Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Consiliul Local a aprobat criteriile pentru repartizarea locuinţelor sociale în Alba Iulia

Publicat

Familiile care sau persoanele cu un venit mediu net lunar sub nivelul câştigului salarial mediu net pe economie pot obţine prin închiriere, potrivit legii, locuinţe sociale. De asemenea, pentru chiriaşii evacuaţi sau cei care urmează să fie evacuaţi, există un fond de locuinţe pentru închiriere. În Alba Iulia vor fi finalizate 75 de locuinţe sociale, în zona Stadionului din Cetate, din care 25 revin acestei ultime categorii. Consiliul Local Alba Iulia a aprobat criteriile pentru ambele situaţii, în şedinţa de vineri.

Criteriile pentru repartizarea locuinţelor sociale din municipiul Alba Iulia cuprind mai multe cerinţe, fiecare având un punctaj, în funcţie de importanţă: situaţie socială, domiciliu, loc de muncă, venit, situaţie civilă, număr de copii în întreţinere, starea de sănătate şi nivelul de pregătire profesională. Se depunctează cererile solicitanţilor care deţin mijloace de transport (autoturisme, autoutilitare, autocamioane şi remorci, autobuze, microbuze), cu 10 puncte pentru cu vechime până în 5 ani şi cu 5 puncte pentru cele cu vechime între 5 şi 10 ani,  excepţie fiind mijlocul de transport care face obiectul activităţii de bază. De asemenea, se depuctează solicitările celor care deţin terenuri: până la 1.000 mp intravilan (10 puncte), peste 1.000 mp intravilan (20 de puncte); alte terenuri: până la 1 hectar (5 puncte), între 1 hectar şi 5 hectare (10 puncte), peste 5 hectare (20 de puncte). Persoanele care au primit amenzi în ultimul an, pentru comportament antisocial vor fi pierde 10 puncte.

Criterii pentru repartizarea locuinţelor sociale din Alba Iulia:

1. Criteriul priorităţii conferite de lege: tinerii care au vârstă până la 35 de ani (10 puncte); tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire care au împlinit vârstade 18 ani (9 puncte); invalizii de gradul I şi persoanele cu handicap grav (8 puncte); invalizii de gradul II şi persoanele cu grad de handicap accentuat (7 puncte); pensionarii, veteranii şi văduvele de război (6 puncte), eroii martiri, luptătorii care au contribuit la victoria revoluţiei din 1989, persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, persoane persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri (5 puncte); alte persoane sau familii îndreptăţite: cu vârsta cuprinsă între 35 şi 50 de ani (5 puncte), persoane cu vârsta peste 50 de ani (1 punct).

2. Domiciliul/reşedinţa: în municipiul Alba Iulia (10 puncte), în altă localitate (1 punct)

3. Locul de muncă: cu locul de muncă în Alba Iulia şi domiciliul/reşedinţă în Alba Iulia (9 puncte), cu loc de muncă în altă localitate, dar cu domiciliul/reşedinţă în Alba Iulia (10 puncte), cu loc de muncă în Alba Iulia, dar fără domiciliu/reşedinţă în Alba Iulia (1 punct).

4. Venitul  mediu  net lunar pe membru de familie: sub salariul minim pe economie (10 puncte); între salariul minim pe economie şi salariul mediu net lunar pe economie (5 puncte), sub 100 de lei (0 puncte). Familiile în care există persoane peste 16 ani, care nu frecventează o formă de învăţământ şi care nu realizează venituri, aceştia nu vor fi luaţi în calcul la stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie.

5. Situaţia civilă actuală: căsătorit (10 puncte), necăsătorit (8 puncte). Număr de copii în întreţinere: 1 copil (2 puncte), 2 copii (3 puncte), 3 copii şi mai mulţi (4 puncte).

6. Condiţii de locuit: locuiesc în chirie, alta decât fondul de stat (10 puncte), locuiesc cu părinţii (8 puncte), tolerat în spaţiu (7 puncte), locuiesc în locuinţe improvizate (8 puncte), locuiesc în adăpost de noapte (6 puncte).

7. Starea de sănătate actuală: boala de care suferă solicitantul sau un alt membru al familiei necesită o cameră în plus conform OUG 40/1999

8. Nivelul de studii şi/sau pregătire profesională: fără studii şi fără pregătire profesională (1 punct), cu studii generale (2 puncte), cu studii medii şi postliceale (3 puncte), cu studii superioare de scurtă ori lungă durată (4 puncte).

9. Vechimea cererii: se acordă câte un punct pentru fiecare an.

În cazul repartizării locuinţelor sociale din Alba Iulia destinate chiriaşilor evacuaţi sau care urmează a fi evacuaţi, au fost stabilite criterii restrictive şi de ierarhizare a solicitărilor.

Criterii restrictive:

Au acces la o locuinţă destinată închirierii, din fondul special constituit persoanele fizice care îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

  1. sunt titulare ale contractelor de închiriere sau au avut calitatea de chiriaşi, dovedită prin acte, ori li s-a anulat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă contractul de vânzare-cumpărare a locuinţei, la data retrocedării pe cale administrativă sau judecătorească a locuinţelor către foştii proprietari sau moştenitorii acestora, potrivit următoarelor acte normative:

– Legii 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare;

– Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată cu modificările ulterioare

– Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, republicată;

– altor acte normative, precum şi hotărârilor judecătoreşti cu caracter reparator rămase definitive şi irevocabile,

b. nu intră sub incidenţa prevederilor art. 14 alin (2) lit. (c) şi (d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 241/2001, cu modificările ulterioare;

c. nu deţin în proprietate o altă locuinţă, inclusiv casă de vacanţă;

d. nu au înstrăinat o locuinţă după data de 1 ianuarie 1990;

e. nu au beneficiat şi/sau nu beneficiază de sprijinul statului în credite şi execuţie pentru realizarea unei locuinţe;

f. nu deţin, în calitate de chiriaş, o altă locuinţă din fondul locativ de stat.

Au acces cu prioritate la locuinţele din fondul special constituit persoanele îndreptăţite care îndeplinesc cel puţin una dintre următoarele condiţii:

  1. au un venit mediu net lunar de persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se realizează cererea, precum şi anterior lunii în care se repartizează locuinţa;
  2. sunt persoane cu handicap, invalizi şi/sau pensionari.
  3. Repartizarea locuinţelor se face în ordinea stabilită în lista de priorităţi rămasă definitivă, în limita numărului şi structurii locuinţelor disponibile în fondul special constituit.

Criterii de ierarhizare stabilite prin punctaj:

  1. Situaţia locativă actuală: persoane/familii evacuate din locuinţe naţionalizate şi retrocedate (10 puncte); persoane/familii în curs de evacuare din locuinţe naţionalizate şi retrocedate (8 puncte).
  2. Numărul copiilor în întreţinere: pentru fiecare copil, până la 4 copii inclusiv (1 punct/copil); pentru fiecare copil ce depăşeşte 4 copii (2 puncte/copil).
  3. Starea de sănătate a familiei: handicap grav sau invaliditate gradul I (4 puncte); handicap accentuat sau invaliditate grad II (3 puncte); handicap mediu/boala de care suferă solicitantul sau un alt membru al familiei necesită o cameră în plus conform OUG 40/1999 (2 puncte).
  4. Vechimea cererii: 1 punct pentru fiecare an
  5. Venitul mediu net lunar/ membru de familie: sub salariul minim pe economie (4 puncte); între salariul minim pe economie şi salariul mediu net lunar pe economie (3 puncte), peste salariul mediu net pe economie (2 puncte).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. barabas alin

    marți, 26.06.2012 at 22:03

    cand se depun urmatoarele cereri ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax