, pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente sau dezastre şi limitarea efectelor negative ale acestora”, transmite ISU Alba.

Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone, identificarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare, organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului, înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.

Măsurile de protecţie civilă trebuie să se realizeze din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege.

sursa foto: Facebook (ISU Alba)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax