Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

AUDIENŢE ONLINE: Despre calitatea apei la robinet în Alba Iulia, reparaţii la fântâna arteziană din Cetate şi reclamaţii la adresa unui bar


Publicat

Informaţiile transmise miercuri de reprezentanţii Primăriei Alba Iulia se referă la sesizări ale cititorilor Alba24 prin intermediul ssecţiunii „Audienţe Online” privind necesitatea remedierii unor nereguli administrative: reparaţii pe strada Energiei, la fântâna arteziană de  lângă Biserica „Sf. Ecaterina”, apă murdară la robinet şi nerespectarea programului de funcţionare a unui bar din Cetate.

Întrebare de la: Dorina Borcau; Subiect: Groapa

„În urmă cu ceva timp, am postat o rugăminte în care ceream să fie copertată o groapă de pe str. Energiei. Mi-aţi respectat dorinţa şi vă mulţumesc, căci, în doar 5 zile de la sesizare, problema era rezolvată. Ar mai fi o problemă, tot pe str. Energiei: în faţa intrării de pe Energiei, în curtea Grădiniţei 12, s-au format două gropi, nu adânci, dar mari. Le puteţi <plomba>”?

Răspuns: „Vă mulţumim pentru sesizare. În perioada următoare, vor fi plombate şi cele două gropi.”

 

Întrebare de la Nistor Marius; Subiect: Fântâna arteziană

„Revin cu problema de la fântâna arteziană din parcul din faţa Bisericii <Sf. Ecaterina>, care, deşi funcţionează toate ţâşnitorile, funcţionează haotic, o ţâşnitoare în stânga, una în dreapta, cred că ar trebui reglată, deoarece udă şi trecătorii din parc.”

Răspuns: „Vă mulţumim pentru sesizare. Ieri, 31.07.2012, s-a remediat problema semnalată.”

 

De la: Marian Voicu; Subiect: Rugăminte adresată Poliţiei Locale de a-şi face datoria şi de a respecta legea

„Vă rog să impuneţi, prin Poliţia Locală, respectarea programului de funcţionare al cafenelei Tendresse Caffe de vizavi de magazinul Orange Shop. În fiecare seară, acest bar funcţionează cel puţin până la orele 23.30, iar, sâmbăta şi duminica, chiar până la orele 1.00-2.00, din noapte.

Solicit acest lucru deoarece, în conformitate cu prevederile Legii nr. 155 din 12 iulie 2010 – Legea poliţiei locale, această structură platită din bani publici, ESTE OBLIGATĂ, la următoarele:

Art. 6 – În domeniul ordinii şi liniştii publice, precum şi al pazei bunurilor, poliţia locală are următoarele atribuţii:

i) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru nerespectarea normelor legale privind convieţuirea socială stabilite prin legi sau acte administrative ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, pentru faptele constatate în raza teritorială de competenţă;

art. 9 în domeniul protecţiei mediului, poliţia locală are următoarele atribuţii:

b) sesizează autorităţilor şi instituţiilor publice competente cazurile de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare, inclusiv fonică;

art. 10 în domeniul activităţii comerciale, poliţia locală are următoarele atribuţii:

a) acţionează pentru respectarea normelor legale privind desfăşurarea comerţului stradal şi a activităţilor comerciale, respectiv a condiţiilor şi a locurilor stabilite de autorităţile administraţiei publice locale;

f) verifică respectarea prevederilor legale privind orarul de aprovizionare şi funcţionare al operatorilor economici;

k) verifică şi soluţionează, în condiţiile legii, petiţiile primite în legătură cu actele şi faptele de comerţ desfăşurate în locuri publice cu încălcarea normelor legale;

l) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale specifice realizării atribuţiilor prevăzute la lit. a) – j), stabilite în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale.

Am detaliat unele dintre obligaţiile legale ale Poliţiei Locale, datorită faptului că această structură trebuie să acţioneze fără a fi sesizată de către cetăţeni! Aştept rezultate. ”

Răspuns: „Poliţiştii locali care efectuează serviciul de patrulare în zona la care faceţi referire în sesizarea cu privire la programul de funcţionare al localului Tendresse Caffe s-au deplasat la faţa locului. unde au luat legătura cu administratorul barului, Ofelia Crişan. Din verificările efectuate rezultă faptul că barul are program de funcţionare până la ora 23.00, doamna administrator fiind avertizată că, în cazul în care ora de închidere nu va fi respectată, urmează să fie luate măsurile ce se impun.

La ora şi data efectuării controlului, respectiv 31.07.2011 ora 22.00, poliţiştii locali nu au constatat ca în zonă să fie deranjată ordinea şi liniştea publică. Patrulele ce efectuează serviciul în zonă vor efectua verificări periodice în ceea ce priveşte atât menţinerea ordinii şi liniştii publice, cât şi respectarea programului de funcţionare.”

 

Întrebare de la: Cristea Ignat; Subiect: loc de joacă

„Locuiesc pe strada Craivei, din faţă de la fabrica de covoare; de ce nu se face şi la noi în zonă un loc de joacă la copii?”

Răspuns: „În acest moment, Primăria nu deţine în proprietate un teren care să fie destinat acestui tip de activitate, însă solicitarea dumneavoastră rămâne în atenţia noastră.”

 

De la: Radu Călin; Subiect: Apa murdară

„În ultimele 6 luni, a curs la robinete apă maronie de cel puţin 7 ori. Cu această apa trebuie să facem baie, să spălăm rufe şi chiar să o bem sau să facem mâncare. În iarnă nu o să se mai încălzească apa în centralele de apartament, deoarece vasele sunt pline de mâl şi o să trebuiască să le curăţăm pe banii noştri. Vi se pare normal aşa ceva?”

Răspuns: „Din cauza caniculei şi secetei din această vară, a crescut consumul de apă de la 80-90 litri/secundă, în mod normal, la 150-160 litri/secundă. S-a dublat viteza de drenare a apei şi din această cauză apa îşi schimbă aspectul. Încă mai există ţevi de oţel în oraş. Nu au fost înlocuite toate cu ţevi de polietilenă şi acestea sunt responsabile de acele depuneri pe care le vedem în apă. Zilnic, se fac purjări pentru a limpezi apa.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. Alina

  miercuri, 01.08.2012 at 14:45

  oare cat timp mai dureaza situatia asta sa mergi acasa sa dai drumul la robinet si sa vina apa maro…..sa nu poti face mancare, baie, sa speli un vas…sa vezi cum malul din apa se depune pe ghiuvete, in centrale, bazine de la wc, care necesita curatare …si asta ” din cauza caniculei si secetei”…anul trecut nu a fost canicula si la fel s-a intamplat….noroc cu canicula…..

 2. Marian Voicu

  miercuri, 01.08.2012 at 16:43

  Multumesc pentru raspuns. Dar astept si rezultate.
  Inca un aspect – zilele trecute raspundeati unui alt cetatean ca programul de patrulare al Politiei Locale este de pana la orele 22. Atunci cum va putea Politia Locala sa constate daca respectivul local respecta programul de functionare (care nu poate depasi orele 23) ??? Vor veni inafara orelor de program al Politiei Locale ??? Daca este asa, inseamna ca agentii locali vor face munca voluntara. Bravo !!!!!!!

 3. Marian Voicu

  miercuri, 01.08.2012 at 16:47

  Iata si extrasul din articolul care dovedeste ca raspunsurile date de Politia Locala difera de la o zi la alta – ma refer la programul de lucru al Politiei Locale.
  Întrebare de la: Bogdan Mihaela; Subiect: dreptul la linişte

  „Locuiesc în blocul cu 4 etaje de deasupra cinematografului Dacia (Cetate). În fiecare noapte, pe la ora 24.00-2.00, nu avem parte de linişte, din cauza maşinilor care fac un adevărat raliu la rondou. Mai mult de atât, nu am văzut vreodată să mai stea aşa, din când în când, câte un echipaj de poliţie prin zonă, să patruleze. Într-un cuvânt, este revoltător ce pot să facă oamenii aceia, si noi să nu putem face nimic.”

  Răspuns: „Efectivele Poliţiei Locale acoperă zona la care faceţi referire doar până la ora 22.00. După această oră, intervin efectivele Poliţiei Municipiului Alba Iulia.”

  Si inca ceva – daca Politia Locala are program doar pana la orele 22.00, sa redirectioneze3 sesizarea mea catre organele competente, respectiv Politia Municipiului Alba Iulia.
  O ultima sugestie – cand agentii locali se deplaseaza la o sesizare, sa isi caute martori printre cei care frecventeaza barul in momentul respectiv, nu printre cei care au sesizat nerespectarea legii. Dupa ce ca acestia din urma sunt obligati sa suporte deranjul provocat de barurile respective, mai trebuie sa stea si treji vreo 30 – 45 minute pana agentii locali binevoiesc sa se deplaseze in teren

 4. bun platnic

  joi, 02.08.2012 at 07:51

  astia cu apa lor trebuie dati in judecata din trei motive: calitatea necorespunzatoare a apei, marirea nejustificata a preturilor, taierea abuziva a apei! Legat de acest ultim aspect, ma refer la blocurile de locuinte. Indiferent daca locatarii si-au tras instalatie pe casa scarii cu apometrele la usa sau nu… daca pe scara respectiva sunt rau platnici, se taie apa la toata scara!!! M-am saturat ca noi bunii platnici sa suferim din cauza gunoaielor umane care paraziteaza si nu-si fac datoria de cetatean. Daca prin taierea asta abuziva a apei, compania de apa crede ca NOI bunii platnici ne certam cu vecinii rai platnici se inseala! Nu suntem nici recuperatorii companiei de apa, nici organe de lege abilitate in recuperarea datoriilor. SPER ca o autoritate locala se va sesiza si va lua masuri impotriva acestei companii abuzive care este apa ctta!

 5. NISTOR MARIUS

  vineri, 03.08.2012 at 11:56

  Revin cu fintana arteziana din Parcul Sf.Ecaterina din Cetate ,s-a rezolvat „NU”,daca asta inseamna reparatie,sa dai drumul la trei tasnitori iar 7 doar sa „palpaie” imi pare rau .Pacat de banul public.Nu stiu,cel care se ocupa este un incompetent,niciodata nu a functionat bine.Inca ceva in fata Bisericii este un aparat de stropit gazonul(dimineata) care tasneste exact in sus,ar trebui remediat.

 6. Anonymous Rx89

  vineri, 27.11.2015 at 18:09

  Cat timp Budacu este sef la Apa CTTA Alba veti avea calitate proasta la apa si pret mare. El este MAFIA cu salar de 80 milioane pe luna

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

CFR Cluj a învins Universitatea Craiova și este CAMPIOANA României! Va fi singura echipă din LIGA 1 în UEFA Champions League

Publicat

CFR Cluj a reușit să învingă pe terenul celor de la Universitatea Craiova în finala campionatului, scor 3-1. Trupa din Gruia își trece în cont al treilea titlu consecutiv în Liga 1, ajungând la șase astfel de trofee.

CFR Cluj este campioana României și va fi singura reprezentată din Liga 1 în UEFA Champions League.

https://www.facebook.com/cfr1907/

Vezi golurile din meciul Universitatea Craiova – CFR Cluj pe Cluj24.ro

Chiar dacă Universitatea Craiova a reușit să deschidă rapid scorul, în minutul 10, după șutul fantastic trimis de Dan Nistor, elevii antrenați de Dan Petrescu au pus repede stăpânire pe joc și au fost echipa mai solidă pe tot parcursul partidei.

CFR Cluj a reușit egalarea chiar înainte de pauză, pe fondul unui joc mai consistent.

Craiovenii egalează prin Vinicius, care a trimis o lovitură de cap imparabilă, scorul de la pauză fiind egal, 1-1.

A doua repriză a început tot cu CFR Cluj în atac, oaspeții reușind să înscrie prin celălalt fundaș central, Kevin Boli, după o altă lovitură de cap.

Elevii antrenați de Dan Petrescu nu au foarte mult timp la dispoziție să sărbătorească acest succes, deoarece în perioada 18-19 august vor începe o nouă aventură europeană. CFR Cluj va juca în primul tur preliminar din UCL și va fi cap de serie. Tragere la sorți va avea loc pe 9 august.

foto: https://www.facebook.com/cfr1907/

ECHIPELE DE START

Universitatea Craiova: Pigliacelli (p) – Vlădoiu, Cosic, Acka, Văteljelu – Nistor, Mateiu, Cicâldău – Bărbuț, Koljic, Mihăilă.
Rezerve: Popescu (p) – Mitran, Bălașa, Ivanov, Qaka, Ivan, Vangenin, Baiaram, Nițu.

Antrenor: Cristiano Bergodi

CFR Cluj: Arlauskis (p) – Burcă, Vinicius, Boli, Camora – Itu, Bordeianu, Deac – Omrani, Rondon, Joca.
Rezerve: Rus (p) – Cestor, Denis Ciobotariu, Hoban, Luis Aurelio, Chipciu, Pereira, Petrlia, Costache.

Antrenor: Valeriu Bordeianu

Au marcat: Dan Nistor (’10) / Vinicius (’36), Boli (’56), Deac (’77)

Stadion: „Ion Oblemenco” (Craiova)

Arbitru: Ovidiu Hațegan (Arad) / Asistenți: Octavian Șovre (Satu Mare) și Vasile Marinescu (București)

CFR Cluj este campioana României pentru a șasea oară în istorie. 2008, 2010, 2012, 2018, 2019 și 2020 sunt anii în care trupa din Gruia a câștigat cel mai important trofeu din Liga 1.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Se schimbă buletinele: Cardul de sănătate, inclus în noua carte electronică de identitate. Legea, promulgată de Iohannis

Publicat

carte-de-identitate

Legea prin care vor putea fi eliberate cărți de identitate electronice a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. După introducerea cărții electronice de identitate nu va mai fi folosit cardul de sănătate.

Actul normativ prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.

Legea mai prevede instituirea unei excepţii de la regula eliberării actului de identitate începând cu vârsta de 14 ani. Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

O altă prevedere a legii este punerea în circulaţie a unui nou document de identificare, astfel încât să asigure cetăţenilor garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.

Ce date vor fi eliminate din cip

Actul normativ mai prevede modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, astfel încât în viitorul document electronic de identitate să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului, certificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, va asigura “funcţionalitatea” de card de sănătate.

Legea stipulează şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun cip, precum şi stabilirea unor termene de valabilitate a actelor de identitate, în funcţie de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei titularului.

Perioada de valabilitate a cărţii de de identitate provizorie este de 45 de zile, mai prevede proiectul.

Părinţii pot solicita un act de identitate pentru copii, indiferent de vârstă

Potrivit legii, “prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate”.

Opţional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi, a reprezentantului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.

Prin autentificare se înţelege procedura prin care i se permite unei persoane ce posedă legal un anumit set de date create în acest scop să se identifice într-un sistem informatic, în interes propriu sau în relaţia sa cu persoane juridice de drept public ori de drept privat.

De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:

* cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

* cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

* cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

* cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea: unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, se arată în lege.

Cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă.

Cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, precum şi la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă.

Sursă: Agerpres

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noile reguli de acordare a concediului medical pentru persoanele aflate în carantină sau izolare. Detalii de la CNAS

Publicat

Noile reguli de acordare a concediului medical pentru persoanele aflate în carantină sau izolare au fost puse în dezbatere publică de Casa de Asigurări de Sănătate.

Proiectul prevede că persoanelor pentru s-a instituit măsura carantinei sau izolării până la data intrării în vigoare a Legii nr. 136/2020, dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical în această perioadă, acestea li se pot acorda, potrivit reglementărilor: „pentru persoanele care se află în carantină sau izolare instituită până la data intrării în vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acordă potrivit actelor normative în vigoare la data acordării”.

Pentru persoanele aflate în carantină, indiferent de locul în care aceasta a fost instituită, cât și pentru persoanele pentru care s-a impus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de direcțiile de sănătate publică în care sunt menționate și perioadele pentru care au fost instituite măsurile de carantină sau izolare.

Începând cu data de 21 iulie 2020, după intrarea în vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurată pentru care a fost instituită măsura izolării într-o unitate sanitară beneficiază de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital. Medicul curant poate elibera concediu medical la externare până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internării sau pe o perioadă stabilită de acesta.

În situația în care, după expirarea concediului medical acordat la ieșirea din spital, starea de sănătate a persoanei nu permite reluarea activității, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeași afecțiune, pe durata recomandată în scrisoarea medicală eliberată de medicul curant din spital.

În situația în care medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau la locația declarată de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeași afecțiune se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin intermediul consultațiilor medicale la distanță. În această situație, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la această dată.

Pentru persoanele asigurate pentru care s-a instituit măsura carantinei, în condițiile Legii nr. 136/2020, certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicii de familie, după ultima zi a încetării perioadei de carantină, pe durata stabilită prin documentul eliberat de direcția de sănătate publică, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei de carantină. Dacă perioada de carantină depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale pentru  acordarea concediului medical.

sursă: cnas.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Biblioteca Județeană din Alba Iulia își reia activitatea. Angajații au avut rezultate negative la testele COVID

Publicat

Reprezentanții Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” din Alba Iulia anunță că vor fi reluate, de marți, serviciile de împrumut de cărți, după ce toți angajații instituției au avut rezultate negative la testele COVID. Reamintim că vineri, activitatea bibliotecii a fost suspendată, după ce o angajată a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus.

Managerul Bibliotecii, Silvan Stâncel, a transmis că întreaga echipă a bibliotecii noastre a fost testată pentru COVID-19 și că rezultatul a fost negativ pentru fiecare dintre angajați.

”Suntem bine și abia așteptăm să redeschidem porțile și activitățile de împrumut. Ne este foarte dor de toate proiectele de animație culturală pentru cei mici și cei mari și regretăm că pentru moment frumoasele întâlniri în cadrul bibliotecii nu mai pot avea loc. Privim cu realism întreaga situație, ne adaptăm și luăm cele mai bune și pragmatice decizii pentru comunitatea pe care o deservim, atât cât ne este posibil. Marți, 4 august 2020, redeschidem serviciile de împrumut și prin urmare vă așteptăm cu drag la bibliotecă pentru a împrumuta cărți frumoase, dar mai ales valoroase”, a spus Silvan Stâncel.

A fost făcută dezinfecție, vineri, în toate spațiile bibliotecii.

”Spațiile sunt dezinfectate, procedura de deservire a publicului respectă toate normele posibile și imposibile de prevenție și protecție anti-Covid, colegele bibliotecare sunt extrem de atente în acest sens, cărțile restituite intră în carantină conform legii pentru a elimina orice risc, deci totul este pregătit și vă așteptăm”, a mai spus managerul bibliotecii.

Angajata depistată pozitiv se simte bine și ”va reveni la serviciu la momentul potrivit”, a precizat Stâncel.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate