Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

AUDIENŢE ONLINE: Despre iluminat în Şanţurile Cetăţii, marcaje rutiere, modernizare DN74 şi control la un service auto

Publicat

Răspunsurile de la sfârşitul acestei săptămâni oferite de reprezentanţii Primăriei Alba Iulia pentru întrebările adresate de cititorii Alba 24, la secţiunea „Audienţe Online” se referă la mai multe aituaţii administrative. Puteţi consulta detalii privind asigurarea iluminatului public într-o zonă a Şanţurilor Cetăţii, perioada de efectuare a marcajelor rutiere în oraş, posibilitatea instalării unui proiector la Catedrala din apropiere de Schit, termen de finalizare al lucrărilor de modernizare la DN74, ieşire din municipiu spre Zlatna şi control la un service auto de pe strada Dr. Aurel Lazăr.

Întrebare de la: Dumitraş Ioan; Subiect: Observaţie

„Niciun angajat al primăriei nu vede ce se întâmplă pe strada Doctor Aurel Lazăr, unde există un atelier de reparaţii auto, service, cu fel şi fel de parcări, zgomot, miros de vopsea sau se face cu acordul poliţiei locale?”

Răspuns: „Poliţia Locală a desfăşurat verificări la SC Service Auto SRL de pe strada Dr. Aurel Lazăr, conform semnalării dumneavoastră. S-a constatat la faţa locului parcarea pe domeniul public a două autoturisme, care au primit avertisment. Reprezentanţii biroului comercial din cadrul primăriei vor verifica autorizaţia de funcţionare a service-ului auto, iar, în cazul în care se vor constata nereguli, se vor aplica măsurile legale care se impun.”

Completare: În urma investigărilor, s-a constatat că SC Service Auto SRL nu are acord de funcţionare. Astfel, în termen de 10 zile, trebuie să intre în legalitate. În caz contrar, îi va fi suspendată activitatea.”

 

Întrebare de la: Vlad Birau; Subiect: Marcaje

„Nu pot spune că am văzut ţara în lung şi lat, dar, din ce am văzut, stăm de la rău în jos la nivelul <marcaje stradale>. Toate benzile de delimitare, trecerile de pietoni, marcajele pt. parcare din oraş abia se mai văd. Pe lângă asta, mi se pare că se şterg foarte repede. Este programată în viitorul apropiat o reînnoire a marcajelor? (mai adaug doar că marcajul pietonal de la intersecţia V. Goldiş cu Bld. Revoluţiei este la fel de şters cu cel şters intenţionat – a fost scoasă din funcţiune o trecere de pietoni – prin urmare, pietonii le folosesc pe ambele, chiar dacă unul dintre ele nu mai este activ, adică nu mai e trecere de pietoni acolo.)

Întrebare de la: Marcel Pop; Subiect: Marcaje rutiere

„Când va începe trasarea marcajelor rutiere în oraş? Nu se mai văd defel.”

Răspuns: „Vineri, 3 august 2012, vor începe lucrările privind marcajele rutiere în tot municipiul. „

 

Întrebare de la: Oana Horincar; Subiect: iluminatul din Cetate

„Aş dori să ştiu de ce este atât de întuneric pe latura nordică a Cetăţii. Deşi este un punct important de acces în Cetate, nu există nici un stâlp de iluminat, de la intrarea în Caroline până la terenurile de tenis. Pe lângă faptul că am rămas închisă în Şanţurile Cetăţii la ora 21.30 seara (exact când e răcoare, în sfârşit, se închid porţile! Noroc cu cei de la RYMA, că m-au lăsat să ies pe la ei), am avut de înfruntat şi întunericul, până aproape de Pub 13. Este păcat ca aţi uitat de partea asta a Cetăţii, de acea poartă frumoasă la care nu aţi pus nici măcar un reflector… cât ar mai fi costat 10 stâlpi şi 2 reflectoare? Şi, vă rog, nu îmi spuneţi că asta face parte dintr-un proiect nefinalizat încă, pentru că nu va cred, e atât de simplu să rezolvaţi problema asta, doar să vreţi!”

Răspuns: „Întregirea reţelei de iluminat între accesul dinspre str. Gemina (Caroline) şi accesul în Şanţurile Cetăţii din partea estică a traseului se va realiza în cursul lunii august, după finalizarea lucrărilor de iluminat arhitectural din interiorul Cetăţii (Sala Unirii, Muzeul Unirii, Universitate, Biblioteca Bathyaneum etc). Între timp, SC Electrica Trans Sud – Sucursala Alba va executa lucrări de trecere a două linii de medie tensiune pe traseul subteran, în zona sesizată de dumneavoastră.”

 

Întrebare de la: Voropchievici Ioan; Subiect: Modernizare DN74

„Doresc să aflu când vor fi reluate lucrările de asfaltare a carosabilului. Până acum, este reabilitat doar pe jumătate.”

Răspuns: „Contractul privind modernizarea DN 74 are ca termen de finalizare luna martie 2013. Până la acea dată, întreg carosabilul va fi asfaltat.”

 

Întrebare de la: Bucur Gabriel; Subiect: iluminat

„Oare de ce nu se poate scoate în evidenţă capătul Bulevardului spre Schit, prin nişte proiectoare puse, care să bată pe catedrala nouă (a părintelui Buda)? Dacă vă plimbaţi seara şi vă uitaţi spre bulevard, de la un moment dat se termină brusc frumuseţea noastră de bulevard… eu zic că o să fie ceva frumos dacă se poate pune un proiector care să lumineze catedrala nouă de la Schit. Acelaşi lucru l-a solicitat de nenumărate ori şi domnul Constantin Sârbu, fostul director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, fără însă ca nimeni să îl ia în seamă. Aştept răspuns şi rezolvarea cât mai rapidă.”

Răspuns: „De circa un an de zile, există o licitaţie care nu este încheiată, datorită numeroaselor contestaţii. Până la finalizarea licitaţiei, nu se pot face lucrări de modernizare şi iluminat arhitectural.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Ce prevede contractul educațional pe care părinții îl semnează la înscrierea copilului în clasa pregătitoare sau liceu. Document

Publicat

Contractul educațional, pe care părinții îl semnează cu școala, la începutul clasei pregătitoare pentru copii lor este prevăzut în noul Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ, ce va intra în vigoare de la 5 septembrie.

Acesta este valabil pe toată perioada de școlarizare în cadrul unității de învățământ și include drepturile și obligațiile reciproce ale părților. Un contract similar este semnat și la intrarea la liceu.

Documentul nu are modificări față de regulamentul anterior, dar este particularizat la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin decizia consiliului de administraţie, după consultarea consiliului de părinţi al unităţii de învăţământ, potrivit edupedu.ro.

Contractul educațional – drepturi și obligații

Obligații pentru școli:

 • asigurarea condițiilor optime de învățare
 • să se asigure că personalul din învăţământ nu aplică pedepse corporale şi nu agresează verbal sau fizic elevii
 • să se asigure că personalul didactic evaluează elevii direct, corect şi transparent şi nu condiţionează această evaluare sau calitatea prestaţiei didactice la clasă de obţinerea oricărui tip de avantaje
 • să desfăşoare în unitatea de învăţământ activităţi care respectă normele de moralitate şi nu pun în niciun moment în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor/elevilor, respectiv a personalului unităţii de învăţământ
 • să se asigure că în unitatea de învăţământ sunt interzise activităţile de natură politică şi prozelitism religios.

Părinții sau reprezentanții legali ai elevului:

 • au obligația de a trimite copilul în colectivitate numai dacă nu prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături, rinoree etc.)
 • trebuie să ia legătura cu educatoarea/ învăţătorul/ profesorul diriginte, cel puţin o dată pe lună, pentru a cunoaşte evoluţia copilului/ elevului.

Pentru elevi:

 • obligația de a avea un comportament civilizat şi o ţinută decentă în unitatea de învăţământ
 • nu au voie să organizeze sau să participe la acţiuni de protest altfel decât este prevăzut în Statutul elevului sau să nu aducă jigniri față de colegi și personalul școlii.

Vezi Model Contract educațional 2022

Noutăți din Regulament

În noul ROFUIP sunt incluse mai multe noutăți în sistemul de învățământ, printer care: elevii nu mai pot fi exmatriculați, colectarea de bani de către părinți pentru atenții destinate profesorilor este eliminată, transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face doar în situații medicale deosebite, va fi încheiată o singură medie anuală pe disciplină, iar elevii vor beneficia de un plan de învățare individualizat.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Ororile comise de o mamă din Alba pentru care a primit peste 8 ani de închisoare cu executare. Cum și-a tratat copiii, ani la rând

Publicat

O femeie din Aiud a fost condamnată la ani grei de închisoare pentru rele tratamente aplicate minorilor. Mai exact, femeia în cauză, Melinda B., timp de aproape patru ani și-a neglijat copiii.

Aceasta pleca de acasă mai multe zile, fără a le lăsa mâncare sau căldură în locuință. De asemenea, ar fi vândut toate ajutoarele pe care le primea pentru creșterea copiilor. 

Șocant este faptul că, la acel moment, unul dintre copii avea în jur de 1 an, altul 2 ani, iar cel mai mare avea abia 5 ani. Faptele s-au petrecut între anii 2013 – 2017, dar cazul a ajuns la ”urechile” celor de la DGASPC abia când femeia a fost închisă într-un penitenciar, pentru o altă faptă.

Timp de patru ani, autoritățile cu atribuții în protecția copilului, din câte se pare, nu au știut de caz și de condițiile în care erau crescuți cei mici.

Copiii au ajuns într-un centru de plasament abia în 2017, când femeia a ajuns după gratii.

În 26 iulie 2022, femeia a fost condamnată la închisoare cu executare de magistrații Judecătoriei Aiud.

Potrivit reprezentanților Judecătoriei Aiud, femeia pleca de acasă pentru mai multe zile, fără a le asigura mâncarea copiilor sau fără a se interesa de aceștia. De asemenea, minorii erau lasați singuri în casă.

CITEȘTE ȘI: Trei copii din Alba, lăsați fără mâncare și căldură zile întregi, timp de patru ani. Mama trimisă în judecată pentru neglijență

Mai mult de atât, în cei patru ani, femeia nu s-a ocupat de îngrijirea lor, nu le-a procurat haine, nu se ocupa de igiena acestora și, pe timp de iarnă, nici de asigurarea unei surse de căldură, au precizat reprezentanții Judecătoriei Aiud pentru alba24.ro.

De asemenea, nici de educația copiilor nu s-a ocupat în cei patru ani, iar rechizitele primite le-ar fi vândut. Nici agresiunea verbală sau fizică nu a lipsit din creșterea celor trei copii, în perioada 2013 – 2017, mai precizează reprezentanții instituției.

După ce femeia a fost încarcerată, cazul a ajuns în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba. Potrivit directorului instituției, Valentin Frăcea, cei trei copii sunt, din 2017, într-un centru de plasament.

Pedeapsa

În 26 iulie 2022, magistrații Judecătoriei Aiud au condamnat-o pe femeie la câte patru ani de închisoare pentru fiecare copil în parte, pentru infracțiunea de rele tratamente aplicate minorilor.

Deoarece mai avea și alte condamnări, prin calcul judecătoresc, femeia a primit în total o pedeapsă de 8 ani și zece zile de închisoare cu executare.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în apel, la instanța superioară.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 148 de cazuri COVID. Numărul de infectări s-a dublat în 24 de ore. Situația în localitățile din județ, 10 august

Publicat

Au fost înregistrate 148 de cazuri COVID, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), miercuri, 10 august.

Comparativ, marți erau raportate 73 de cazuri noi. În județ sunt, în total, 1.703 cazuri active (1.684 anterior).

În județul Alba, în mediul urban, cea mai mare incidență COVID este la Blaj (9,56) și la Alba Iulia (8,01). În mediul rural – Crăciunelu de Jos (8,42) și Valea Lungă (8,37).

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 56.842 cazuri confirmate, 53.840 persoane vindecate, 1.299 decese.

În același interval au fost procesate 484.350 teste, din care 361.675 PCR și 122.675 rapide.

În ultimele 24 de ore, în județul Alba, au fost făcute 389 testări: 97 PCR (63 la DSP și 34 la spitalul județean) și 292 teste rapide.

Cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore în județul Alba

Mediul urban

 • Alba Iulia – 41 cazuri (+17 cazuri reinfectare)
 • Aiud – 12 cazuri (+2 cazuri reinfectare)
 • Blaj – 9 cazuri (+2 cazuri reinfectare)
 • Teiuș – 5 cazuri
 • Cugir – 4 cazuri (+1 caz reinfectare)
 • Ocna Mureș – 4 cazuri
 • Sebeș – 3 cazuri (+4 cazuri reinfectare)
 • Abrud – 2 cazuri
 • Câmpeni – 2 cazuri
 • Zlatna – 1 caz

Mediul rural

 • Cetatea de Baltă – 2 cazuri
 • Daia Română – 2 cazuri (+3 cazuri reinfectare)
 • Galda de Jos – 2 cazuri
 • Șona – 2 cazuri
 • Valea Lungă – 2 cazuri (+1 caz reinfectare)
 • Vințu de Jos – 2 cazuri
 • Almașu Mare – 1 caz
 • Bucerdea Grânoasă – 1 caz
 • Bucerdea Vinoasă – 1 caz
 • Ciugud – 1 caz
 • Crăciunelu de Jos – 1 caz
 • Cricău – 1 caz (+2 cazuri reinfectare)
 • Cut – 1 caz
 • Jidvei – 1 caz
 • Lunca Mureșului – 1 caz
 • Lupșa – 1 caz
 • Mihalț – 1 caz
 • Mirăslău – 1 caz reinfectare
 • Noșlac – 1 caz reinfectare
 • Rădești – 1 caz (+1 caz reinfectare)
 • Roșia Montană – 1 caz
 • Sălciua – 1 caz
 • Sâncel – 1 caz
 • Săsciori – 1 caz
 • Șpring – 1 caz
 • Unirea – 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 4,57 (anterior 4,52).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Incidență Cazuri
Urban    
MUNICIPIUL BLAJ 9.56 197
MUNICIPIUL ALBA IULIA 8.01 616
ORAŞ CUGIR 6.08 154
MUNICIPIUL AIUD 4.83 121
MUNICIPIUL SEBEŞ 3.84 126
ORAŞ ZLATNA 3.73 29
ORAŞ OCNA MUREŞ 3.55 49
ORAŞ ABRUD 2.91 15
ORAŞ TEIUŞ 2.8 20
ORAŞ CÂMPENI 1.69 12
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 1.07 4
Rural    
CRĂCIUNELU DE JOS 8.42 18
VALEA LUNGĂ 8.37 26
ŞONA 6.42 28
CIUGUD 5.43 18
MOGOŞ 5.41 4
RIMETEA 5.11 5
BUCERDEA GRÂNOASĂ 4.42 10
BUCIUM 4.38 6
VINŢU DE JOS 4.34 24
ARIEŞENI 3.92 6
SÂNCEL 3.87 10
JIDVEI 3.77 20
METEŞ 3.66 10
CRICĂU 3.58 7
CIURULEASA 3.57 4
GALDA DE JOS 3.4 15
RĂDEŞTI 3.17 4
STREMŢ 2.9 7
IGHIU 2.81 20
MIHALŢ 2.79 9
BERGHIN 2.65 5
CETATEA DE BALTĂ 2.61 8
ALMAŞU MARE 2.53 3
SÂNTIMBRU 2.32 7
BLANDIANA 2.27 2
POŞAGA 2.25 2
ROŞIA MONTANĂ 2.24 6
CÂLNIC 2.07 4
MIRĂSLĂU 2.05 4
OCOLIŞ 2.03 1
RÂMEŢ 2.01 1
DOŞTAT 1.98 2
ŞPRING 1.96 5
ÎNTREGALDE 1.82 1
PONOR 1.74 1
ŞIBOT 1.72 4
NOŞLAC 1.65 3
SĂLCIUA 1.46 2
UNIREA 1.45 7
PIANU 1.4 5
SĂLIŞTEA 1.28 3
ROŞIA DE SECAŞ 1.27 2
SĂSCIORI 1.24 8
CERGĂU 1.23 2
LUNCA MUREŞULUI 1.18 3
ŞUGAG 1.06 3
CENADE 0.95 1
GÂRBOVA 0.94 2
BISTRA 0.89 4
HOPÂRTA 0.87 1
LOPADEA NOUĂ 0.8 2
CUT 0.79 1
SCĂRIŞOARA 0.67 1
DAIA ROMÂNĂ 0.64 2
LUPŞA 0.35 1
ALBAC 0 0
AVRAM IANCU 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
FĂRĂU 0 0
GÂRDA DE SUS 0 0
HOREA 0 0
LIVEZILE 0 0
OHABA 0 0
POIANA VADULUI 0 0
SOHODOL 0 0
VADU MOŢILOR 0 0
VIDRA 0 0

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat dat în urmărire, prins la Alba Iulia. Era condamnat la închisoare pentru mai multe infracțiuni

Publicat

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sprijiniți de polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat și reținut un bărbat de 34 de ani, din Sebeș, dat în urmărire din 3 august. 

Pe numele acestuia era emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Bărbatul a fost condamnat la un an și 9 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis, lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Bărbatul era dat în urmărire, din data de 3 august 2022, întrucât se sustrăgea executării pedepsei.

Acesta a fost depus în Penitenciarul Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax