Actualitate
Atenţie, şoferi! În cât timp iese alcoolul din sânge, în funcţie de tipul de băutură consumată
Alcoolul la volan este una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere produse în România. Dacă până la o anumită limită, şoferii riscă doar amenzi, când sunt prinşi sub influenţa alcoolului, pentru peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv minim 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune.
Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulţită cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul împărţit la greutatea corporală a celui care a băut, scrie adevărul.ro.
Codul Rutier prevede că, dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile, potrivit sursei citate. În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.
Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu risca intrarea în categoria de infracţiuni se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator.
Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la sută de mililitri, în cazul berii această fiind, în medie, de 5 grame/100 ml.
Specialiştii spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiola cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă.
Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală sau dacă persoana a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens, dar şi aşa viteza de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede). Procesul mai este influenţat de greutatea persoanei, vârstă şi sex. Alţi factori importanţi de care depinde timpul de eliminare a alcoolului din organism sunt tipul de băutură pe care ai consumat-o, cantitatea, dacă ai mâncat înainte, cât de repede ai băut şi chiar cât de obosit sau stresat erai.
Alcoolul ajunge în organele corpului (ficat, rinichi, plămâni şi creier) în doar câteva minute de la consumarea lui, datorită vitezei de circulaţie a sângelui, scrie realitatea.net.
Ai observat că te ameţeşti mai uşor dacă bei pe stomacul gol? Ei bine, acest lucru este cauzat de faptul că, dacă nu ai mâncat, metabolismul tău este mult mai rapid şi, evident, alcoolul ajunge în sânge cu o viteză mai mare. În acest caz, valoarea maximă a alcoolemiei poate fi atinsă în doar jumătate de oră. Dacă ai mâncat înainte, metabolismul tău este mai lent, deci alcoolul va fi mai greu de eliminat.
Pentru că accelerarea metabolismului nu este posibilă, cu cât o persoană consumă mai mult alcool, cu atât procesul de înlăturare a acestuia din organism va dura mai mult.
În momentul în care ficatul are de procesat cantităţi mari de alcool, celelalte funcţii ale sale sunt încetinite, ba chiar întrerupte pentru o perioadă. Când celulele hepatice sunt forţate să detoxifice sângele în mod constant, ele se deteriorează şi mor. Tocmai de aceea, consumul de alcool în cantităţi mari implică riscul de a suferi de hepatită alcoolică, ciroză hepatică sau steatoză alcoolică („ficatul gras”).
În cazul persoanelor cu afecţiuni care îi încetinesc metabolismul (precum ciroză hepatică ori diabetul zaharat), eliminarea alcoolului tinde să fie mai greoaie. De asemenea, trebuie să ţii cont şi de faptul că alcoolul pe care organismul tău îl prelucrează cel mai uşor este cel care nu conţine chimicale sau adaosuri.
În cât timp iese alcoolul din sânge în funcţie de alcoolul băut
Greutatea este un factor important în acest proces, alcoolul având un impact mai mare asupra persoanelor cu greutate scăzută. În ceea ce priveşte sexul, află că femeile reţin pentru mai mult timp alcoolul, deoarece au mai puţină apă în organism decât bărbaţii. Şi vârstă este un factor important, persoanelor de 20-30 de ani fiindu-le mai uşor să elimine alcoolul din corp.
Unui bărbat de 80 de kilograme care bea o bere (500 de ml, având 5% alcool) în jumătate de oră îi va lua de trei ori mai mult timp să elimine complet alcoolul din sânge.
În ceea ce priveşte vinul, 250 de ml consumaţi în jumătate de ora vor fi eliminaţi din organism în aproximativ 2 ore şi 15 minute. Dacă alcoolul a fost băut într-o ora, atunci eliminarea acestuia va dura puţin peste o oră şi jumătate.
La spirtoasele băute în jumătate de oră (50 de ml), bărbatul va trebui să aştepte o oră şi jumătate. Pentru o cantitate dublă, timpul este de 3 ore şi un sfert. Să nu uităm, cu cât băuturile sunt băute într-un interval mai mare de timp, cu atât alcoolul va ieşi din sânge mai repede.
O femeie de 60 de kilograme care bea o bere într-o oră are nevoie de aproximativ 2 ore şi 20 de minute pentru că alcoolemia ei să ajungă la 0.
Dacă vorbim însă de 250 de ml de vin cu 12% alcool, femeia va elimina complet această cantitate în aproximativ 3 ore şi 20 de minute. Acest lucru se întâmplă dacă vinul a fost băut în decurs de o oră. Însă, dacă vinul a fost băut foarte repede (să spunem în 20 de minute), atunci femeia va trebui să mai aştepte aproximativ 3 ore în plus.
În ceea ce priveşte 50 de ml de băuturi spirtoase cu 40% alcool, eliminarea acestuia din sânge va dura aproximativ 2 ore. Dacă vorbim de 100 ml, atunci timpul de aşteptare este de 4 ore şi 30 de minute. În ambele cazuri se presupune că spirtoasele au fost consumate în decurs de o oră.
Trebuie să mai ştii şi că nu toată cantitatea de alcool consumat ajunge la ficat. Între 2 şi 10% se elimină prin urină, transpiraţie, respiraţie, salivă sau lacrimi. De altfel, este indicat să fii cât mai activ în timpul savurării băuturii; dansează, socializează şi ajută la eliminarea alcoolului!
Organismul uman dizolvă în fiecare oră o cantitate de alcool egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Rinichii elimină aproximativ 5% din alcoolul consumat prin urină. Tocmai de aceea, cu cât bei mai multă apă după ce ai consumat alcool, cu atât acesta va ieşi mai repede din organism.
Motivul pentru care simţi ameţeli şi dureri de cap după ce ai băut este acela că rinichii nu ajută doar la înlăturarea alcoolului din organism, ci elimină şi o importantă cantitate de apă. Această cantitate este mai mare decât aceea pe care corpul tău o absoarbe şi astfel te dezhidratezi.
Recuperarea completă a organismului tău după consumarea unor cantităţi mari de alcool poate să dureze chiar şi mai mult de 48 de ore.
Alcoolemia şi timpul în care această se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme, dacă a consumat:
100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;
100 ml ţuică – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;
100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;
o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;
1 litru de vin – între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.
Este recomandabil ca la aceste intervale de timp să se adauge 30 de minute, dacă s-a băut pe nemâncate, sau 2 ore, dacă s-a mâncat înainte pentru că acestea sunt intervalele în care concentraţia de alcool în sânge atinge valoarea maximă de la care se calculează timpul de eliminare. De precizat că aceste gramaje şi indici de mai sus devin orientative pentru cazurile în care se consumă cantităţi mai mari de alcool, potrivit adevărul.ro.
Legiştii spun că, în momentul în care un şofer este prins băut la volan, se impune că probele biologice să fie recoltate în maxim 30 de minute şi repetarea lor după alte 30, maxim 60 minute, pentru a vedea dacă organismul acestuia era în fază de asimilare, ori în fază de eliminare a alcoolului. În acest fel se poate face un calcul retroactiv prin care se stabileşte valoarea alcoolemiei în momentul producerii faptei. De asemenea, şoferii trebuie să aibă şi o altă grijă înainte de a urca la volan pentru că, cel puţin teoretic, se pot alege cu amendă chiar dacă nu au pus pic de băutură în gură. Aparatele performanţe de depistare a alcoolemiei, intrate nu demult în dotarea Poliţiei Rutiere, pot pune în evidenţa concentraţii cuprinse între 0,05 şi 0,08 grame la mie alcool în sânge, concentraţii care, spun legiştii, pot fi determinate chiar şi de consumul unor conserve pe bază de oţet.
surse: adevărul.ro, realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News