Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Au izolat „viesparul”: Conducerea PDL Sebeş a fost suspendată. Comitet de iniţiativă pentru rezolvarea conflictelor interne


Publicat

În Biroul Permanent Judeţean PDL Alba reunit joi a fost hotărâtă suspendarea conducerii organizaţiei locale Sebeş. În maxim 10 zile, un comitet de iniţiativă format din 6 democrat-liberali şi condus de senatorul Nicolae Dobra are „misiunea” de a identifica şi propune măsuri pentru rezolvarea conflictului ce trenează în interiorul organizaţiei locale.

Membrii comitetului de iniţiativă sunt Nicolae Dobra, Marin Başa, Gheorghe Iviniş, Radu Şerbănescu, Cristina Lupu şi Ionuţ Lupşe.

De câţiva ani, între primarul de la Sebeş, Mugurel Sârbu şi preşedintele organizaţiei locale a PDL, viceprimarul Adrian Bogdan se manifestă un conflict ce a culminat săptămâna trecută cu neincluderea actualului edil-şef în lista cu candidaturi pentru administraţia locală.

BPJ Alba a luat, joi seara,  decizia de anulare a listei de candidați pentru Primăria Sebeș și Consiliul Local adoptată de organizația locală săptămâna trecută. În același timp, a însărcinat un comitet de inițiativă să facă, în termen de 10 zile, o foaie de parcurs și să analizeze următorii pași pe care îi va face organizația din Sebeș.

Singurul membru al BPJ care a votat împotrivă a fost deputatul Clement Negruț. În ședința de joi seara și primarul Sebeșului a primit un avertisment din partea BPJ al PDL Alba. Sancțiunea are la bază faptul că, în ultima perioadă, primarul Sebeșului a făcut mai multe declarații critice la adresa guvernului și a organizației locale a PDL. Senatorul Alexandru Pereș a declarat că, după această perioadă de evaluare, în cazul în care în interiorul organizației Sebeș nu se va ajunge la un consens în ceea ce privește viitoarele acțiuni politice și administrative, vor fi luate alte sancțiuni care pot culmina cu dizolvarea organizației sau cu retragerea sprijinului politic pentru anumite persoane cu funcții în administrația locala sau în alte instituții din Sebeș.

La conferinţa de presă de vineri a PDL Alba au participat senatorii Alexandru Pereş şi Nicolae Dobra, Mihai Babiţchi, deputatul Clement Negruţ, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel. Potrivit acestuia din urmă, nu se pune problema vreunei excluderi din partid: „Partidul acesta eu l-am construit, aducând oameni, nu dându-i afară. Deci nu pleacă nimeni. E loc pentru toată lumea să se manifeste în Partidul Democrat Liberal.”

Atenţionare pentru Mugurel Sârbu privind libertatea de a critica partidul şi guvernul în public

Senatorul Alexandru Pereş a motivat decizia: „Neluarea unor măsuri de rezolvare a conflictului acum, înainte de sfârşitul anului 2011, ar putea duce la o pulverizare a şanselor de a mai de conduce administraţia locală din punct de vedere administrativ şi politic a unui municipiu important din judeţul Alba. Pentru a avea o imagine clară a întregii situaţii conflictuale a organizaţiei Sebeş, acest conflict între organizaţie, liderul organizaţiei şi actualul primar, Mugurel Sârbu, ar trebui să cunoaştem, din surse, motivaţia reală care stă la baza acestui conflict. Datorită acestui lucru, ieri, în 8 decembrie, după exact 20 de ani de la referendumul în care românii şi-au ales o nouă constituţie, la Biroul Permanent Judeţean am încercat să avem o discuţie şi să găsim o soluţie pentru a putea într-adevăr să liniştim apele şi la Biroul Permanent Local şi să putem propune pe viitor o echipă care să menţină această poziţie pe care o avem acolo, cu 10 membri din 19, cu primar şi viceprimar. Am hotărât, aproape în unanimitate, cu un singur vot împotrivă, ca acele hotărâri luate în 28 noiembrie să fie declarate nule şi să constituim un comitet de iniţiativă şi de lucru care să stea de vorbă cu părţile beligerante şi să prezinte Biroului Permanent Judeţean un proiect prin care să prezinte modul în care vede acest comitet de iniţiativă posibilitatea de a menţine la Sebeş actuala componenţă ca şi poziţii a Partidului Democrat Liberal. Acest Comitet s-a decis prin votul unanim al celor prezenţi şi este format din 6 membri, unii membri ai Biroului Permanent Judeţean, unii membri ai Biroului Permanent Local. Aceştia sunt Dobra Nicolae, senator şi membru al Biroului Permanent Judeţean, Başa Marin, preşedintele comisiei de elită judeţene, Iviniş Gheorghe, consilier judeţean, Şerbănescu Radu, membru al Biroului Permanent Local Sebeş şi consilier local, Lupu Cristina, consilier local şi preşedinte al organizaţiei de femei şi Lupşe Ionuţ, preşedintele organizaţiei de tineret. Domnul Dobra are sarcina de a dirija acest nucleu de 6 persoane şi de a înainta un proiect în care să propună ce să facem în continuare”.

Senatorul a făcut referire şi la atitudinea primarului Mugurel Sârbu: „Acest Comitet de iniţiativă va înlocui conducerea, este vorba de un termen din Statutul nostru, în baza articoului 23, aliniatul C, care dă posibilitatea Biroului Permanent de a lua această decizie, de suspendare a anumitor termene, a unor drepturi sau prerogative în interiorul partidului şi inclusiv o atenţionare pentru domnul Mugurel Sârbu, care nu este membru al Biroului Permanent Local Sebeş, deşi deţine funcţia de primar, o atenţionare în special pentru libertatea de a critica partidul şi guvernul în public, în loc de a veni cu soluţii clare în interiorul partidului. Dacă, fiind vorba de o suspendare a prerogativelor în baza articolului 23, acest comitet în prima şedinţă din luna ianuarie ne va şi propune, în termen de 10 zile, ori retragerea acţiunii şi rămânerea pe poziţie a Biroului Permanent Local, ori, într-adevăr, o altă soluţie pe care va trebui să o decidem”.

„Motivaţia conflictului e mai veche şi v-am şi spus că noi am încercat de-a lungul timpului să îl dezamorsăm, să punem pace. Nu ştiu ce va fi, mai încercăm o dată. Nu deplasând Biroul Permanent, că a fost o decizie ca tot Biroul Permanent să meargă la Sebeş, ci prin această comisie de 6 oameni, sebeşeni, oameni de încredere, care pot într-adevăr să vină cu o decizie fără influenţări şi atunci să spunem foarte clar cine pleacă, cine rămâne sau dacă mergem cu varianta extremă, desigur, cu o altă candidatură pentru poziţia de primar, că de fapt asta contează, şi de consilier judeţean. Vreau să vă fac o precizare: niciodată nu m-am gândit să candidez pe poziţia Sebeş. Candidatura domnului Negruţ e o candidatură valabilă pe zona asta, dar încă o dată se pune problema. Lăsaţi-ne puţin să vedem: 5 colegii? 4 colegii? 3 colegii? Avem o problemă mare, şi ne bazăm să vedem cum iese acest proiect, pe ce canale o să vină (pe asumarea răspunderii, pe dezbateri parlamentare, ce cosmetizează) şi o să putem, la sfârşitul lunii decembrie, să vă dăm şi un răspuns la treaba asta. Motivaţia e conflictul între cei doi, între primar şi viceprimar: acolo e cineva care nu vrea să lucreze cu altcineva care este preşedinte al organizaţiei locale, ceea ce din punctul meu de vedere personal este inadmisibil”, a mai spus reprezentantul PDL.

Deputatul Clement Negruţ îşi rezervă dreptul la comentarii

Întrebat de ce a fost singurul care a votat împotriva suspendării conducerii PDL Sebeş, deputatul Clement Negruţ a răspuns: „Eu sunt membru al Biroului Permanent Local Sebeş. Nu pot vota împotriva unei decizii pe care eu am votat-o, la care am participat, conform statutului partidului democrat liberal, la o şedinţă statutară. Nu am participat la suspendarea uneia dintre cele mai bune echipe din partea organizaţia PDL, mi se părea normal să particip la această comisie, de-asta nici nu am participat la vot. Eu respect şi mă supun deciziei BPJ, dar îmi rezerv dreptul de a avea anumite comentarii la momentul potrivit: vreau să văd şi care este poziţia partidului din punctul de vedere al preşedintelui Partidului Democrat Liberal, Mircea Hava, care luni se va întoarce în ţară, după care veţi vedea şi care este poziţia mea.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. BARBISON

    vineri, 09.12.2011 at 21:41

    adica sa intelegem ca negrut il asteapta pe hava ca sa ii spuna hava cum sa gindeasca? pai nici hava nu gindeste singur…..darami-te sa gindeasca si pentru istoricul de talie mondiala Clement Negrut, campionul sensului giratoriu in politica….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT GRAV la Șugag: Un camion cu lemne s-a răsturnat. O persoană încarcerată

Publicat

Un accident grav s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.30, în localitatea Șugag din județul Alba. 

Potrivit primelor informații de la fața locului, transmise de salvatorii de la ISU Alba, un camion cu lemne s-a răsturnat.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Sebeș. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată între fiarele camionului. De asemenea, alte două persoane au fost rănite.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate