Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Atenţionări de la DSVSA pentru cei care doresc să vândă sau să cumpere porci. Reguli şi sancţiuni

Publicat

porci

Direcţia Sanitar Veterinară Alba atrage atenţia celor care care vor să cumpere sau să vândă porci că au anumite obligaţii, având în vedere focarele de pestă de porcină africană confirmate la nivel național, inclusiv în județul Bihor, limitrof județului Alba.

Transportul porcilor dintr-un județ în altul se realizează în baza unui aviz interjudețean obținut de la DSVSA județeană de origine și destinație. În caz contrar pe lângă sancționarea contravențională, proprietarii riscă și confiscarea porcilor, transmite instituţia, într-un comunicat de presă.

DSVSA Alba recomandă cetățenilor să cumpere porci doar din exploatații aflate sub control sanitar-veterinar, de pe raza județului Alba.

“Până în prezent, pe teritoriul județului boala nu evoluează și dorim prin orice mijloc sa împiedicăm apariția acestei boli”, precizează reprezentanţii DSVSA.

Târgurile de animale sunt închise pe perioadă nedeterminată în contextul epidemiologic sub raportul pestei porcine africane. Comercializarea porcinelor se poate realiza între exploatațiile care au cod de exploatație iar animalele sunt legal identificate și înregistrate în Baza națională de date.

Mișcarea animalelor se poate face doar sub supraveghere sanitară veterinară, cu documente sanitare veterinare eliberate de către medicul veterinar de pe raza localității de origine. Cu ocazia eliberării documentelor, medicul veterinar examinează clinic și animalul.

Regulile pentru sacrificarea animalelor sunt aceleași, ca în fiecare an. Sacrificarea se poate face numai dacă porcinele sunt identificate în Baza națională de date și după sacrificare este anunțat medicul veterinar pentru efectuarea examenului trichinoloscopic sau pentru prelevarea de probe pentru examen de laborator atunci când este cazul.

“Rugăm cetăţenii judeţului nostru, indiferent dacă sunt sau nu crescatori de animale, ca, atunci când depistează maşini care transportă porci, să identifice numărul maşinii şi să informeze cât de repede unul dintre cel mai apropiat: medic veterinar, poliţist, primărie sau apel la 112 pentru verificarea şi aplicarea măsurilor legale.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, transmit reprezentanţii DSVSA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax