Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

AUDIENȚE ONLINE: Despre ridicarea câinilor comunitari, liniştea publică sau amplasarea camerelor de filmat în Alba Iulia


Publicat

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au furnizat noi răspunsuri la întrebările adresate de cititorii ziarului Alba24, prin intermediul serviciului „Audienţe Online”. Este vorba despre ridicarea câinilor comunitari, ordinea şi liniştea publică sau amplasarea camerelor de filmat în Alba Iulia.

Întrebare de la: Locatari bloc M3, M4 si A1/Bd. 1 Dec. 1918 ;Subiect: Solicitare ridicare câini comunitari

În ciuda numeroaselor sesizări făcute Primăriei şi direct S.C. SALPREST nu s-a rezolvat solicitarea (unor vecini, apoi colectivă) de a fi ridicaţi câinii comunitari dintre blocurile M2, M3 si A1 de pe Bd. 1 Decembrie 1918 (zona gangului, în spatele M-urilor). Am ruga  insistent să fie ridicaţi măcar cei 2 câini (unul galben foarte mare şi agresiv şi altul roşcat care stau în zona scării M4 sau sub maşini întrucât de luni de zile nu mai avem nopţi liniştite, latră si se muşcă între blocuri, sar la picioarele trecătorilor, s-au adunat si şobolani în zona. Mulţi locatari au probleme de sănătate din cauza nopţilor nedormite, ecoul între blocuri (şi latră noaptea permanent) foarte mare. Vă rugăm mult să trimiteţi o echipa care să îi ridice şi să nu mai permită readucerea lor în zona. Ni se pare inadmisibil ca atâţia oameni să aibă de suferit de atâta timp dintr-o problema ce ţine de administrarea spaţiului public. Vă rugăm trimiteţi urgent, în mod repetat echipa de ecarisaj, până reuşesc să ridice aceşti câini. Va mulţumim!

Răspuns: „S-a trimis în mod repetat echipa de ecarisaj care a ridicat câinii care erau prezenţi la momentul respectiv si se va mai trimite în continuare. Din informaţiile noastre există unii locatari care hrănesc şi adăpostesc câinii, astfel fiind dificila prinderea lor”.

Întrebare de la: Socol Nicolae; Subiect: trotuar

La intrarea în curtea imobilului situat în Alba Iulia str. Doinei nr. 1A,visavis de Biserica Baptista când s-a reabilitat trotuarul prin montarea dalelor nu s-au montat borduri teşite pentru delimitarea trotuarului faţă de covorul asfaltic(strada) şi datorită traficului, intemperiilor şi utilajelor de deszăpezire care au acţionat iarna, dalele montate se desprind din trotuar una câte una punând în pericol pietonii care traversează prin faţa imobilului mai sus amintit.

Răspuns: „O să se repare cu beton asfaltic deoarece nu exista o altă variantă pentru a se da mai repede în circulaţie.”

Întrebare de la: Andrei

” Nu va suparăţi am si eu o întrebare despre modul cum ar trebui să procedam pentru deranjarea în mod repetat a ordinii şi liniştii publice?… si am sa motivez în câteva rânduri întrebarea mea. În mai multe seri s-au depus reclamaţii cu privire la diverse grupuri de tineri sau grupuri de romi adunate in zona parcului de joacă din spatele magazinului Orange Shop Cetate, motiv pentru care Politia atât comunitara cât naţională s-a deplasat la faţa locului, dar din păcate fară mari rezultate. Oare e nevoie să ne facem un abonament la 112..?.. petru că ne-am săturat să tot sunam, oare nu se poate ca în aceea zona să treacă din când în când câte un echipaj de patrula pentru că oricum au obligaţia să se plimbe. Şi aşi dori să menţionez faptul că în termen de mai bine de o săptămână nu a trecut nici un echipaj de Politie sau dacă a trecut nu a luat nici o măsura deşi un grup însemnat de romi consuma alcool la vedere într-un parc de joacă pentru copii. Chiar dacă nu o să primesc nici   un răspuns, un grup de locatari din aceea zona reprezentat de mine va roagă sa trimiteţi pe domnii de la Politia Comunitara si/sau naţională mai des prin aceea zona. Va mulţumim anticipat.”

Răspuns:  Politia Locala va intensifica patrularea în zonă.

Întrebare de la: Marian Voicu  Subiect: REVENIRE: Rugăminte adresată Poliţiei Locale de a-şi face datoria şi de a respecta legea

“Vă rog să impuneţi, prin Poliţia Locală, respectarea programului de funcţionare al cafenelei Tendresse Caffe de vizavi de magazinul Orange Shop. În fiecare seară, acest bar funcţionează cel puţin până la orele 23.30, iar, sâmbăta şi duminica, chiar până la orele 1.00-2.00, din noapte. Iată cam ce ar trebui sa faceţi”

Răspuns: “Politia Locala a efectuat o serie de verificări cu privire la orarul de funcţionare al terasei în cauză însă de fiecare dată s-au infirmat cele sesizate de dumneavoastră. Vă sugerăm  ca în eventualitatea repetării neregulilor sesizate de dumneavoastră, sa sunaţi la numărul de telefon 0258/819096 (dispeceratul Poliţiei Locale accesibil 24 h din 24).”

Întrebare de la: Popescu Gheorghe  Subiect: Intrarea pe aleea băişoara?

“Aşi dori să stiu când se termină branşarea noi conducte de alimentare cu apă şi dacă are toate avizele necesare pentru că de mai mult de o luna intrarea pe aceasta strada este blocata din cauza gropii săpate la intersecţia cu strada moţilor. Va mulţumesc.”

Răspuns:” Aceasta este o lucrare privată pe o strada privată în vederea înlocuirii conductei de apa. La acest moment beneficiarii nu au lucrarea autorizata. Primăria impune ca beneficiarii sa refacă căminul stradal, să-l consolideze si să-l racordeze corect in carosabil. În zilele următoare, constructorul drumului urmează să puna placa pe căminul de racord.”

Întrebare de la: Mihalache Daniel Subiect: B-dul Transilvaniei

Buna ziua, locuiesc pe b-dul Transilvaniei. In noaptea de 6/7.08, orele 01:45 un grup de cetăţeni ( mai bine spus vandali) s-au apucat să devasteze o terasa de pe bulevard (Look Caffe). Norocul a fost ca nu era nimeni pe terasa. S-au supărat pe mese, scaune si au început să spargă nişte sticle. Aşa de plictiseala. Apoi s-au războit cu coşurile de gunoi. Le-au răsturnat si le-au împrăştiat. Aşa din joacă. Tărăboiul a fost groaznic, din cauza căldurii fiind nevoiţi sa dormim cu geamurile deschise. Totul a durat 10 minute. La orele 2:30 au venit angajaţii de la salubritate si au adunat mizeriile făcute de urangutani. Tot respectul pentru aceşti oameni. În Europa, marile oraşe au sisteme de supraveghere video, stiu că şi în Alba Iulia sunt câteva camere, dar foarte puţine în comparaţie cu alte oraşe. Nu se poate face nimic în privinţa asta? 2 camere de supraveghere, în cele două capete a Bulevardului nu cred că ar fi o investiţie prea mare. Poate aşa, odată vandalii identificai, le
tăiaţi   facturi pentru munca unor oameni care îşi fac treaba(cei de la salubritate).

Răspuns: “Problema amplasării camerelor de supraveghere in oraşul nostru este in atenţia noastră. Este deja în discuţie un astfel de sistem de supraveghere care sa aibă dispeceratul la Politia Locala.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. ank

    vineri, 10.08.2012 at 08:07

    in santuri sigur sigur se vor monta camere

  2. Paul

    vineri, 10.08.2012 at 18:45

    Locuiesc pe aleea Detunata si vreau sa va intreb daca exista vreo posibilitate de a se reduce traficul rutier pe aceasta strada. Pe tronsonul Kaufland – Vanatorilor se circula cu viteza foarte mare cu toate ca strada este foarte ingusta. Se poate semna de catre locatari o petitie prin care sa se transforme strada in strada cu sens unic sau cel putin montarea unor limitatoare de viteza? Multumesc !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Uniforma, obligatorie în școli. Senatul a aprobat propunerea legislativă și a stabilit suma pe care o vor primi părinții

Publicat

Propunerea legislativă ce prevede ca uniforma să devină obligatorie în școli, a fost aprobată marți de Senat, cu 87 de voturi pentru, 41 contra și nicio abținere. Elevii din învăţământul general obligatoriu de stat ar urma să primească câte 350 de lei anual pentru uniforma stabilită de şcolile unde învaţă.

”Pentru acoperirea costurilor uniformelor şcolare se acordă o sumă de 350 de lei/ an şcolar pentru fiecare elev, sumă care se atribuie în cote egale în fiecare semestru. Fondurile necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării”, potrivit unui amendament al senatorului PSD Ecaterina Andronescu, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă urmează să fie votată și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în procedură de urgență. Dacă va trece și de Camera Deputaților, uniforma ar deveni obligatorie începând cu anul școlar 2021-2022.

În Legea 35/2007 se prevede că unitățile de învăţământ îşi pot stabili pentru elevii lor cel puțin un semn distinctiv – ecuson, uniformă, eșarfă sau alte asemenea.

Uniforma școlară va fi obligatorie pentru toți elevii, din anul școlar 2020-2021, prevede un nou proiect de lege. Introducerea uniformei ar creste siguranța elevilor în scoli, considera inițiatorii proiectului. Aceștia propun ca părinții sa primească anual 350 de lei de la stat pentru cumpărarea uniformei.

Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentantiv al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor, stabilesc pentru elevii unităţii de învăţământ respective cel puţin un semn distinctiv cum ar fi: ecuson, uniformă, eşarfă sau alte asemenea”, este specificat în raportul de adoptare al proiectului depus de senatorul PSD Liviu-Marian Pop.

„Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentantiv al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor, pot stabili modelul uniformei şcolare pentru elevii unităţii de învăţământ respective din învăţământul general obligatoriu de stat.

Dacă acest proiect de lege va trece și de Camera deputaților, Legea Educatiei se va modifica astfel:

„Lege pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ

Art. I — Articolul 5 din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 165 din 8 martie 2007, cu modificările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 5 — (1) Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinților și cu consultarea reprezentanților elevilor, stabilesc modelul uniformei școlare pentru elevii unității de învățământ respective din învățământul general obligatoriu de stat.

(2) Pentru acoperirea costurilor uniformelor școlare, se acordă o suma de 350 de lei/anul școlar pentru fiecare elev, suma care se atribuie în cote egale în fiecare semestru.

(3) Fondurile necesare pentru aplicarea prezenței legi se asigura din bugetul Ministerul Educației și Cercetării.

(4) Modelul uniformelor școlare se comunica inspectoratului județean de poliție și inspectoratului județean de jandarmi sau, după caz, Direcției Generale de Poliție a

Municipiului București și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.”

Art. II — Prezența lege intră în vigoare începând cu anul școlar 2020 — 2021″, prevede documentul.

„În România, uniformele școlare au o tradiție neîntreruptă încă din secolul al XIX-lea și până în zilele noastre. Primele uniforme școlare de pe teritoriul României au apărut la Turnu Severin în 1897. Ulterior, prin reforma la scară largă a învățământului, implementată de Spiru Haret, obligativitatea purtării uniformelor școlare s-a extins la nivel național.

În perioada interbelică, purtarea uniformei școlare era un motiv de mândrie pentru elevii români, datorită sentimentului de apartenența la o comunitate prestigioasă de tineri studioși. Acestui sentiment i se răspundea, din partea societății, cu respect și admirație.

Ulterior, că efect al introducerii uniformelor școlare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mândrie și de apartenența la o comunitate studioasă s-au degradat în timp, astfel că, la sfârșitul anilor 80, elevii aveau o atitudine ostilă față de uniformă și conformism.

În țară noastră nu au fost efectuate studii sociologice și pedagogice pe tema uniformelor școlare. De altfel, chestiunea nu a fost tratată științific în studii de specialitate pedagogică.

Studiile și sondajele finanțate și efectuate de-a lungul timpului în țările vest-europene și în Statele Unite ale Americii au pus în evidență cu predilecție avantajele purtării uniformei școlare, cu deosebire pentru elevii din clasele mici.

În acest sens, specialiștii în pedagogie școlară consideră că această ar diminua diferențele de statut economic și social și ar contribui la eliminarea situațiilor penibile în care copiii se simt frustrați de modul în care se îmbracă. Conform unui studiu american, 83% dintre profesorii chestionați consideră că o uniformă școlară bine aleasă poate preveni bullying-ul pe tema înfățișării sau a situației economice.

Un alt avantaj economic pentru părinți îl constituie faptul că cheltuielile legate de procurarea uniformei școlare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel că părinții nu vor mai fi nevoiți să reînnoiască frecvent garderoba de școală a copiilor.

La această se adaugă faptul că este eliminat astfel stresul copiilor (dar și al părinților) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum și a tentației de a purta la școală o vestimentație excentrică, din tendința specifică vârstei de a epata în față colegilor sau de a se impune în față acestora.

Profesorii apreciază că portul uniformei școlare contribuie la disciplinarea elevilor și la creșterea capacității de concentrare a acestora”, este menționat în expunerea de motive a proiectului de lege.

În prezent, uniformă școlară pentru elevi nu este obligatorie prin lege, însă fiecare unitate de învățământ poate impune purtarea ei prin includerea acestei prevederi în regulamentul școlar. Totuși, elevii nu pot fi privați de dreptul la educație, astfel că interzicerea intrării în școală fără purtarea uniformei le-ar încalcă acest drept.

Pentru că elevii să poarte uniformă din septembrie 2020 proiectul de lege va fi adoptat și de camera deputaților și promulgat de președinte.

surse: portalinvatamant.ro, adevarul.ro ( foto)

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

România a cerut 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. Cine vor fi primii beneficiari și pe ce criterii vor fi selectați

Publicat

România a cerut 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 pentru a acoperi „măcar jumătate din populație, cu referire specială pentru tot ce înseamnă vârstele extreme, personal medical direct implicat și pentru tot ce înseamnă comorbidități și patologii conexe în cadrul infecției cu coronavirus”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Un vaccin anti-coronavirus ar putea să fi gata în prima jumătate a anului viitor, iar în a doua jumătate a anului acesta să fie disponibil pentru populație, a anunțat Tătaru.

„Noi la nivelul UE, a Comisiei Europene, avem discuții cu tot ce înseamă firmă care în acest moment se află într-un studiu, fază 1 sau fază 2, pentru acele vaccinuri împotriva COVID-19. În măsura în care vom avea rezultate patentate vă vom ține la curent. Din ce știu eu, până la finalul anului vom avea și o fază trei, iar în primul trimestru al anului viitor vom avea pe piață și aceste vaccinuri anti-COVID, rămânând ca din a doua jumătate a anului viitor să-l avem în masa mare a populației”, a declarat sursa citată/.

Ministrul Sănătății a anunțat că România a cerut 10 milioane de doze pentru a acoperi „măcar jumătate din populație, cu referire specială pentru tot ce înseamnă vârstele extreme, personal medical direct implicat și pentru tot ce înseamnă comorbidități și patologii conexe în cadrul infecției cu coronavirus. Surplusul vrem să-l facem efectiv în măsura evoluției pentru tot ce înseamnă patologie coexistentă în a preveni infecția cu coronavirus”

Referindu-se la tratamentul cu Remdesivir, Nelu Tătaru a spus că prima tranşă este de 7.000 de doze.

„În acest moment, noi avem o primă tranşă în care au venit aproape 7.000 de doze, urmează în septembrie să ne mai vină 10.000 de doze, iar în octombrie să ne mai vină şi restul de 8.000 de doze până la 25.000. Ele sunt necesarul pentru 4.000 de pacienţi cu tratamentul standard de 5 zile”, a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, 6% din persoanele infectate cu noul coronavirus au vârste mai mici de 19 ani.

„La evaluările noastre, ce am putut vedea per total, 6% din numărul de cazuri sunt la pacienţi sub 19 ani”, a mai spus Tătaru.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Două străzi din localitatea Vinerea, orașul Cugir, vor fi asfaltate și modernizate. Investiții de peste 3 milioane de lei

Publicat

Două străzi aflate în Vinerea, localitate componentă a orașului Cugir, în lungime totală de 1,48 km, vor fi asfaltate și modernizate printr-o investiție de peste 3 milioane de lei. 

Primăria Cugir a lansat luni, 10 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru modernizarea a două străzi din oraș, respectiv strada Zăvoiului și strada Morilor.

Valoarea totală estimată este de 3.092.596,48 de lei, fără TVA. 

Străzile propuse spre modernizare au o lungime totală de 1.482 de metri.

Denumire stradă / lot – lungime – lățime

– strada Zăvoiului – 173 de metri lungime – 4 metri lățime

– strada Morilor 1 – 518 de metri lungime – între 4 și 5,5 metri lățime

– strada Morilor 2 – 660 de metri lungime – 5,5 metri lățime

– strada Morilor 3 – 131 de metri lungime – 5,5 metri lățime

Potrivit documentației, sistemul rutier va fi un sistem rutier semirigid cu îmbrăcăminte din mixtura asfaltică:

– 4 cm strat de uzură BA16

– 6 cm strat de legătură

– 20 cm strat de fundație superior din balast stabilizat

– 35 cm strat de fundație inferior din balast

– 8 cm strat din nisip rol anticontaminant și izolator

Încadrarea părții carosabile se va realiza cu borduri prefabricate, cu dimensiunile secțiunii de 15 x 25cm, montate cu o gardă sau oglindă de 10 – 15cm pe o fundație din beton monolit. Lungimea totală a bordurilor de încadrare a părții carosabile este de 7.634 m.

La sistematizarea, proiectarea și realizarea trotuarelor se vor prevedea lucrările necesare pentru siguranța circulației și pentru dirijarea fluxurilor de pietoni. Structura constructivă a trotuarelor va fi alcatuită din: 6 cm dale de beton vibropresat, 5 cm nisip pilonat, 15 cm balast.

Accesele la proprietăți vor face legătura între partea carosabilă și portile imobilelor adiacente, vor avea o lățime medie de 4 m și vor fi încadrate de borduri de beton prefabricate de 10 x 15 cm pozate pe o fundație din beton monolit. Structura constructiva a acceselor va fi alcătuită din: 8 cm dale de beton vibropresat 5 cm nisip pilonat, 15 cm balast stabilizat, 20 cm balast.

Pe străzile unde distanța dintre fronturile construite permite deplasarea în plan a trotuarelor față de partea carosabilă, se vor amenaja zone verzi delimitate de borduri din beton de ciment 15 x 25 cm spre carosabilă respectiv 10 x 15 cm spre trotuare, pozate pe un strat de beton de ciment.

Sistemul de canalizare pluvială îngropată va fi alcătuit din rețea colectoare, cămine de vizitare și guri de scurgere.

Canalizația pentru rețeaua subterană pentru telecomunicații va fi realizată cu tuburi corugate de 90 și 110 mm. Lățimea șanțului este de maxim 0,45 m. Tubulatura va fi pozată conform planurilor de situatie la o adâncime de 70-80 cm, pe un pat de nisip de 10 cm. La distanțe nu mai mari de 100 m în linie dreaptă la schimbări de direcție sau intersecții s-au prevazut camine de tragere. Fiecare cămin de tragere este prevăzut cu electrod de împământare. Au fost prevăzute branșamente pentru fiecare imobil în parte, realizat din țeavă corugată cu diametrul de 50 mm.

Se vor reloca 11 stâlpi ai rețelei electrice pentru care se va întocmi documentația tehnică necesară inclusiv, executarea lucrărilor.

Potrivit caietului de sarcini, execuția va dura 11 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Cascadele uimitoare care curg „în sens invers”, filmate în Australia. Cum se produce fenomenul

Publicat

Foto: captură BBC

Rafalele puternice de vânt și ploile torențiale din statul australian New South Wales au produs un fenomen rar. Cascadele din Royal National Park au fost suprinse curgând „în sens invers”, scrie BBC.

Meteorologii spun că acest fenomen se produce când vântul bate puternic dinspre ocean și lovește stâncile, forțând apa să se deplaseze în sens invers.

Vântul a atins 74 km/oră în această zonă din Australia, iar furtunile și ploile torențiale s-au abătut asupra orașului Sydney și statului New South Wales în ultimele zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate