Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

AUDIENŢE ONLINE: Despre locuri de parcare, locuinţe în zona industrială, amenajări la Schit, blocuri ILF şi marcaje pentru biciclişti


Publicat

Cititorii Alba24 primesc în continuare răspunsuri de la Primăria Alba Iulia la sesizări transmise prin „Audienţe Online„. Sunt prezentate precizări ale administraţiei locale privind locuri de parcare pe strada Ştefan cel Mare, contracte pentru unele locuinţe din zona industrială, planificări pentru amenajări la Schit, accesul la blocurile din apropierea ILF Depozite, liniştea publică vizavi de stadion, marcaje pentru pistele de biciclete din Şanţurile Cetăţii, dar şi mirosuri insuportabile din cauza canalizării, în proximitatea Blocului 280 din centru.

Pe parcursul zilei de marţi, 10 iulie, reprezentanţii Primăriei au mai transmis răspunsuri privind lucrările la drumul spre Miceşti, canalizare în Oarda de Jos (strada Dumbrăviţei), finalizarea lucrărilor la Bazinul Olimpic şi tăierea unui nuc pe strada Toporaşilor.

Întrebare de la: Nichimiş Alexandru; Subiect: mafia gunoiului sau a parcărilor?

„Bună ziua, din luna ianuarie, un cetăţean din blocul 10 de pe str. Ştefan cel Mare a vrut să ia parcare cu plată pe cele două locuri din colţul blocului, i s-a spus că nu se poate pt. că sunt pentru gunoi, a fost dus cu preșul, de 6 luni ne tot spune că va pune gunoiul, acest domn a fost sunat și de o doamnă care a spus că au sosit <cuştile>, dar, din nou minciuni, aceste locuri au fost date pt. maşini, şi voi iar minţiţi, domnilor şi doamnelor!”

Răspuns: „Primarul Municipiului Alba Iulia a dispus începerea unei cercetări interne, pentru a stabili situaţia reală şi concretă în cazul semnalat. Vă vom comunica rezultatele în cel mai scurt timp cu putinţă.”

Întrebare de la: Anghel Alin, Subiect: Întrebare

„În zona industrială avem apă, gaz, canalizare şi cam tot ce trebuie, dar un singur lucru nu avem şi nu ne ajută nimeni: de ce nu ne faceţi contracte la locuinţele ce le avem de la părinţii noştri sau bunicii noştri, ca să avem şi noi contracte pe casă şi terenurile care le avem, faceţi cumva să se facă după cum s-a promis acuma câţiva ani,  prin 2000-2002.”

Răspuns: „Primăria nu este abilitată să încheie astfel de contracte. Totuşi, vă sfătuim să desemnaţi un reprezentant al cetăţenilor aflaţi în situaţia semnalată cu care să putem discuta punctual în legătură cu soluţionarea temeinică şi legală a plângerii dumneavoastră. În momentul în care aţi desemnat acest reprezentant, vă rugăm să vă adresaţi direct la cabinetul primarului.”

Întrebare de la: Muntean Ioan, Subiect: Zona de agrement de la Schit

„Am citit în presă despre planurile de reamenajare şi modernizare a zonei de agrement de la Schit, ştrandul şi Terasa Viilor. Planurile sunt foarte frumoase, dar punerea în executare lipseşte cu desăvârşire. În urmă cu un an şi jumătate, purtătorul de cuvânt al Primăriei dădea asigurări că, <în procent de 90%, lucrările încep în vara aceasta> (adică 2011). Prin urmare, doresc să ştiu care este stadiul acestui proiect aprobat de Consiliul local în 2011 şi când vom avea un ştrand şi o zonă de agrement decentă în zona Schit. Dacă problema e lipsa finanţării, când se organizează licitaţia pentru identificarea unor investitori? Pentru că, în mod sigur, vor veni investitori dacă Primăria va organiza o licitaţie transparentă şi corectă. Pentru mulţi albaiulieni, lipsa unei zone de agrement corespunzătoare e o problemă şi o nemulţumire foarte serioasă, mai ales în condiţiile caniculei actuale. Iar spaţiile din Cetate, în care s-a investit foarte mult nu asigură deloc acest aspect al relaxării şi răcoriri pe timp de vară.”

Răspuns: „Proiectul ştrandului de la Schit este definitivat şi poate fi consultat sau oferit în copie, la sediul Primăriei. Dorim ca acesta să fie pus în aplicare cât mai curând posibil. Din păcate, nu vă putem oferi o dată certă în acest caz, dar cu siguranţă obiectivul va fi atacat cel mai târziu anul viitor.”

Întrebare de la: Gota Claudiu, Subiect: Intrare cele 2 blocuri din curtea ILF Depozite

„Bună ziua, vă adresez întrebarea în numele celor peste 40 familii care locuiesc în cele 2 blocuri din curtea ILF Depozite Danerom – Nicki Ardeal, Calea Moţilor nr 106B şi care au peste 20 de copii între 1 şi 3 ani şi care zilnic sunt supuse unor adevărate aventuri cu cărucioarele de copii, printre TIR-uri şi motostivuitoare cu marfă şi câinii de la depozite, care atacă oamenii:

Când se vor darâma ultimele garaje ilegale din Alba Iulia, din spatele blocurilor de pe strada Septimius Severus, ultimele 2 blocuri pe stânga, la intrarea dinspre centru a Stadionului Unirea, pentru a se face cale de acces auto şi pietonal către cele 2 blocuri, ca pentru nişte oameni civilizaţi şi plătitori de taxe ai municipiului Alba Iulia?”

Răspuns: „Antreprenorul (constructorul) respectivelor blocuri avea obligaţia să pună la dispoziţia cumpărătorilor toate informaţiile legate de condiţiile de acces la viitoarele proprietăţi. Conform aprobărilor în vigoare, accesul a fost solicitat prin tranzitarea zonelor comerciale la care faceţi referire. O cerere în numele tuturor locuitorilor ar putea fi punctul de plecare în identificarea unei noi soluţii de acces.”

Întrebare de la: Marius Vasile, Subiect: linişte publică

„În fiecare seară de joi sau vineri şi sâmbătă, la Fast food Fat Boy îi tulburată liniştea publică de către tinerii veniţi din club şi nimeni nu intervine în această problemă.”

Răspuns: „Am transmis sesizarea dumneavoastră Poliţiei Locale. Sesizările care privesc Poliţia Locală se pot face la numărul de telefon 0258/819096, 24 de ore din 24.”

Întrebare de la: Anca Belaşcu, Subiect: marcaj pista biciclete

„Aş vrea să ştiu de ce nu marcaţi pista de biciclete din Şanţurile Cetăţii? E foarte frustrant pentru biciclişti să tot claxoneze şi să roage oamenii să se dea la o parte. Mulţi dintre aceştia devin chiar agresivi verbal, reproşând bicicliştilor că ei nu ar circula pe unde trebuie, că nu au văzut nicăieri însemne care să marcheze pista. Nu toată lumea înţelege că o pistă de biciclete e fără întreruperi şi bănci… şi nu-i poţi da omului nici un argument atunci când spune că nu e marcaj.

Mulţumesc şi sper că acest lucru se va remedia cât de curand. Ştiu că lucrările în şanţuri nu au fost finalizate, dar, dacă s-a dat în folosinţă pista, trebuie şi marcată corespunzător, pentru a nu exista confuzii.”

Răspuns: „Cunoaştem acest neajuns, urmând ca situaţia să fie remediată cât mai curând.”

Întrebare de la: Sabin, Subiect: canale

„Pe strada N. Titulescu, în zona Blocului 280, e un miros insuportabil din cauza canalelor.”

Răspuns: „Am anunţat operatorul local Apa CTTA cu privire la sesizarea dumneavoastră.”

Întrebare de la: Gica Lica; Subiect: sunteţi mincinoşi

„Aţi spus că în 48 ore avem răspunsurile. E un fals plecat de la Hava, care va avea soarta lui Băsescu.”

Răspuns: „Au existat numeroase situaţii când, la foarte scurt timp după oferirea unor răspunsuri, s-a revenit cu aceeaşi temă în discuţie. Vă rugăm consultaţi arhiva online alba24. Există elemente care uneori fac dificilă explicarea unei situaţii semnalate în decurs de 48 de ore. Este posibil ca anumite teme să necesite mai mult timp pentru documentare.”

Întrebare de la: Popa Ilie, Subiect: drum

„Revin cu întrebarea legată de drumul spre Miceşti, întrucât se pare că lucrarea este

abandonată. Dacă, înainte de alegeri erau o grămadă de muncitori, acum este unul, unde şi unde, care se face că lucrează. Nu m-ar deranja, dar zilnic trec pe acolo de 2 ori şi gropile, şanţurile îşi pun amprenta asupra autoturismelor. Chiar nu se poate determina firma asta să termine de asfaltat până la Miceşti, unde-i gata sau sunt ceva interese ascunse şi aici? Încercaţi şi voi să treceţi pe acolo.”

Răspuns: „În ultima perioadă, pe traseul canalizării executate anterior lucrărilor de drumuri de către un alt operator, care nu a fost angajat de către Primărie, ci de către Apa CTTA, s-au observat tasări ale fundaţiei drumului, fapt pentru care nu poate fi aşternut asfaltul. În acest moment, trebuie consolidate zonele cu cedare.”

Întrebare de la: Jibetean Ioan, Subiect: Canalizare Oarda

„Locuiesc în Oarda de Jos, pe strada Dumbrăviţei la nr. 81 şi am o mare nelămurire în ce priveşte lucrările de canalizare din Oarda de Jos. Circulă zvonuri că instalaţia de canalizare de pe strada Dumbrăviţei va fi făcută doar până în dreptul pasarelei care trece peste vale. Noi, locuitorii de dincolo de pasarelă, dorim să aflăm cu exactitate dacă vom beneficia de canalizare (aşa cum ni s-a promis) şi, dacă da, atunci când vor începe lucrările de introducere a acesteia.”

Răspuns: „Până în luna octombrie (termenul de finalizare al contractului), se va finaliza şi tronsonul între pod şi limita intravilanului. Din motive tehnice care privesc forajul de subtraversare în zona podului, lucrările s-au amânat, fiind necesară o nouă soluţie privind traseul conductei în zona podului. Apa CTTA (Autoritatea de Implementare) este obligată să aleagă un nou traseu pentru subtraversarea văii.”

Întrebare de la: Claudiu Alexandru, Subiect: Bazinul olimpic

„Bună ziua, vă rog să estimaţi cu o cât mai mare precizie când se va deschide bazinul olimpic şi ce program de funcţionare va avea pentru public.”

Răspuns: „Nu putem să vă oferim o dată exactă la care va fi redeschis bazinul olimpic, deoarece costul lucrărilor de renovare nu sunt suportate de Primărie, ci de Compania Naţională de Investiţii. Însă vă asigurăm că am făcut toate demersurile necesare pentru a fi finalizate lucrările în această vară.”

Întrebare de la: Popescu Alexandru; Subiect: pom

„Bună ziua, aş vrea să ştiu de ce s-a tăiat nucul din spatele blocurilor Ct2, Ct3 de pe strada Toporaşilor. Pomul era în perfectă stare. Vă mulţumesc.”

Răspuns: „Asociaţia de proprietari numărul 25 a înaintat o cerere privind tăierea acelui nuc. Cu avizul Direcţiei Agricole Alba, cererea a fost aprobată la data de 6 aprilie 2012.”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

MOȘII DE IARNĂ 2021: Când pică, anul acesta, Sâmbăta Morților. Tradiții și obiceiuri care se respectă de zeci de ani

Publicat

lumanari

Moșii de Iarnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Moșii de iarnă sunt celebrați în calendar ortodox 2021 la începutul anului.

În această zi importantă se face pomenirea morților. Moșii de iarnă marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.

Când sunt Moșii de iarnă 2021

Anul acesta, Moșii de iarnă se prăznuiesc la începutul lunii martie, mai exact pe 6 martie, atunci când Biserica Ortodoxă face prăznuirea celor adormiți. Moșii de iarnă 2021 sunt celebrați în martie, deoarece Paștele 2021 este pe 2 mai, iar Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, care se încheie în Săptămâna Mare.

După Moșii de iarnă 2021, la câteva zile, urmează Moșii de primăvară 2021, pe data de 9 martie.

Ce înseamnă Sâmbăta Morților, Moșii de iarnă

În ziua de Sâmbăta Morților, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă, prin organizarea Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii.

Pentru pomenirea morților la biserică, enoriașii duc colivă, colac sau turtă, o sticlă cu vin și pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai viețuiesc pe Pământ, pentru a fi slujite de către preoți.

Este ziua cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului!

La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care trecem numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări.

Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe.

În această zi, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă 2021

În unele zone ale României, la sate, sărbătoarea Moșilor de Iarnă este cunoscută și sub numele de „Moșii de piftii”.

Potrivit datinelor străvechi, tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne.

În caz contrar, se spune că iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă orânduielile Domnului.

Pentru a respecta până la capăt obiceiul, trebuie ca ceea ce rămâne nemâncat să se arunce a doua zi, în Duminica lăsatului sec de carne. Dacă nu se respectă această tradiţie, natura se răzbună aducând valuri de frig în toiul verii.

În Sâmbăta Morților nu se lucrează, iar la cimitir se aprind cel puțin două lumânări

Femeile care încalcă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.

Atenție! Cei dragi decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Pentru ei se scrie doar un pomelnic separat.

Credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Abia după această slujbă se oficiază şi parastasul.

Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări – numărul minim necesar, potrivit superstiţiilor, pentru a încălzi sufletele morţilor.

În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

Pe vremuri, se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De asemenea, se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.

Nu se fac nunţi de Moșii de iarnă

Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).

Când se mai face pomenirea morților la români

  • Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
  • Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
  • Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
  • Moșii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Lista țărilor din zona galbenă, actualizată. Persoanele care vin din Spania nu mai intră în carantină. Bulgaria, în zona de risc

Publicat

52 de țări și teritorii sunt incluse „în zona galbenă”, potrivit listei actualizate astăzi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Cei care revin din aceste zone trebuie să intre în carantină pentru 14 zile, dar și să prezinte un test PCR negativ pentru a li se permite îmbarcarea în avioane sau autocare.

Faț de ultima situația prezentată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, au ieșit de pe listă Spania și Portugalia,

Cei care se întorc din cele 52 de țări incluse pe listă sunt nevoiți să prezinte și un test negativ PCR, efectuat cu 72 de ore înainte. În caz contrar, nu li se permite îmbarcarea în avion sau în autocar.

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome COVID, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri.

De asemenea, testul PCR nu e obligatoriu pentru cei care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub 3 ani sau persoanele care au avut COVID.

Și șoferii care revin în țară cu mașinile personale pot să nu prezinte un test PCR negativ, urmând să fie carantinați pentru 14 zile.

Statele și zonele de risc epidemiologic din noua listă sunt: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Belgia, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud.

În listă a reintrat Bulgaria. Au ieșit Elveția și Portugalia.

Documentul poate fi consultat AICI: Hot 15 și Lista statelor cu risc epidemiologic AICI: Anexa Hot – Lista State cu risc epidemiologic ridicat 04.03.2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Muncii, anunț legat de vârsta de pensionare: Orice român poate ieși la pensie la 70 de ani, dacă vrea

Publicat

p

Orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă doreşte. Anunțul legat de vârsta de pensionare a fost făcut vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă, în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator.

Ministrul Muncii a făcut precizarea că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul.

„Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani.

Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani.

De asemenea, tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou. În materie de relaţie pensionar – sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă.

Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a afirmat Raluca Turcan.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor merge fizic la școală și în scenariul roșu, până la incidența de 6 la mie

Publicat

scoala nr 9 alba iulia 1

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri seară că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor merge la școală indiferent de scenariul în care se află localitatea, atâta vreme cât rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile nu depășește 6 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, elevii din calsele a VIII-a, a XII-a, de la postliceală și din școlile profesionale vor putea merge fizic la școală în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, dar numai în zonele unde incidența cumulată la 14 zile nu depășește 6 la mia de locuitori.

Documentul poate fi vizualizat AICI. Decizia este prevăzută la Articolul 3.

„Se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori”, scrie în hotărârea CNSU din ședința de vineri.

Decizia vine după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a adresat direct CNSU în această privință, după ce Ministerul Sănătății nu i-a răspuns.

„De la Ministerul Sănătății am primit doar un acord cu privire la posibilitatea de prezență fizică în cadrul simulărilor pentru examenele naționale, clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu 22 martie, respectiv cu 29 martie, a spus Sorin Cîmpeanu la B1TV. Având în vedere urgența determinată de nevoia unei hotărâri cu privire la modul în care merg la școală clasele terminale în scenariul roșu, am înaintat această cerere direct către Comitetul Național pentru Situații de Urgență spre analiză”, a explicat Cîmpeanu.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate