Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

AUDIENŢE ONLINE: Despre iluminat public, fabrică de lumânări şi limită de viteză pe strada Marcus Aurelius


Publicat

O nouă serie de răspunsuri au fost transmise de Primăria Alba Iulia, la întrebările adresate de cititorii Alba24 prin „Audienţe Online„. Puteţi citi în continuare informaţii despre mai multe sesizări privind iluminatul public, propunerea privind amenajarea unei fabrici de lumânări şi limită de viteză pe strada Marcus Aurelius.

Întrebare de la Medruţ Daniel. Subiect: Fabrică lumânări între blocuri

„Locatarii blocurilor situate în vecinătatea unei centrale dezafectate au fost informaţi despre eventualitatea construirii unei fabrici de lumânări în locul acelei centrale termice. Dumneavoastră, în cazul în care aţi locui la doar câţiva metri de această centrală, aţi fi de acord cu construirea unei fabrici de lumânări, ţinând cont de poluarea degajată de această fabrică?”

Răspuns: „În momentul de faţă, ştim că proiectul a fost retas de pe ordinea de zi a Consiliului Local, deoarece certificatul de urbanism a fost respins de comisie. O astfel de construcţie nu se poate construi decât cu consultarea populaţiei, care este direct afectată”.

 

Întrebare de la: Stan Cameliu. Subiect: extindere reţele electrice Orizont

„Dvs aţi răspuns dl-ui Cristian Nicolae <În ce priveşte electricitatea, există o nouă lege care nu permite primăriei să investească în acest tip de obiective (extindere reţele electrice), care aparţin de drept şi sunt în exploatarea şi administrarea operatorilor de specialitate (Electrica).>

Vă rog să-mi precizaţi care este această lege din ce an, articol etc. Dacă sunt mai multe legi. vă rog să faceţi referire la întreaga bază legală. Vă mulţumesc.”

Întrebare de la: Cristian Nicolae. Subiect: Investiţii Primărie în Cartierul Orizont

„Să zicem că la întrebările anterioare aţi răspuns exact cum scrie în lege şi nimic mai mult şi mi-aţi dat un răspuns <birocratic>.

1. Nu mi-aţi răspuns la întrebarea referitoare la deszăpezirea străzilor, care a lipsit iarna trecută pe strazile din Orizont care apartin Primăriei şi

2. Ce se poate face pentru iluminatul public pe aceleaşi străzi de care vorbesc mai sus?”

 

Răspunsuri: ”Municipiul Alba Iulia va încheia în luna octombrie a acestui an contractul de delegare a Serviciului de Iluminat Public pentru 10 ani. În cadrul acestui contract, se vor realiza şi lucrări de extindere a reţelelor de iluminat public. În funcţie de bugetele alocate în toţi aceşti ani, se vor realiza şi lucrările de extindere. Pentru anul 2013, se vor finanţa şi realiza proiecte finalizate. Pentru cartierul Orizont, încă nu avem o documentaţie avizată şi aprobată.”

„În cartierul Orizont, au fost deszăpezite străzile care aparţin Primăriei. Au existat şi vor exista şi în acest an numere de dispecerat unde se pot face solicitări 24 de ore din 24 şi se va interveni de fiecare dată, condiţia fiind ca acele străzi să fie publice.”

 

 

Întrebare de la: Stanciu Tiberiu. Subiect: Iluminat public în toată zona din spatele Bl. 280

„Aproximativ cu o lună în urmă, v-am semnalat întreruperea ilumnatului public în această zonă. După 10 zile, timp în care au mai intervenit şi alţi locatari în această problemă, au venit cei de la uzina electrică şi au depistat defectul la cablul de alimentare şi locul unde este. În urma lor au venit trei electricieni să remedieze defectul, dar au dezlegat din cutia centrală şi celelalte cable de iluminat şi s-au făcut nevăzuţi, astfel că toată zona este de atunci în beznă.

Au mai revenit pe 25 sept. să facă săpături ptr. refacerea mansonului cablului defect. Acolo era însă o maşină şi au spus că, după plecarea maşinii, vin să remedieze defectul. Însă duşi au fost până în ziua de azi. D-le primar, aveţi subordonaţi care nu ştiu să urmărească rezolvarea problemelor trasate de d-voastră? Sau poate că nici nu urmăriţi ce scriu cetăţenii urbei şi atunci totul pare foarte clar. Noi totuşi credem că citiţi mesajele şi veţi interveni ferm.”

Răspuns: „Problema a fost remediată.”

 

Întrebare de la: Marcu Sorin. Subiect: limita de viteză

„Carosabilul pe strada Marcus Aurelius a fost modernizat pe partea de jos şi este de calitate bună, din această cauză automobilele circulă cu viteză relativ mare pentru cât de îngust este carosabilul, care, după cate ştiu eu, de fapt este văzut de municipalitate ca alee pietonală şi acces pentru riverani. De când pe partea de sus, s-a impus restricţia de sens unic, însă circulaţia a devenit destul de aglomerată. În cartier sunt copii mici, şcolari, mame care îşi plimbă copii în cărucior, ca de altfel peste tot. Aş vrea să vă rog să analizaţi împreună cu organele de poliţie rutieră dacă se impune adoptarea măcar a unor restricţii de viteză, tonaj şi gabarit pe această arteră.

Răspuns: „Am transmis solicitarea dumneavoastră Poliţiei Rutiere şi se vor pune restricţii de viteză.”

 

Întrebare de la Todoran Sorin Vasile. Subiect: construcţie casă

„Domnule primar aş vrea să vă întreb când se face parcelarea terenurilor dintre Galtiu – Coşlariu, pentru că am cumpărat un teren acolo la şosea care este drum județean pentru a construi o casă pentru mine, dar de la primărie de la Sântimbru mi-au spus că nu se poate. Dar în hotar, pe acolo prin zonă am văzut câteva case construite care nici asfalt nu au şi nu înțeleg acei oameni cum au primit autorizaţie şi avize şi toate cele şi eu, care am pământul la şosea asfaltată, acces în drumul judeţean, nu am voie să construiesc nimic.

Nu v-aş deranja dacă aş fi avut şi eu bani sa cumpăr un pământ în Alba, cu toate în regulă. Trebuie să vă gândiţi voi, cei de la putere, că nu toată lumea își permite o casă la oraș, unde prețurile la terenuri pornesc de la 20 euro/mp, ajungând să te coste doar terenul o căruţă de bani.”

Răspuns: „Problema dumneavoastră nu ţine de Primăria Municipiului Alba Iulia. Am transmis emailul dumneavoastră Primăriei Sîntimbru şi vă aşteaptă la dânşii cu documentaţia, să discutati situaţia în care vă aflaţi.”

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Publicat

Lucrările pe cei 17 km din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia Nord, par să avanseze prea încet pentru a putea deschide circulația în luna decembrie a acestui an așa cum promit autoritățile. 

Deși stadiul lucrărilor pe Lotul 1, după 6 ani de la semnarea contractului, este în prezent de aproximativ 92,5%, șansele de finalizare în termenul estimat sunt mici având în vedere mobilizarea constructorului, dar și faptul că în perioada rămasă (două luni de iarnă), temperaturile și vremea vor juca un rol important pe șantier.

Recent, ministrul Transporturilor, Lucian Bode a reconfirmat într-un interviu acordat pentru HotNews.ro intenția autorităților de a deschide acest lot până la finele anului.

Miercuri, 21 octombrie, am fost să vedem la fața locului care este stadiul lucrărilor în cele mai importante puncte de pe Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Lancrăm și Alba Iulia.

Nodul rutier Sebeș – Lancrăm

Nodul rutier de la Sebeș este cea mai complexă lucrare de pe Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda. Nodul presupune multiple rampe și pasaje care unesc autostrada A10 de A1, dar și de drumul național DN 1, în zona Lancrăm. Nodul rutier presupune trei mari pasaje peste actuala Autostradă A1 Deva – Sibiu, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum și un pasaj peste râul Sebeș și DN 1 / E 81.

Deși lucrările sunt destul de avansate, pe imagini se poate observa că încă nu au fost montate toate grinzile la supratraversarea peste drumul național DN 1, la ieșirea din Lancrăm spre Sebeș.

Între Lancrăm și Nodul rutier Alba Iulia Sud, printre cele mai importante zone în care se lucrează în prezent se numără:

 

 • în zona subtraversării drumului național DN 1 (la ieșirea din Lancrăm spre Alba Iulia)
 • în zona spațiilor de servicii / parcări – între Lancrăm și cartierul Oarda (Alba Iulia)
 • în zona cartierului Oarda (între supratraversările străzilor Cedrului și Victoriei)
 • în zona supratraversării DJ 107 C (între Oarda și Limba)

Nodul rutier Alba Iulia Sud

Nodul rutier Alba Iulia Sud, ce face legătura dintre Autostrada A10 Sebeș – Turda și DN 1 (șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia) este aproape finalizat.

Pe imagini se poate vedea că porțiunea a fost asfaltată, au fost montați stâlpii de iluminat, parapeții metalici, inclusiv o parte din indicatoarele rutiere de pe bretelele de ieșire / intrare pe autostradă.

Nodul rutier Alba Iulia Nord

La Nodul rutier Alba Iulia Nord se lucrează în prezent la supratraversarea CF, subtraversarea drumului național DN 1 și pe versantul din zona Pârâul Iovului unde a fost înregistrată o alunecare de teren.

Citește și FOTO-VIDEO: Alunecare de teren pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, lângă Alba Iulia. O porțiune dintr-un deal a ajuns în drum

Recent, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că dorește finalizarea și deschiderea Lotului 1 de pe A10 Sebeș – Turda până la finalul anului. La întrebarea unui cititor dacă este luată în calcul deschiderea traficului parțial prin nodul Sebeș, pe bretelele „scurte” (n.r. cele din A10 în giratoriile de pe DN 1), ministrul a spus că se ia în calcul deschiderea totală a traficului.

„Și pe Lotul 1 și pe Lotul 2 e mult de lucru. Noi vrem ca Lotul 1 (n.r. să fie deschis complet), dar pentru asta trebuie să clarificăm un litigiu pe care îl avem cu antreprenorul, dintr-un claim mai vechi. Sper să clarificăm pentru a plăti ce avem de plătit din acel claim. Cu facturile suntem la zi. Ne zic să le virăm banii ca să poată să continue. Ține de CNAIR și sper să se rezolve. Ne dorim să dăm în trafic Lotul 1”, a spus Lucian Bode.

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 92,5% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Majoritatea angajaților Biroului Administrația Pieței din Aiud intră în carantină, după ce un angajat a fost confirmat cu COVID

Publicat

Majoritatea angajaților Biroului Administrația Pieței din Aiud intră în carantină, după ce un angajat a fost confirmat cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de Primăria Municipiului Aiud, pe contul de Facebook al instituției. 

Piața nu va fi închisă, conform administrației locale, dar comercianții vor trebui să respecte regulile.

”Pentru că un angajat al Biroului Administrația Pieței a fost confirmat pozitiv cu COVID-19, majoritatea angajaților din cadrul Pieței intră în carantină.

Am identificat o soluție organizatorică pentru a nu închide piața. Dar efortul organizatoric trebuie susținut de comportamentul responsabil al comercianților și al cumpărătorilor, care este unul COMUN.

Ne spălăm des pe mâini, purtăm mască și păstrăm o distanță de minimum 1,5 metri” au transmis reprezentanții primăriei.

La Aiud, incidența de infectări la mia de locuitori este de 6.81 (174 cazuri în ultimele 14 zile).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rezultatele sondajului “Cel mai bun parlamentar care a reprezentat Alba în ultimii 30 de ani”. Cum au votat cititorii

Publicat

În urmă cu câteva zile, Alba24 vă invita să votați online pe cel care, în opinia voastră, a reprezentat cel mai bine județul Alba în parlamentul României după Revoluția din 1989.

Sondajul Alba24 a reunit pe o listă toți deputații și senatorii aleși pe listele din Alba, chiar dacă unii dintre ei nu aveau nicio legătură cu județul dar au ajuns pe liste impuși fiind de la “centru” pe un loc eligibil.

Așa am ajuns să votăm nume precum George Maior, Costin Georgescu-ambii foști șefi al SRI sau Codrin Ștefănescu – un personaj extrem de controversat, apropiat al unor oameni care au marcat nefast istoria României, ca Vadim Tudor sau Liviu Dragnea.

Pe lista noastră foarte lungă se regăsesc și nume pe care ne-a fost greu să le găsim și am fost nevoiți să facem cercetări destul de complicate.

Câți dintre dumneavoastră știți cine au fost, de exemplu, Mihai Apostol Enăchescu sau Cristian Valeriu Buzea? Sunt pe listă personaje care au ajuns conjunctural în parlamentul României din partea județului Alba și nu au lăsat nimic în urmă lor. Iar asta s-a văzut și în votul dumneavoastră

Pe de altă, pentru acuratețe, trebuie să spunem că acest sondaj a avantajat parlamentarii aleși mai recent care sunt mult mai proaspeți în memoria colectivă.

Dacă ar fi să întocmim un top zece în urma sondajului, nu putem totuși să nu observăm, cu oarecare surprindere, că doi dintre actualii parlamentari de Alba nu prind acest top.

Clasamentul primilor zece, realizat în urma unui număr de 1329 de voturi arată astfel:

1. Florin Roman PNL – 36%

2. Ioan Dîrzu PSD – 7%

3. Daniel Breaz PSD – 6%

4. Corneliu Olar PNL – 4%

5. Theodor Atanasiu PNL – 3%

6. Alexandru Pereș PD/PDL/PNL – 3%

7. Clement Negruț PDL – 3%

8. Ioan Rus FSN – 3%

9. George Maior PSD – 3%

10. Nicolae Popa PDSR/ PUR/ PC/ PNL (3%)

Nu prind acest top actualii deputați PNL Sorin Bumb și Claudiu Răcuci, primul dintre ei actual cap de listă pentru Senatul României la viitoarele alegeri.

De asemenea nu se regăsesc în primii zece nume relativ sonore, de oameni care încă sunt activi în politică sau administrație, cum ar fi: Ștefan Bardan sau Dan Coriolan Simedru.

În fruntea listei, la mare distanță de locurile urmatoare, se află Florin Roman. Nu e nicio surpriză dată fiind prezența masivă în media locală și națională a deputatului PNL.

Roman este de departe și cel mai activ parlamentar dar și cel mai vocal, în permanent conflict cu PSD și mai nou cu USR PLUS.

Deși este o “locomotivă” pentru organizația locală, sursele noastre ne spun că Roman este din ce în ce mai nemulțumit de influența pe care Mircea Hava (încă) o are asupra PNL Alba și de modul în care gestionează această organizație.

Picătura care a umplut paharul se pare că a fost modul în care au fost întocmite listele de candidați la parlamentare.

Așa că este foarte posibil ca imediat după alegerile din decembrie să-l vedem pe Roman despărțindu-se de organizația din Alba unde nu se mai simte dorit și migrând către cea din București sau dintr-un județ limitrof Capitalei.

Ar fi o pierdere reală pentru Alba având în vedere că la Roman au apelat mai toți șefii de instituții când au avut nevoie de uși deschise la București pentru a rezolva diverse situații iar lucrul acesta s-a văzut mai ales de când a început pandemia de coronavirus.

La mare distanță de Roman se află cu procente relativ egale cei doi parlamentari actuali de la PSD, deputatul Ioan Dîrzu, recent demis de la conducerea organizației PSD Alba și senatorul Breaz, de asemenea recent plecat din PSD către PRO România.

Poziția celor doi reflectă destul de fidel nivelul la care se află acum PSD în Alba, o organizație care are mare nevoie de un moment zero, de reconstrucție, ca de altfel întregul PSD. În ce măsură vor reuși să facă asta vom vedea în curând. Deocamdată sarcina acestui “refresh” îi revine europarlamentarului Victor Negrescu, însărcinat interimar să aducă oameni noi și să reinventeze PSD Alba după o strategie națională marca Vasile Dîncu.

Surprind, oarecum, pozițiile foarte modeste ocupate de senatorul în funcție Alexandru Pereș aflat la capătul unei cariere politice de peste 20 de ani precum și de potențialul său succesor Sorin Bumb și de actualul deputat Claudiu Racuci. Pereș nu se mai regăsește pe lista cu care PNL Alba ne va cere votul în 6 decembrie.

Rezultatele sondajului: 1329 de voturi

Cine a fost cel mai bun parlamentar care a reprezentant județul Alba în ultimii 30 de ani?

 • Florin Roman PNL (36%)
 • Ioan Dîrzu – PSD (7%)
 • Daniel Breaz (6%)
 • Corneliu Olar PNL (4%)
 • Teodor Atanasiu PNL (3%)
 • Alexandru Pereș PD/ PDL/PNL (3%)
 • Clement Negruț PDL (3%)
 • Ioan Rus FSN (3%)
 • Cristian George Maior PSD (3%)
 • Nicolae Popa PDSR/ PUR/ PC/ PNL (3%)
 • Sorin Bumb PNL (2%)
 • Ștefan Bardan PD/PDL (2%)
 • Ioan Berciu PNȚCD (2%)
 • Dan Coriolan Simedru PNL (2%)
 • Emil Negruțiu PAC (2%)
 • Nicolae Dobra PDL (1%)
 • Călin Potor PDL/PNL/PSD (1%)
 • Claudiu Răcuci PNL (1%)
 • Radu Ciuceanu PNL (1%)
 • Iuliu Brenduș UDMR (1%)
 • Ioan Paștiu PRM (1%)
 • Ioan Ardelean PUNR (1%)
 • Ioan Mircea Popa PNȚCD (1%)
 • Emil Crișan PRM (1%)
 • Codrin Ștefănescu PRM/PSD (1%)
 • Octavian Nicolae Dărămuș PUNR (1%)
 • Constantin Selagea PDSR/PSD (1%)
 • Tiberiu Bărbulețiu PNL (1%)
 • Cornel Filipescu PDSR/PD (1%)
 • Cornel George Comșa PPDD (1%)
 • Lucia Tomoiagă PSD (1%)
 • Mugurel Sârbu PSD/PDL (1%)
 • Petru Fleșer FSN (0%)
 • Ioan Maier PDSR (0%)
 • Ioan Mircea Popa PNȚCD (0%)
 • Costin Georgescu PNL (0%)
 • Radu Coclici PSD (0%)
 • Tiberiu Ștefan Incze UDMR (0%)
 • Emilian Cutean PSD (0%)
 • Ioan Florea PER (0%)
 • Nicolae Mărginean FSN (0%)
 • Silviu Cărpinișianu FSN (0%)
 • Corneliu Dorin Gavaligov PD (0%)
 • Ioan Andrei PDSR/PSD (0%)
 • Cristian Valeriu Buzea PRM (0%)
 • Eugen Crișan PUNR (0%)
 • Dumitru Pustai PUNR (0%)
 • Cîndea Ioan Niculiță FSN (0%)
 • Nicolae Simescu PAC (0%)
 • Bazil Dumitrean PNȚCD (0%)
 • Total voturi: 1.329

Loading ... Loading ...

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Biserica Ortodoxă i-a sărbătorit pe sfinții canonizați în 1955 în Catedrala Încoronării de la Alba Iulia

Publicat

Biserica Ortodoxă i-a pomenit miercuri, la Alba Iulia, în prezența arhiepiscopului Irineu, pe Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, pe Sfântul Mucenic Oprea și pe Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel. 

A fost un moment peste timp, pentru că Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea, recunoscuți ca fiind vajnici și neînfricați apărători ai dreptei credințe în secolul al XVIII-lea, au fost canonizați în urmă cu 65 de ani, la data de 21 octombrie 1955, la Alba Iulia.

Ceremonia solemnă a avut loc atunci la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, în prezența a mii de credincioși, Dumnezeiasca Liturghie și rânduiala canonizării fiind oficiate de către un impresionant sobor de arhierei, preoți și diaconi, în fruntea căruia s-a aflat Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului.

În prezența a numeroase autorități ale statului, Mitropolitul Vasile a dat citire Tomosului Sinodal prin care se făcea cunoscută în mod oficial canonizarea Sfinților Mărturisitori Transilvăneni.

Astfel, de atunci și până în zilele noastre, data de 21 octombrie reprezintă pentru credincioșii de pe plaiurile Albei, și nu numai, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească, odată cu cinstirea solemnă a celor care, în vremuri de restriște, s-au jertfit pentru dreapta credință a românilor din Ardeal.

Sursă: Reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate