Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Atelier de lucru româno-francez, la Primăria Alba Iulia: Transfer de bune practici privitoare la incluziunea socio-economică a persoanelor vulnerabile


Publicat

Un atelier de lucru pentru facilitarea schimbului de experiență și transferul de bune practici în domeniul incluziunii socio-economice a grupurilor vulnerabile, a fost organizat la Alba Iulia. Evenimentul a făcut parte din proiectul european de cooperare transnațională Est-Vest și s-a axat mai ales pe cetățenii români de etnie romă, care locuiesc în Grenoble (Franța), în municipiile Alba Iulia și Satu Mare.

În cadrul sesiunii de lucru au fost prezentate exemple de bune practici din proiecte derulate cu succes în domeniul incluziunii grupurilor dezavantajate în comunitățile din Franța, cu precădere soluții care au contribuit semnificativ la integrarea romilor români în comunitatea franceză. Printre exemplele prezentate de către orașul Grenoble se numără modelul centrelor sociale multifuncționale de tip Maison des Habitants, banca de timp, întreprinderile sociale, etc. Totodată au fost prezentate și proiectele de succes din orașele Alba Iulia și Satu Mare, și s-a verificat transferabilitatea soluțiilor identificate în fiecare dintre orașele partenere prezente la atelier. La nivelul Municipiului Alba Iulia au fost prezentate proiecte de economie socială precum Roma-Re, dar și alte proiecte cum ar fi Centrul de zi pentru persoane vârstnice, proiectul UNMOND, Programul A doua șansă, și altele.

Planurile de acțiune identificate în timpul acestei sesiuni de dezbateri vor fi dezvoltate în cadrul unor proiecte comune care vor face obiectul finanțărilor viitoare din următoarea anvelopă financiară a Comisiei Europene 2014-2024. Printre planurile de acțiune care se vor concretiza în proiectele pentru incluziunea socio-economică a romilor în Municipiul Alba Iulia, care vor fi propuse spre finanțare în perioada 2014-2020, se numără:

 

-îmbunătățirea calității vieții din cartierele populate de cetățeni de etnie romă (ex. cartierul Lumea Nouă, Strada Ciocârliei)

 

-construirea și utilarea unui centru multifuncțional care să promoveze toleranța între etnii și dialogul intercultural și care să faciliteze accesul tuturor locuitorilor municipiului Alba Iulia la informații cu privire la drepturile omului, la servicii de sănătate, igienă, consiliere profesională, consiliere psihologică, consiliere educațională pentru copii, consiliere pentru părinți, etc.

 

-sprijinirea incluziunii grupurilor vulnerabile pe piața muncii prin crearea și asigurarea funcționării unor întreprinderi sociale adaptate la potențialul economic al Municipiului Alba Iulia.

 

 

“La Alba Iulia, când vorbim de incluziunea socială a unor persoane dezavantajate, de problemele acestora, nu vorbim de niște termeni aruncați într-un dicționar de dezvoltare urbană. Vorbim de oameni care au nevoie de o atenție constantă, potrivită, adaptată rezonabil și just nevoilor acestora; de soluții realiste pentru ei. Nu sunt un adept al dependenței de modestia resurselor oferite de stat. Sunt un fervent suținător al vieții active, fie viața profesională, fie cea socială, și în care aceste persoane să se regăsească. Continui să cred că trebuie schimbate mentalități, metode, instrumente legale, atât în ceea ce privește modul cum sunt abordate persoanele dezavantajate de către instituțiile publice, cât și în ceea ce privește modul în care cetățenii vulnerabili doresc să “depindă” de ajutorul statului. Mă bucur că la Alba Iulia se caută soluții cu implicarea specialiștilor din mediul public și neguvernamental, din comunități avansate economic și coezive social, dar și din comunități preocupate serios de depășirea barierelor majore în ceea ce privește abordarea cetățenilor vulnerabili, a declarat Mircea Hava, Primarul municipiului Alba Iulia.

 

Discuțiile atelierului au fost purtate între reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Genoble, ai intercomunalității Grenoble Alpes Metropole și ai Ambasadei Franței, în timp ce pentru partea română au fost prezenți reprezentanți ai Primăriei Municipiului Alba Iulia din cadrul Direcției de Asistenţă Socială, Programe, Arhitectul Șef, ai Direcției Generale de Asistența Socială și Protecția Copilului Alba, Inspectoratului Școlar Alba, Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Alba Iulia, Fundației Paem Alba, Asociației Pakiv România, Municipiului Satu Mare și ai Asociației STEA Satu Mare. Totodată, întâlnirea a beneficiat și de prezența a câte unui reprezentant al Organizației Soros România, respectiv al rețelei Eurocities, invitați care au asigurat expertiza externă pe toată durata evenimentului.

În cadrul acestui proiect, Primăria Alba Iulia are ca parteneri autoritățile locale din Torino, Grenoble, Buzău, Satu Mare și Reșița.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT GRAV la Șugag: Un camion cu lemne s-a răsturnat. O persoană încarcerată

Publicat

Un accident grav s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.30, în localitatea Șugag din județul Alba. 

Potrivit primelor informații de la fața locului, transmise de salvatorii de la ISU Alba, un camion cu lemne s-a răsturnat.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Sebeș. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată între fiarele camionului. De asemenea, alte două persoane au fost rănite.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate