Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ATENȚIE de unde beți apă! Doar 4 izvoare din Alba au aviz din partea Direcţiei de Sănătate Publică

Publicat

Cu toate că este o problemă importantă, verificarea şi monitorizarea de către primării a izvoarelor de pe teritoriul administrativ al acestora nu este un domeniu pentru care se alocă suficienţi bani. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică  Alba, doar patru din cele 1.755 de izvoare sunt considerate surse de apă potabilă.

Potrivit DSP, din analizele efectuate, izvoarele cu apă potabilă din judeţ sunt: în Alba Iulia – izvorul Saturn din Bărăbanţ, în Sebeş – izvorul Parcul Copiilor şi izvorul la Vulpe, iar în Vinţu de Jos – izvorul Sibişeni. Consumul de apă de la alte izvoare în afara celor menţionate poate atrage riscul de îmbolnăvire.

Legislatia obligă primăriile să solicite Direcţiei de Sănătate Publică analiza contra cost a surselor publice de apă, dar, din diferite motive, acest lucru nu este îndeplinit. În judeţul Alba există un număr estimativ de 20.800 fântâni şi 1.755 izvoare (publice şi individuale), dintre care doar pentru 71 s-a solicitat analiza în 2012. Astfel, în judeţ nu există probleme din punct de vedere cantitativ al surselor de apă, ci doar probleme de ordin calitativ.

Apa este considerată un aliment principal, de neînlocuit, cu o mare influenţă asupra stării de sănătate. Principalele boli cu transmitere hidrică sunt: bacteriene, virale, parazitare şi boala diareică, la nivel mondial fiind considerată a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare.

Dragoș SUCIU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax