Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Atac asupra DNA. Războiul interceptărilor: ”E ditamai regia făcută. O să transmită în direct două posturi”

Publicat

Fostul deputat PSD Vlad Cosma, condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare, îi acuză pe anchetatorii săi de la DNA Ploiești că i-ar fi cerut să “planteze” probe împotriva controversatului om de afaceri, fugit în Serbia, Sebastian Ghiță. Acesta a pus la dispoziție o serie de înregistrări. DNA spune că procurorul vizat de Cosma nu a lucrat la ”dosarul Ghiță” și a făcut publice o serie de alte înregistrări care arată un complot împotriva instituției. ”E ditamai regia făcută! O să transmită două posturi în direct… și ROMÂNIA TV… și ANTENA 3! ANTENA 3 o să fie în direct, cu totul, absolut…! ”

Până când Parchetul General şi Inspecția Judiciară vor ancheta afirmațiile lui Cosma, DNA reacționează şi spune că la mijloc este vorba despre un șantaj, menit să îi forțeze pe procurori să închidă anumite dosare.

Scandalul uriaş s-a iscat după ce Vlad Cosma, deputat PSD, condamnat la 5 ani de închisoare în prima instanţă pentru corupţie, a declarat că un procuror DNA ar fi falsificat probe în dosarul deputatului Sebastian Ghiţă, urmărit internaţional, anchetat pentru mai multe fapte de corupţie.

Afirmaţiile lui au apărut la sfârşitul săptămânii trecute pe două posturi de ştiri, Antena 3 şi RTV, cu doar o săptămână înainte ca instanţa supremă să dea verdictul în procesul în care şi tatăl său, Mircea Cosma, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, a primit 8 ani de închisoare.

Cosma junior a susţinut că procurorul care ar fi făcut toate acestea este Mircea Negulescu, de la DNA Ploieşti, cel care i-a anchetat pe el şi pe tatăl său. Supranumit ”Portocală”, Negulescu a fost dat afară din magistratură pentru abateri disciplinare grave încă de anul trecut.

Vlad Cosma a prezentat şi fragmente de înregistrări din care ar reieşi că Negulescu l-ar fi obligat să uneltească împotriva lui Sebastian Ghiţă. În plus, întreg planul ilegal ar fi fost girat de şefa DNA Laura Codruța Kovesi.

Procuror înregistrat. Stenograme

Procurorul Negulescu, înregistrat de Vlad Cosma: “Ascultă-mă, el oricum e daună totală (referitor la Sebastian Ghiţă). Noi vrem să îi luăm inclusiv banii, da? Tot ce are. Deci, îi luăm tot, da? Problema e să avem scânteia, să declanşăm scânteia.”

DNA Ploieşti susţine că procurorul Negulescu nu a lucrat în dosarul lui Ghiţă, ca să aibă ce probe să falsifice, şi că toate aceste acuzaţii sunt parte a unui complot.

Lucian Onea, șeful DNA Ploiești, a declarat că nu au fost falsificate niciodata probe și au respectat întotdeauna legea.

Replică fără precedent a DNA

DNA a transmis un comunicat fără precedent în istoria acestui parchet anticoruptie, în care a inserat interceptări ale unor conversaţii dintre anchetatori şi apropiaţi ai familiei Cosma. În document, procurorii anticorupţie spun că are loc un plan de compromitere a procurorilor care au deranjat interesele unor oameni politici. Din complot ar face parte două posturi de televiziune şi oameni de afaceri care şi-ar fi coordonat atacurile.

Persoană: ”E ditamai regia făcută! O să transmită două posturi în direct… și ROMÂNIA TV… și ANTENA 3! ANTENA 3 o să fie în direct, cu totul, absolut…! … Doamna… trebuie găsită o variantă prin care să scăpați de ăștia după cap, că o să vi se rupă picioarele la toți! Credeți-mă, s-au făcut niște…!”
Ofițer DNA: ”Ce variantă? Care ar fi varianta?”
Persoană: ”Nu știu! Să-l lăsați, dracu’, în pace! …trebuie să ne așezăm undeva, să căutăm o variantă, să pice la o pace, să facă într-un fel, că o să vadă ce recul o să aibă prima…”

Cel care le transmitea procurorilor de la Ploieşti acest tip de mesaje detalia felul în care urma să aibă loc atacul mediatic împotriva DNA:

”…Oamenii-s nebuni! Nu vă dați seama ce filme au făcut, ce discuții, ce îmbârligări! Au discuții cu CIUTACU, cu… cu nu știu care, cu nu știu care, cu nu știu care, cu nu știu… cu douăzeci de inși… cu VICOL, cu BLAGA, cu UDREA, cu BICA, care intră în direct de nu știu unde, cu PONTA, care nu știu ce vine să zică. O să fie un scandal monstru! N-au vrut să facă chestia asta c-a picat Guvernu’ și n-au vrut să … una cu alta! Cu DRAGNEA, care îi cere schimbarea lui KÖVESI… cu înregistrări, în care discută NEGULESCU la telefon…”

Afirmaţiile fostului deputat social democrat despre pretinsele abuzuri ale procurorilor anticorupţie se regăsesc şi într-o plângere penală depusa vineri la Parchetul General de avocata lui Vlad Cosma. Iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face cercetări în legătură cu discuţiile procurorilor aduse în spaţiul public.

Reacție Liviu Dragnea

Războiul dintre DNA şi posturile de ştiri l-a făcut şi pe şeful PSD să reacţioneze.

Liviu Dragnea: “Dacă se dovedesc a fi adevărate, avem elemente de poliţie politică în România. Cel mai important lucru este că Inspecţia Judiciară s-a autosesizat. Eu cred că trebuie făcută o anchetă rapid pentru a vedea dacă înregistrările sunt adevărate, şi par adevărate, şi trebuie luate măsuri rapid.”

Ministrul Justiţiei Tudorel Toder ar putea fi obligat să îşi scurteze vizită oficială pe care o face în Japonia, la cererea premierului Viorica Vasilica Dăncilă, care aşteaptă ca el să se implice în rezolvarea acestui scandal. Toader a afirmat într-o declaraţie de presă că are deja pregătit un raport privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi o măsură. Fără să precizeze dacă intenţionează să ceară revocarea Laurei Codruța Kovesi de la şefia DNA.

Sursa: Știrile ProTV

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax