Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Atenție, se dau amenzi în Alba Iulia! Administrația locală reamintește șoferilor că trotuarele sunt destinate exclusiv pietonilor


Publicat

Șoferii din Alba Iulia care-și parchează mașinile pe trotuare și spații verzi riscă amenzi usturătoare, în următoarea perioadă. Anunțul a fost făcut de primarul Mircea Hava, care atrage atenția că trotuarele sunt destinate exclusiv pietonilor și că şoferii care nu reușesc să înțeleagă acest lucru vor fi aspru sancționați.

Primarul susține că efortul administrației locale de a oferi locuitorilor străzi funcționale este atenuat de indiferența cetățenilor, care continuă să-și parcheze mașinile „unde văd cu ochii”. În acest sens, au fost reluate discuțiile cu reprezentanții IPJ Alba, pentru a intensifica controalele în rândurile șoferilor care nu respectă legea. În perioada următoare, oamenii legii se vor afla pe străzile municipiului, aplicând amenzi tuturor celor care își abandonează mașinile pe trotuare și spații verzi.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comments

 1. Stane

  miercuri, 29.08.2012 at 14:53

  Atunci cand vor fi destule locuri de parcare sa faca astfel de controale. Unde vor sa punem masinile, le luam cu noi in casa? Sunt deacord sa faca astfel de actiuni in locurile unde sunt locuri de parcare disponibile si in de ajuns, iar soferii nu le parcheaza corespunzator.

  • cucu

   miercuri, 29.08.2012 at 21:27

   de exemplu in cluj s-au facut parking-uri in fiecare cartier si in centru vreo doua…..albaiulienii nici nu stiu cum arata

   • derp t.roll

    miercuri, 29.08.2012 at 22:07

    in alba se fac beserici… c-aici popii au fost mai productivi si au mai multi ficiori la care le trebuie parohie!

    • Strula!!

     joi, 30.08.2012 at 13:58

     tzapii se inmultesc,ca doat asta fac..papa,beu si se ratanesc …pe banii nostri,ca si pretenii lor,politrucii boci

  • Gabi

   joi, 30.08.2012 at 00:09

   Asa zici tu ca in Alba Iulia nu sunt suficiente parcari? Oare cum ar fi daca cei care locuiesc la casa si-ar parca masinile in curte in loc sa le lase pe trotuar in fata portii? Sau daca cei care nu gasesc loc liber in cele doua parcari de la capetele B-dului Transilvaniei si-ar parca masinile in parcarile amenajate intre blocuri, nu pe trotuar, sau lasate in drum cu avariile pornite (apropo de asta, era unul parcat in seara asta pe pastila unde asteapta pietonii la semafor la intersectia str. Closca cu b-dul 1 Decembrie)? Sau daca cei care vin in centru la Primarie, la piata sau cu alte probleme ar parca in parcarea din fata magazinului Unirea sau in spatele magazinului, sau in parcarea de pe str. Doinei, sau cea din P-ta Consiliul Europei, sau pe locurile din P-ta iuliu Maniu, nu pe banda intai cu avariile pornite, nici pe trotuarul de langa pizzeria Erol Pot continua cu multe alte exemple. Dar am uitat ca albaiuleanul este o specie de animal biped care nu se poate deplasa mai mult de 10 metrii pe propriile picioare. Eu zic ca daca tot nu putem deveni mai civilizati si cu mai mult bun simt sa cerem autoritatilor ca toate institutiile si magazinele din oras sa fie facute drive-in, ca sa nu ne mai folosim deloc picioarele.

 2. Cristi V

  joi, 30.08.2012 at 07:25

  Sunt locuri de parcare mai multe decat trebe, numai ca lumea e prea lenesa sa mearga aprox. 100 de metri pe jos. Ar fi bine daca ar si ridica masinile si sa mai aplice si taxe mari de transport si paza.
  Vad ca Sebesul are deja facut ceva de genul asta… si la noi o fost odata…

  Daca parchezi corect… nu ai de ce sa iti faci griji.

 3. bijbocul nu are morte.e a-thanasiu

  joi, 30.08.2012 at 13:55

  nu vreau sa fiu prea malitios,dar Alba Julia inca nu si-a digerat cohortele de peyzani,ca de altfel cam toate orasele din Tara Valahilor…..valabil si pentru orasul meu.Imi cer scuze daca am ofensat pe cineva,,suntem oarecum majoritatea,prin bunici sau strabunici,de la tara…deci ofensa sa fie si a mea..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului TEIUȘ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

sondaj partide

Lupta pentru locul de primar al orașului TEIUȘ a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Mirel Vasile Hălălai – PSD, Aura Alexandra Ardelean – USR-PLUS, Aurel Breaz – PNL, Octavian Rusu – PRO Romania, Andreea Pop – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al orașului TEIUȘ?

Loading ... Loading ...

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Mănăstirea Oașa, o oază de liniște sufletească cu o priveliște care își taie respirația

Publicat

La o distanță de aproape 70 de kilometri de Alba Iulia, pe traseul care duce spre Șureanu, se află Mănăstirea Oașa, o adevărată oază de liniște pentru cei dornici să descopere viața duhovnicească și rugăciunea. Situată pe Valea Frumoasei, la o altitudine de 1350 de metri, între păduri de brad și de molid, pe malul lacului cu același nume, Mănăstirea Oașa este un punct de referință în monahismul românesc.

Din locul acesta, priveliștea îți taie respirația. Cât cuprinzi cu privirea se întinde „împărăția sălbăticiunilor” așa cum numea Sadoveanu acești munți care i-au îmblânzit sufletul cu frumusețea lor și l-au făcut să declare că este cel mai frumos loc pe care l-a văzut. În fiecare an, Mănăstirea Oaşa găzduieşte tabere de tineret prin care mii de tineri îl găsesc acolo pe Dumnezeu și se descoperă pe ei înșiși cu ajutorul părinților din mănăstire.

La Mănăstirea Oașa tradiția a rămas la fel de vie ca acum zeci de ani. La fel ca în multe alte mănăstiri românești, veți găsi aici icoane făcătoare de minuni, seri duhovnicești la lumină de lămpaș, muncă și rugăciune de dimineața până noaptea, dusă de obștea călugărilor, întocmai ca pe muntele Athos. Pentru sufletul celor care au intrat pe poarta ei de lemn, Mănăstirea Oașa este un loc cu binecuvântări.

Biserica centrală a Mănăstirii Oașa este închinată Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 15 august. În urmă cu mai bine de nouă ani, pe 27 iulie 2011, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a pus piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii, biserică ce poartă hramul Sfântului Mucenic Pantelimon, hram prăznuit în ziua de 27 iulie.

Scurt istoric al Mănăstirii Oașa

În anul 1943, scriitorii Ioan Pop și Mihail Sadoveanu au ridicat pe Valea Frumoasei o bisericuță din lemn. Această biserică a fost strămutată pe actualul amplasament în 1983, odată cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei (barajul Oașa). Mai târziu, biserica a fost reparată prin grija preotului Petru Șora, din comuna Șugag.

Biserica din lemn este zidită pe o fundație de piatră, în formă de cruce. Biserica are o singură turlă, fiind acoperită cu șindrilă. Lăcașul de cult a fost pictat, în frescă, între anii 1985-1986, de către pictorul Liviu Dumbrava, din Gura Humorului.

Pisania de la intrare precizează următoarele:

„Cu vrerea tatălui, cu ajutorul fiului și împreună, lucrarea Sfântului Duh, ridicatu-s-a această biserică din lemn, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” în colonia Fetița, de pe Valea Frumoasei, comuna Șugag, jud. Alba, în anul 1982-1983, prin părinteasca purtare de grijă a P. S. Episcop Emilian Brîndaș, al Alba-Iuliei, primul ierarh al refăcutei eparhii după 275 ani, paroh fiind C. PR. Petru Faur și protopop P. C. PR. Viorel Porcaru.

Construită cu ajutorul șantierului T. C. H. Valea Sebeșului și sprijinul bunilor noștri credincioși de aici, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica ”Fresco” de pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului între anii 1985-1986, reconstruită în locul unei vechi biserici din anul 1943 al cărei ctitor, scriitorul Ionel Pop, se întâlnea aici adesea, în clipe de meditație și de reculegere cu marele scriitor Mihail Sadoveanu, bisericii noi i s-au făcut unele îmbunătățiri, meșterul Petru Sora din Șugag îmbinând și alte elemente din arhitectura tradițională.

Lucrările acestea fiind bineplăcute lui Dumnezeu, P. S. Episcop Emilian înconjurat de un sobor de preoți și de credincioși ai acestor locuri, a sfințit această biserică în ziua de … împărtășind tuturor celor prezenți cuvânt de învățătură pentru păstrarea credinței străbune și slujirea patriei noastre scumpe spre preamărirea lui DUMNEZEU cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Amin”. 

Biserica a fost sfințită din nou în anul 1990, iar în jurul ei s-a rânduit o mănăstire de măicuțe. La început obștea a fost pusă sub îndrumarea duhovnicească a maicii starețe Iustiniana Macarie. Obștea număra, pe atunci, în jur de douăzeci de suflete.

Cu ajutorul primit de la Compania de Construcții „Hidrotehnica” au fost ridicate: corpul de chilii, în stil brâncovenesc, cu etaj, stăreția, trapeza și clopotnița din fata bisericii. Iernile grele și accesul dificil în acest loc au făcut ca maicile să întâmpine dificultăți greu de biruit, astfel că în anul 1998 maicile au părăsit mănăstirea.

Ulterior, în acest loc pustiu și greu accesibil s-a așezat o obște de călugări, data oficială de întemeiere a acestei noi obști monahale fiind 1 iunie 2000.

sursa: crestinortodox.ro, basilica.ro, viziteazaalbaiulia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului BLAJ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului BLAJ a început. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Dorin Voina – PSD, Mihai Boitor – USR-PLUS, Gheorghe Valentin Rotar – PNL, Silvia Marcu – ALDE. PRO România nu a anunțat încă cine va candida din partea formațiunii. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului BLAJ – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului BLAJ?

Loading ... Loading ...

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate