Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Atenţie la aparatele de aer condiţionat necurăţate! Vă puteţi îmbolnăvi de pneumonie, cu complicaţii digestive

Publicat

aparat aer conditionat

În perioada de caniculă, există risc ridicat de afecţiuni ale căilor respiratorii, în urma utilizării aparatelor de aer condiţionat. Una dintre bacteriile cele mai periculoase este legionella pneumophila, care generează boala legionarului, agent care se răspândeşte prin intermediul aparatelor de aer condiţionat care nu sunt dezinfectate periodic.

Persoanele care se află în mediul amintit pot contacta faringite, sinuzite, laringo-traheite, dar şi afecţiuni pulmonare.
În cazul în care un pacient prezintă pneumonie cauzată de bactera legionella pneumophila şi aceasta nu este diagnosticată din timp, boala se poate agrava, cu implicaţii la nivelul aparatului digestiv.

Legionella a fost identificată împreună cu amoeba și cu reprezentanți din genul Francisella. Este principalul agent ce cauzează boala legionarului și a formei mai ușoare numită febra Pontiac. Ea se transmite pe calea aerului, fiind inhalată cu ușurință. Se pare că o sursă importantă ar fi turnurile de răcire si instalațiile de aer condiționat. Ca surse naturale se poate întâlni în ape curgatoare sau heleșteie. Odată intrată in organism, bacteria incubează o perioadă de circa 2 săptămâni. Simptomele includ manifestări asemănătoare cu cele ale gripei: febră, frisoane și tuse uscată. În cazul stadiilor avansate, apar probleme gastrointestinale, afectarea sistemului nervos, diaree, greață, stare generală alteratţă şi care se agravează în fiecare zi, cu decompensare respiratorie, cei mai afectaţi fiind copiii până în 12 ani şi bătrânii. (sursa: wikipedia).
Reamintim că meteorologii au avertizat că, de vineri, vremea se încălzeşte din nou, până la 36 de grade, în regiunile sudice şi sud-estice, până duminică. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 al disconfortului termic.

Duminică, instabilitatea atmosferică se va accentua în vestul, centrul şi nordul ţării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax