Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ASTRO 2015: Ce aduce ANUL lui JUPITER şi al CAPREI de LEMN pentru POLITICIENII din ALBA


Publicat

horoscop 2015_zodiacÎn 2015, anul lui Jupiter, sunt aşteptate evenimente importante, grandioase, de bun augur. În horoscopul chinezesc, din 19 februarie începe Anul Caprei (Oii) de Lemn, ce prevesteşte o perioadă veselă şi lipsită de griji. Însă pentru fiecare, anul 2015 aduce o surpriză.

Deşi ultimii ani au fost marcaţi de multe situaţii tensionate, ce păreau să ducă într-o direcţie destul de periculoasă, se pare că în 2015 procesele distructive iau sfârşit. Este un an în care armonia îşi face din nou loc în vieţile noastre. Nu numai horoscopul chinezesc indică o schimbare a traiectoriei, ci aceasta este confirmată şi de numeroşi astrologi din lumea occidentală.
În primul rând, va intra în joc tranziţia lui Saturn în zodia Săgetător, ceea se va traduce printr-o toleranţă crescută faţă de cei din jur şi o tendinţă de a evolua pe plan spiritual. Tensiunea dintre Uranus şi Pluto, care a început în iunie 2012, se va topi odată cu noul an. În august 2015, Jupiter îşi face tranziţia către zodia Fecioară, o schimbare ce afectează în special aspectele ce ţin de bani şi sănătate.

În funcţie de anul şi data naşterii, vă prezentăm cum ar putea fi 2015 pentru politicienii din Alba.

TAUR – Florin Roman (PNL Alba, vicepreşedinte CJ Alba) – 22 aprilie 1974; Cornel Comşa (deputat independent de Alba) – 5 mai 1977

florin romanAnul 2015 se anunţă a fi unul foarte profitabil pentru nativii acestei zodii. Banii par să îşi facă drum către portofelele lor, în cele mai neaşteptate momente şi pot proveni din surse la care nativii nu s-ar fi gândit vreodată. Şi cu dragostea vor sta bine.

Cât despre sănătate, starea Taurilor va fi stabilă: nu vor avea loc nici schimbări mari, dar nici îmbunătăţiri majore.

Anul 2015 este excelent pentru demararea unor acţiuni importante, inclusiv pentru începerea, continuarea sau reluarea studiilor. Vârsta nu conteazâ, atata timp cât studiile vâ pot aduce avantaje. Lunile de maximâ iniţiativă şi eficienţă sunt august şi septembrie.

Prima parte a anului este o perioadă în care multe vise pot prinde contur. Faceţi planuri noi, se nasc speranţe şi mai mari în sufletul dumneavoastră şi priviţi cu multă încredere spre viitor.

cornel comsaVă simţiţi liber în tot ce faceţi, nu aveţi limite sau restricţii şi vă manifestaţi după propria voinţă, independent şi încrezător în propriile acţiuni. Primiţi sfaturi de la persoane competente în activitate de consiliere: consilieri juridici, financiari, profesori, care vă vor oferi o anume ghidare pentru continuitatea unor proiecte.

Pe plan financiar, 2015 este un an generos. În mod sigur nu rămâneţi cu buzunarul gol. Dacă ştiţi că meritaţi, puteţi chiar să cereţi o bursă sau o mărire de salariu, pentru că aveţi şanse mari să vi se acorde. Martie ar fi o lună potrivită, dar nu singura.

În septembrie pare a fi un moment favorabil schimbărilor radicale în plan profesional: schimbarea locului de muncă, avansare pe o altă treaptă ierarhică, extinderea clientelei. Veţi intui foarte bine persoanele de care este bine să vă apropiaţi pentru a fi sprijiniţi. Veţi lega prietenii foarte puternice, mai ales cu bărbaţi şi persoane mai în vârstă.

Pentru cei deja căsătoriţi, este un moment bun pentru armonizarea energiilor în cuplu, orice problemă anterioară – conflicte, dezechilibre – ajungând mai uşor la consens.

GEMENI – Alin Cucui (vicepreşedinte CJ Alba) – 31 mai 1976; Gheorghe Valentin Rotar (primar Blaj) – 7 iunie 1964, Dorin Nistor – 10 iunie 1973

Alin Cucui2015 va fi un an energic pentru dinamicii Gemeni, care vor simţi că pot cuceri întreaga lume. Nativii vor fi nevoiţi să ia decizii importante referitoare la carieră, ceea ce le-ar putea crea dificultăţi. Gemenii trebuie să fie foarte atenţi cu cheltuielile în 2015 şi să nu se arunce la niste achiziţii nejustificate.

Astrele spun că anul acesta veţi încerca ceea ce v-a fost teamă să încercaţi demult: să faceţi schimbări pe toate planurile care nu vă aduc satisfacţii, să nu mai aşteptaţi ca alţii să ia decizii în locul dumneavoastră şi să luptaţi să faceţi din viaţă exact ce vă doriţi.

Veţi fi supuşi şi la unele încercări. Nu e cazul să vă descurajaţi, pentru că, până la urmă, viaţa este o luptă continuă. După primele 6 luni ale acestui an, lucrurile se vor mai relaxa într-o oarecare măsură.

 

 

dorin nistorÎn privinţa banilor, situaţia dumneavoastră este cam încurcată: unele resurse secundare pot fi întrerupte sau diminuate, pot apărea dificultăţi legate de o împărţire (partaj, succesiune) care nu vă avantajează; apoi, anumite obligaţii financiare devin împovărătoare, secatuindu-vă bugetul (rate, chirii, taxe etc.); în plus, aveţi tendinţa de a cheltui mai mult decât vă permite punga.

În luna iulie este posibil să vă încercaţi norocul pe alte meleaguri. Sunteţi foarte atraşi de străinătate şi, din a doua parte a anului, vă puteţi face curaj în acest sens.

gheorghe-rotarPot apărea schimbări majore în plan profesional, cum ar fi o reprofilare, un curs de specializare, o altă direcţie, o altă profesiune, o altă funcţie. Se pun alte baze ale evoluţiei dumneavoastră socio-profesionale. Vă bucuraţi de sfaturile sau ajutorul concret al unui superior.

Luna octombrie deschide o perioadă benefică asocierilor de orice fel. Nu mai doriţi să fiţi singur şi iesiţi în întâmpinarea celorlalţi cu mai mult interes.

Acordaţi mai mare atenţie aspectului dumneavoastră fizic, investiţi mai mult în ceea ce formează imaginea dumneavoastră publică. Anul descrie o etapă bună a vieţii dumneavoastră, priviţi totul cu încredere şi optimism. Sunt câteva luni de succes în plan sentimental.

Sănătatea, mai ales de la finalul lunii martie până la începutul lui septembrie, va fi cât se poate de bună. La starea dumneavoastră foarte bună va contribui şi faptul că veţi face mult sport din plăcere.

 

 

RAC – Sorin Ioan Bumb (administratorul judeţului Alba) – 18 iulie 1966, Silviu Ponoran (primar Zlatna) – 1 iulie 1959

sorin bumbVeşti bune pentru anul 2015. Racii vor avea parte de un an mai vesel decat cel anterior, în care vor lega noi prietenii şi se vor distra mai mult decât în mod obişnuit. Dacă vor încerca să nu se deprime din cele mai mici neajunsuri, Racii vor avansa în carieră, mai ales datorită unor noi abilităţi asimilate pe parcursul anului.

La începutul acestui an sunteţi mult mai comunicativ, mai deschis, mai jovial, vorbiţi şi scrieţi cu mult aplomb, întreţineţi relaţii armonioase cu lumea.

Sunteţi o prezenţă agreabilă în anturajul dumneavoastră apropiat, reuşind să-i influentaţi pozitiv şi pe ceilalţi. Şansa dumneavoastră stă în comunicare, deci trebuie să găsiţi o modalitate de a comunica lumii ce aveţi de spus.

Luna martie va aduce mai multă siguranţă de sine, dar aveţi tendinţa să munciţi mult prea mult şi există pericolul de a vă epuiza. Începând cu această lună, veţi fi foarte îndârjiţi la locul de muncă, cea mai multă energie consumând-o acolo. Din păcate, nu veţi putea să vă afirmaţi încă pe măsura eforturilor depuse şi veţi fi dezamăgiţi; aveţi impresia că pedalaţi în gol.

silviu ponoranViaţa dumneavoastră va fi puternic influenţată de sectorul fiananciar. Sunt previzibile creşteri ale veniturilor, dar este bine să nu vă bazaţi pe câştiguri picate din cer, pentru că veţi munci pentru fiecare bănuţ.

De la sfârşitul lui septembrie, Racii încep să primească însărcinări tot mai importante, puterea lor de muncă sporeşte şi începe să se întrevadă o reuşită însemnată pe plan profesional. Octombrie aduce evenimente importante în acest sens.

Pentru unii este un moment ideal pentru studiu, li se oferă şansa de a învăţa ceva nou şi atractiv, pentru alţii este un moment ideal de a deveni părinţi, simţind mai mult ca oricând nevoia de a avea copii cărora să le oferiţi grija şi dragostea de care sunteţi capabil.

Sănătatea vă poate juca feste, mai ales în prima jumătate a anului. Sunt posibile intervenţii chirurgicale.

LEU – Gheorghe Feneşer (prefect de Alba) – 6 august 1956

feneser1În ceea ce priveşte munca, deşi nimic nu este simplu şi apar destule dificultăţi, până în octombrie sunt şanse maxime să apară cel puţin o reuşită adevărată. Afacerile prosperă datorită unor asocieri sau colaborări de succes, de aceea trebuie să acceptaţi relationarea cu ceilalţi.

Anul debutează cu probleme financiare serioase, fapt ce va face ceva mai pesimişti. Nu este totuşi cazul să deveniţi închişi, pentru că dupa 25 ianuarie încep să se urnească toate încet, încet, în direcţia proiectată deja de anul trecut.

Un plan ce părea blocat fără ieşire în anii anteriori poate cunoaşte acum o redresare fantastică şi o revenire la normal. Unele lucruri ce păreau definitiv pierdute pot reveni acum în prim planul atenţiei dumneavoastră cu mari şanse de evoluţie pozitivă.

Deveniţi o persoană populară, cu mulţi prieteni, dar s-ar putea ca în anturaj să se strecoare uneori şi „paraziţi” care să profite de bunăvoinţa dumneavoastră.

În final, cel mai important avertisment: sănătatea nu trebuie în niciun caz neglijată în 2015. Chiar dacă vă simtiţi în formă, tot ar fi bine să faceţi un control general.

FECIOARĂ – Ioan Rus (preşedintele de onoare PSD Alba) – 12 septembrie

ioan rusProfesional, 2015 este unul dintre acei ani în care lucrurile se stabilizează şi merg aproape de la sine pe făgaşul potrivit. Este urmarea firească a reuşitelor din ultima vreme. Şi încă mai este loc pentru împlinirea speranţelor, mai ales că Fecioarele se bucură de simpatia şi sprijinul unor personaje influente.

Nativilor le reuşeşte în 2015 aproape tot ce îşi pun în minte, mai ales în chestiunile cu adevărat importante. Este un an deosebit, ce aduce noi idealuri, noi prieteni, proiecte de viitor mai îndrăzneţe. Este o perioadă de adevărată strălucire pentru dumneavoastră, radiaţi energie şi căldură. Vă manifestaţi personalitatea cu fermitate şi vă puteţi remarca uşor, ieşind mai mult ca oricând în lumina reflectoarelor.

În lunile mai si iunie pot apărea încurcături. În aceste perioade, Fecioarelor li se recomandă să se abţină de la împrumuturi şi investiţii şi să fie foarte vigilente în legatură cu veniturile partenerului.

Pentru toate Fecioarele, indiferent de data naşterii, este un an care oferă ocazii de progres pe plan profesional, de avansare şi îmbunătăţire a statutului.

Chiar dacă în acest an aveţi un organism rezistent, menajaţi-vă! Energia fizică pe care o aveţi este considerabilă şi poate să determine un interes crescut pentru sport.

BALANŢĂ – Teodor Atanasiu (senator PNL Alba) – 23 septembrie 1962; Dorin Șerdean (viceprimar Alba Iulia), 11 octombrie 1969; Mihai Horațiu Josan (primar Aiud) – 27 septembrie 1963

teodor atanasiuAnul 2015 este pentru Balanţe un an strategic, de decizii importante şi stabilizare profesională sau socială, un an de temelie. Cu o condiţie: să aibă multă răbdare şi tenacitate, fiindcă nimic nu se obţine prea simplu.

În 2015, nativii trebuie să se străduiască să devină mai organizaţi, mai ales dacă vor să obţină acele realizări la care visează de ani buni. În carieră pot apărea îmbunătăţiri. Esenţial este să reuşească să îşi recapete echilibrul şi să îşi distribuie corect timpul limitat pe care îl au.

 

 

Dorin Serdean, Consilier LocalÎn acest an, se pot aştepta la orice. Poate fi cea mai revoluţionară perioadă din viaţă, cu evenimente bruşte şi neprevăzute, cu conjuncturi ieşite din comun, cu schimbări radicale. Fie că-şi dau seama sau nu, caută de fapt libertatea, noul şi originalul.

Muncile banale şi stereotipe îi vor exaspera, deci trebuie să se orienteze către preocupări care să le solicite creativitatea, originalitatea şi ingeniozitatea sau către o profesie în care să aibă cât mai multă libertate de mişcare.

 

 

horatiu josanPe plan profesional, Balantele au din toamna o mare îndemânare în a întoarce situaţiile în favoarea lor. Prind din zbor ocaziile favorabile şi le exploatează cu abilitate şi înţelepciune. Îşi fac proiecte şi privesc cu mai multă îndrăzneală spre viitor.

În plan financiar nu trebuie să vă aşteptaţi la îmbogăţiri spectaculoase.

În prima parte a anului sunteţi capabili să îi înţelegeţi mai mult pe cei din jur, ştiţi exact ce doriţi de la ei şi de la dumneavoastră înşivă, nu mai şovăiţi în nici o direcţie şi toţi se pot baza pe dumneavoastră. Cuplul îl susţineţi cu zâmbetul pe buze chiar dacă nu arareori apar momente de încordare cauzate în special de răceala de care dă dovadă partenerul sau din cauza distanţei.

Cu sănătatea ar putea avea mari probleme nativii sensibili la schimbări de temperatură. Răcelile vor fi frecvente.

SCORPION – Călin Potor (PSD, deputat de Alba) – 12 noiembrie 1959, Clement Negruț (PMP – deputat de Alba) – 17 noiembrie 1964

calin potorCel mai preţios sfat pe care îl pot urma Scorpionii în 2015 este să analizeze totul în amănunt înainte de a lua decizii. De asemenea, trebuie să faca un efort spre a fi mai deschişi, deoarece dacă rămân secretoşi şi tăcuţi nu vor putea avansa. Banii nu vor fi o problemă în noul an, care va fi propice pentru a face economii.

Ocupaţi să demonstraţi cât mai mult cât de capabili sunteţi în plan profesional, veţi cam neglija complet viaţa de familie. Nu înseamnă însă că aceasta este în pericol de destrămare, ci doar că răceala cauzată de griji, stres şi oboseală se va instala în acest plan pentru vreme îndelungată. Nu fugiţi însă de relaţii sociale care să vă ajute să prosperaţi, să avansaţi şi să călătoriţi mult. Va trebui însă să fiţi foarte stăpâni pe dumneavoastră înşivă, să ţineţi permanent legătura cu colaboratorii, să fiţi foarte sistematizaţi şi riguroşi.

În plan material nu duceţi lipsă de prea multe. E drept ca v-aţi dori să aveţi mai mulţi bani, să vă permiteţi mai multe, dar aveţi mai mult decât au alţii şi asta ar trebui să vă mulţumească.

clement negrutPartea cea mai neplăcută a acestui an este aceea că la serviciu sunteţi apreciaţi mai mult în vorbe, lăudaţi şi daţi drept exemplu, dar primele, avansările şi recunoaşterile oficiale se lasă aşteptate. Treceţi însă cu bine şi peste aceste teste psihice menite a vă pune la încercare răbdarea şi tenacitatea.

Sănătatea ar putea avea oarecum de suferit din cauza oboselii psihice şi intelectuale la care vă supuneţi. O alimentaţie adecvată, puţin sport şi vitaminele şi mineralele necesare v-ar susţine însă tonusul şi puterea de a merge nestingheriţi mai departe.

 

SĂGETĂTOR – Alexandru Pereș (senator de Alba) – 20 decembrie 1952, Paul Voicu (viceprimar, Alba Iulia) – 17 decembrie 1962

Prima parte a anului favorizează cu precădere realizările dobândite prin seriozitate şi muncă. Partea doua a anului ealexandru peresste mai bogată în surprize, în întâmplări neaşteptate, în posibilităţi ivite pe negândite, în ocazii care vă îmboldesc să adoptaţi noi modalităţi de acţiune, mai moderne sau mai originale.

Pe tot parcursul anului, anumite planete vor influenţa major viaţa dumneavoastră. Pot aduce un eveniment de destin prin care viaţa dumneavoastră capătă o altă culoare. Atunci veţi cunoaşte o altă faţetă a propriei dumneavoastre personalităţi, poate în alte condiţii de viaţă, în care energia dumneavoastră devine maximă, cheful de a trăi la fel şi descoperiţi dintr-o dată că o latură a personalităţii dumneavoastră nu a fost suficient folosită.

Va fi momentul revelarii unei alte identităţi, practic după acele luni descoperind că aţi devenit altul.

Paul VoicuFamilia va fi centrul universului multora dintre dumneavoastră, chiar dacă ritmul de lucru pe care vi l-aţi autoimpus vă va răpi mult din timpul de petrecut în sânul familiei.

Sensibili şi puţin cam prea încăpăţânaţi, anul acesta ţineţi neapărat să arataţi cu degetul spre cei care v-au rănit în trecut. În inimă i-aţi iertat complet, dar vreţi neapărat să ţineţi minte pentru totdeauna ce vi s-a întâmplat, în speranţa că veţi şti să vă feriţi pe viitor.

Activitatea sportivă vă va face foarte mult bine, pentru că vă va consuma excesul de energie.

Cu sănătatea toate ar fi bune şi frumoase daca aţi reuşi să găsiţi timp să consultaţi doctorii atunci când problemele sunt doar la început, nu abia când se agravează.

CAPRICORN – Mircea Hava (primar Alba Iulia) – 26 decembrie 1956

mircea havaFiind mulţumiţi de dumneavoastră înşivă şi de cei care vă înconjoară, anul 2015 ar putea fi pentru dumneavoastră cel puţin la fel de bun ca 2014. Nimic nu vă poate induce gânduri negre, nimic nu ar trebui să vă deprime sau să vă producă sentimente negative.

Mândri în sinea dumneavoastră de ceea ce sunteţi, adorat de unii şi contestaţi tacit de alţii, continuaţi şi în acest an maniera explozivă de a-i trata pe cei din jur.

Anul acesta vă este avantajos pe multe planuri, aşa că nu ar trebui să ezitaţi când vi se fac anumite propuneri. Aveţi ocazia de a vă pune în practică ideile, de a fi susţinuţi de oameni deosebiţi, de a realiza ceea ce nici nu visaţi în anii anteriori.

Din toamnă, apar asocieri şi colaborări profitabile, noi cunoştinţe utile, mai mulţi clienţi şi contracte bune.

În familie, important pentru dumneavoastră este ca nimeni să nu se simtă neglijat, aşa că vă revărsaţi toata dragostea asupra celor care înseamnă cu adevărat ceva pentru dumneavoastră. Prietenii vă sunt mai dragi ca niciodata, dar totuşi familia rămâne pe primul loc.

Sănătatea ar putea să vă dea bătăi de cap şi să ia turnuri neaşteptate – şi neplăcute – în cazul exceselor alimentare.

VĂRSĂTOR – Ioan Dîrzu (deputat PSD Alba) – 1 februarie 1967; Adrian Teban (primar Cugir) – 2 februarie 1972, Ovidiu Jidveian – 8 februarie 1981

ioan dirzuÎn general indecişi şi totuşi echilibraţi în hotărâri, nativii Vărsători vor lua anul acesta prin surprindere pe cei care îi cunosc: vor lua decizii majore, care vor schimba în mare măsură viaţa lor dar oarecum şi pe a celor din jur. Una peste alta, vreţi să ieşiţi din anonimat, doriţi să demonstraţi că puteţi mai mult şi sigur veţi reuşi, căci astrele vă călăuzesc.

Luna martie este un punct de cotitură maximă pentru o mare parte dintre dumneavoastră, un proiect nou fiind cel mai probabil şansa dumneavoastră de a rezolva multe dintre problemele care vă frământă.

 

 

ovidiu jidveianUnii Vărsatori care îşi aleg obiective serioase şi nu caută succesul imediat, pot să avanseze binişor, dacă acţionează cu diplomaţie. Există unele domenii în care chiar au şanse foarte frumoase: studiile, comunicarea, călătoriile şi activitatea mentală.

Imaginea dumneavoastră publică se îmbunătăţeşte, începeţi să cunoasteţi persoane în care vă puneţi unele umbre de speranţă, în special dacă lucrează în domenii profesionale înrudite cu ale dumneavoastră.

În plan social s-ar putea spune că nimic nu iese din limitele normalului. Aveţi însă prea puţin timp liber şi pe acesta se cuvine să i-l acordaţi mai mult familiei. Oricum, se pare că multe dintre prieteniile dumneavoastră vechi s-au răcit, fie din cauza distanţei, fie a anturajului. Ar trebui să nu uitaţi însă de ei. Prietenii noi sunt puţini.

adrian teban primar cugirFamilia nu joacă un rol deosebit de important în deciziile dumneavoastră, căci tindeţi să hotărâţi singuri ce doriţi să faceţi. Nu îi va plăcea deloc însă acest lucru partenerului de viaţă. Important este totuşi să vă sfătuiţi cu partenerul de cuplu atunci când decideţi ceva în numele amândurora.

Sănătatea ar trebui îngrijită ceva mai mult, sportul fiind cel mai indicat pentru dumneavoastră. Evitaţi tratamentele “după ureche”, dar nici nu mergeţi la medic pentru cea mai mică migrenă!

 

PEŞTI – Ion Dumitrel (preşedintele CJ Alba) – 20 martie 1958; Dan Simedru (PNL, deputat de Alba) – 26 februarie 1962

ioan dumitrelÎn general, anul acesta va fi bun. Nu vă este teamă de muncă, atâta vreme cât ştiţi că veţi avea câştiguri pe măsură şi vă veţi orienta să legaţi prietenii cu persoane foarte influente.

Veţi pune bazele unui nou început pe toate planurile. Vreţi ca viaţa dumneavoastră să ia cursul pe care vi l-aţi dorit dintotdeauna şi ferească Dumnezeu să încerce cineva să vi se opună!

Studiaţi mult, citiţi mult, sunteţi atras de latura abstractă a vieţii, eliberându-vă de cotidian. Intraţi într-o altă lume în care acumulaţi multe informaţii noi, utile evoluţiei dumneavoastră intelectuale şi spirituale.

În plan profesional, intuiţia, sentimentul responsabilităţii, aspiraţia către progres, puterea imaginaţiei, dar şi încăpăţânarea nativă vă ofera noi oportunităţi de avansare. Ca şi anul trecut, important este să vă bazati pe propriile dumneavoastră forţe chiar dacă nu este absolut necesar să va spetiţi muncind. Banii sosesc, încet dar sigur şi cu certitudine veţi reuşi să economisiţi destul de mult.

dan coriolan simedruBanii vin şi pleacă, dar vă rămân suficienţi cât să începeţi să faceţi economii pe care vă veţi putea baza mai târziu, pe la sfârşitul anului. Veţi reuşi să ajutaţi financiar şi câţiva amici care nici nu se aşteaptă la un asemenea gest din partea dumneavoastră. Important este că reuşiţi să vă faceţi noi prieteni, dar nu unii “cumpăraţi”, ci unii care vă vor fi cu adevarat recunoscători şi apropiaţi sufleteşte vreme îndelungată.

În ceea ce priveşte sănătatea, ţineţi sub control tensiunea arterială, evitaţi stresul prelungit şi oboseala intelectuală excesivă!ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cine are voie să se vaccineze înaintea populației generale. LISTA COMPLETĂ cu noile categorii, apărută în Monitorul Oficial

Publicat

Lista nouă a persoanelor care se pot vaccina anti-COVID-19 în perioada II de imunizare, înaintea populației generale a apărut în Monitorul Oficial, joi seară.

Față de varianta inițială, Guvernul a introdus zeci de noi categorii socio-profesionale cu prioritate la vaccinare, precum sportivii, veterinarii, avocații, lucrătorii la pompe funebre, dar și mai mulți politicieni.

A apărut în Monitorul Oficial, joi seară, noua listă a persoanelor care se pot vaccina anti-COVID-19 în perioada II de imunizare, înaintea populației generale. Față de varianta inițială, Guvernul a introdus zeci de noi categorii socio-profesionale cu prioritate la vaccinare, precum sportivii, veterinarii, avocații, lucrătorii la pompe funebre, dar și mai mulți politicieni.

Cine se poate imuniza în ETAPA 2 de vaccinare (noutățile sunt cele scrise cu litere îngroșate), potrivit actului apărut în Monitorul Oficial:

a) populația la risc:

(i) adulți cu vârsta peste 65 de ani;

(ii) persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate;

(iii) persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea

(iv) persoane fără adăpost

b) lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

(i) personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțíonală, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora

ii) personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională şi al autorităţii judecătoreşti, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și membrii Uniunii naționale a notarilor publici, precum și membrii din România în Parlamentul European

(iii) personalul din sectorul economic vital:

– procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume;

– uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

– centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

– unități de producție, transport și distribuție gaze;

– unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

– unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

– transport de persoane și mărfuri;

– noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

– comunicații, și anume Serviciul de Telecomunicații Speciale, radioul și televiziunea naționale;

– personalul navigant român maritim și fluvial;

– personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol)

– personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU)

(iv) personalul din unitățile de învățământ și creșe;

(v) personalul poștal și din servicii de curierat;

(vi) personalul cultelor religioase;

(vii) personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unități medicale;

(viii) personalul din domeniul salubrității și deșeurilor;

(ix) personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;

(x) personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii;

(xi) persoanele care asigură asistență medicală și socială persoanelor prevăzute la pct.(iii) al lit.a);

(xii) personalul din administrația publică locală;

(xiii) lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale;

(xiv) personalul din Administrația Națională de Meteorologie

(xv) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;

(xvi) personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;

(xvii) inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora.

(xviii) personalul Curții de Conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti

(xix) personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței

(xx) sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportiv

(xxi) personalul veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare

(noutățile sunt cele scrise cu litere îngroșate), potrivit actului apărut în Monitorul Oficial:

a) populația la risc:

(i) adulți cu vârsta peste 65 de ani;

(ii) persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate;

(iii) persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea

(iv) persoane fără adăpost

b) lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

(i) personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțíonală, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora

ii) personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională şi al autorităţii judecătoreşti, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și membrii Uniunii naționale a notarilor publici, precum și membrii din România în Parlamentul European

(iii) personalul din sectorul economic vital:

– procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume;

– uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

– centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

– unități de producție, transport și distribuție gaze;

– unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

– unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

– transport de persoane și mărfuri;

– noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

– comunicații, și anume Serviciul de Telecomunicații Speciale, radioul și televiziunea naționale;

– personalul navigant român maritim și fluvial;

– personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol)

– personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU)

(iv) personalul din unitățile de învățământ și creșe;

(v) personalul poștal și din servicii de curierat;

(vi) personalul cultelor religioase;

(vii) personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unități medicale;

(viii) personalul din domeniul salubrității și deșeurilor;

(ix) personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;

(x) personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii;

(xi) persoanele care asigură asistență medicală și socială persoanelor prevăzute la pct.(iii) al lit.a);

(xii) personalul din administrația publică locală;

(xiii) lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale;

(xiv) personalul din Administrația Națională de Meteorologie

(xv) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;

(xvi) personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;

(xvii) inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora.

(xviii) personalul Curții de Conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti

(xix) personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței

(xx) sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportiv

(xxi) personalul veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Israelul anunță că pandemia dă înapoi după începerea campaniei de vaccinare. Rata de reproducție a virusului a scăzut sub 1

Publicat

Rata de reproducţie R a virusului SARS Cov 2 a coborât sub 1 în Israel pentru prima dată de la debutul cele mai accelerate campanii de vaccinare din lume, sugerând că epidemia de COVID-19 ar putea începe să dea înapoi, a indicat joi guvernul, transmite Reuters.

Numărul R a atins 1,3 pe 11 decembrie, iar campania de vaccinare a început o săptămână mai târziu. În condiţiile în care numărul de infectări a continuat să crească, pe 27 decembrie a fost impus un al treilea lockdown naţional, încă în vigoare.

”Vedem oare lumina? Vedem o crăpătură printre jaluzele”, a comentat ministrul adjunct al sănătăţii, Yoav Kisch, la Canalul 13 TV, după ce Israelul a consemnat un număr R subunitar de 0,99.

”Am reuşit o stopare, dar am reuşit o stopare la niveluri ridicate de morbiditate”, a spus el.

Ministrul a creditat pentru aceasta lockdown-ul şi vaccinurile – administrate deja unui număr de peste un sfert din cei 9 milioane de locuitori -, dar a atenţionat că vaccinurile ‘în principal au redus morbiditatea gravă, nu neapărat numărul de purtători’.

Scăderea ar fi fost mai semnificativă dacă nu ar fi fost prezentă şi varianta britanică, deosebit de contagioasă, a virusului, a menţionat Kisch.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care vizează un nou mandat în alegerile anticipate din martie, a afirmat că vaccinul ar putea permite Israelului să-şi protejeze categoriile de populaţie cele mai vulnerabile şi să redeschidă economia luna viitoare

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Majoritatea angajaților români vor job aproape de casă. Ce cred despre distanțarea la locul de muncă

Publicat

muncaacasa

Mai mult de o treime dintre angajaţi (36,5%) sunt de părere că, în 2021, îşi vor relua activitatea la birou, împreună cu întreaga echipă, în timp ce proximitatea biroului faţă de casă rămâne un factor important pentru majoritatea angajaţilor (65%), relevă un studiu realizat de unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de birouri de clasa A din România.

Conform datelor centralizate de Genesis Property, patru din zece persoane (41%) spun că vor evalua atent, de-acum înainte, şi tehnologiile adoptate în spaţiul de birouri pentru mai multă siguranţă privind sănătatea lor şi a colegilor, iar importanţa măsurilor sanitare luate în clădire sunt relevante pentru 51% dintre respondenţi.

De asemenea, aproape jumătate din totalul persoanelor chestionate (49,3%) pun accent pe modul de organizare a spaţiului, cu accent mai mare pe birouri delimitate care facilitează distanţarea.

În acelaşi timp, pe lângă măsurile pentru sănătate pe care peste 60% dintre respondenţi la sondajul de specialitate le văd necesare în clădirile de birouri astăzi şi în viitor, mulţi angajaţi consideră că este loc şi pentru alte schimbări. Astfel, 52% cred că, în viitor, birourile ar trebui să ofere angajaţilor o experienţă integrată de muncă, stil de viaţă, divertisment şi socializare, iar alţi 45% sunt de părere că situaţia actuală reprezintă o oportunitate pentru integrarea de tehnologii bazate pe inteligenţa artificială, care pot elimina activităţi repetitive şi de rutină, redefinind modul în care vor lucra în viitor.

Totodată, 40% dintre angajaţi îşi doresc ca, pe viitor, să aibă oportunitatea să lucreze în spaţii care le oferă un mediu mai bun pentru a-şi manifesta şi creativitatea.

Potrivit sursei citate, crearea unui mediu de lucru mai sigur pentru sănătate, prin măsuri sanitare şi tehnologii avansate menite să limiteze riscurile unor ameninţări pentru sănătate, cum este Covid-19, se află la baza The Immune Building Standard, primul standard global „open source” care evaluează rezistenţa clădirilor de birouri la ameninţări pentru sănătate.

Sondajul Genesis Property privind percepţia angajaţilor despre viitorul birourilor a fost derulat în luna noiembrie 2020 prin platforma iVox, pe un eşantion de 1.062 de utilizatori de Internet din toată ţara, dintre care aproape 60% femei şi peste 70% cu vârsta între 25 şi 40 de ani. De asemenea, opt din zece respondenţi erau angajaţi full-time şi aproximativ 77% ocupau poziţii cu activitate de birou, în arii precum IT, consultanţă, financiar, energie, imobiliare, auto sau comerţ.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Decizie luată de Ministrul Educaţiei: Numărul de elevi din clasele de liceu va fi redus. Care va fi numărul maxim dintr-o clasă

Publicat

elevi liceu

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal de zi, se va reduce de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional, şi de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

Decizie luată de Ministrul Educaţiei: Numărul de elevi din clase de liceu va fi redus

DOCUMENTUL poate fi văzut AICI: Document-2021-01-21-24555219-0-ordin-pentru-modificarea-metologiei-privind-fundamentarea-cifrei-scolarizare

  • Învățământ liceal cu frecvență ( zi), filiera tehnologică și învățământ profesional, inclusiv dual – 24 elevi
  • Învațământ liceal cu frecvență ( zi), filiera teoretică – 26 elevi
  • Învațământ liceal cu frecvență ( zi) filieră vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și la învățământul liceal de artă – 24 elevi
  • Învățământ liceal cu frecvență ( seral) și frecvență redusă – 28 de elevi
  • Învațământ liceal cu frecvență ( seral)  filieră tehnologică, ciclul superior – 28 elevi
  • Învățământ postliceal – 28 elevi

Joi, 21 ianuarie a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020.

Având în vedere modificările promovate, activităţile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător.

Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de şcolarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat. Această măsură se constituie într-un pas concret în direcţia României Educate, precizează cominicatul ministerului.

Cele patru scenarii aplicate după data de 8 februarie pentru școli, licee și grădinițe:

Scenariul verdeincidența sub 1 la mie:  toate școlile se redeschid fizic. Toți elevii merg la școală

Scenariul galbenincidența între 1- 3 la mie:  merg la școală elevii din ciclul primar ( clasele I- IV) și cei din clasele terminale clasa a VIII-a și Clasa a XII-a și a XIII-a. NU merg la scoală clasele V, VI, VII și IX, X, XI. La aceste clase NU se fac cursuri în sistem hibrid. Numai online.

Scenariul roșu –  incidența peste 3 la mie: continuă să meargă la școală copiii de grădiniță și elevii din ciclul primar. Ceilalți elevi nu merg la școală.

Rata de infectare peste 6 la mie: Când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează, școlile de închid.Nimeni nu mai merge la școală

Sistemul hibrid dispare complet după 8 februarie

Ministrul sănătății a anunțat că școlile nu se vor deschide fără să fie luate măsuri de precauție:

”Nu o vom face fără măsuri de precauție și printre măsurile de precauție vor fi următoarele:

  • vaccinarea personalului din învățământ, vaccinarea învățătorilor, vaccinarea profesorilor. Tot personalul din învățământ este în etapa a doua de vaccinare, etapă deschisă astăzi.
  • A doua măsură pe care o luăm este testarea, testarea tuturor persoanelor simptomatice și a tuturor persoanelor care sunt contacți ai celor identificați pozitiv cu Covid-19. Cu alte cuvinte, dacă cineva apare într-o anchetă epidemiologică și intră în contact cu cineva din acea școală sau lucrează în acea școală, va fi imediat testată cu teste antigen, fie că este copil, fie că este adult. De asemenea, dacă un copil într-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți copii vor fi testați.”

sursa: mediafax, edu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate