Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

AUDIENŢE ONLINE: Răspunsuri de la Primăria Alba Iulia despre parcările neregulamentare pe strada Cloşca și drumurile din Oarda


Publicat

Primăria Alba Iulia a dus precizări privind mai multe probleme administrative sesizate de cititorii Alba24, în secţiunea „Audienţe Online”. Au fost oferite informaţii privind parcări neregulamentare la capătul străzii Cloşca din Alba Iulia, lucrări la strada C. Negruzzi şi în cartierul Oarda, dar şi operaţiuni de cablare fibră optică în oraş şi completări privind solicitări de locuinţe ANL. Alte date pot fi obţinute adresând întrebări prin formularul aflat pe site.

Întrebare de la: Horvath Daniel; Subiect: Parcări pe strada Cloşca, către semafor Liceul Militar

„Aş dori şi eu să aflu de ce nu se ia nici o măsură faţă de cei care pachează pe partea dreaptă pe strada Cloşca, pe sensul de mers Hotel Cetate către Liceul Militar în apropierea semaforului? Sunt foarte multe maşini parcate pe strada Cloşca, pe porţiunea cuprinsă între strada Energiei şi semaforul de la intersecţia cu Bulevardul Revoluţiei şi nu se pot încadra maşinile corespunzător la semafor. Ar trebui să nu se mai lase să se parcheze pe această porţiune de stradă. Chiar dacă există semne, nimeni nu respectă. Sunt în multe zile cozi până la jumătatea străzii Cloşca. Oare Poliţia sau cei din municipalitate nu trec pe acolo niciodată?

Răspuns: Vă mulţumim pentru sesizare. Poliţia Locală a fost înştiinţată şi se vor lua măsurile care se impun.

Întrebare de la: Neamţu Ioan; Subiect: str. C. Negruzzi

„Din ceea ce ne-aţi transmis, am înţeles că sunt prevăzute lucrări de pietruire şi tasare a străzii C. Negruzzi. Vă rog să ne asiguraţi că aceste lucrări vor fi realizate şi pe străzile interioare cartierului, nu doar pe strada principală de acces din str. Livezii.

Răspuns: „Prioritară este rezolvarea arterelor majore, care sunt utilizate de un număr mai mare de locuitori. Reţeaua de străzi din incintă nu reclamă probleme majore, fiind străzi relativ noi şi fiind pietruite de proprietarul care a realizat imobilele din zonă.”

Întrebare de la: Vasile; Subiect: Stare deplorabilă a străzii Cedrului

„În urma efectuării lucrărilor de introducere a reţelei de canalizare în Oarda, mai exact pe strada Cedrului, drumul a avut de suferit, astfel că în prezent ne este foarte greu să ajungem acasă, din cauza gropilor şi a şanţurilor. Vă rugăm să ne spuneţi dacă se poate pietrui drumul până la efectuarea lucrărilor promise de asfaltare.”

Răspuns: „Executantul lucrărilor de canalizare are obligaţia să aducă drumul la starea iniţială. Aceasta a fost condiţia impusă de Primărie. Contractul este semnat între SC Apa CTTA şi Hidroconstrucţia. Primăria nu este parte în contract, însă facem notificări frecvent cu privire la respectarea cerinţelor impuse, deoarece şi noi am sesizat că lucrările nu respectă graficul. Vom notifica încă o dată şi sesizarea dumneavoastră.”

Întrebare de la: Cirneci Alexandru; Subiect: cablare fibră optică

„De câteva săptămâni, oraşul este sub asediul unei companii care introduce o reţea de cablaje subterane – probabil fibră optică. Nu e nimic rău că se fac investiţii private, dar cum s-a permis distrugerea asfaltului pe străzile proaspăt reabilitate pe proiecte europene? Ca exemplu, strada Călăraşi şi Ampoiului, sâmbătă, firma Elis a terminat lucrările, luni a fost excavat trotuarul de această firmă? La ce mai executăm lucrări, care apoi sunt distruse imediat? De ce nu se impun soluţii de forare orizontală? Am văzut că, între timp, trotuarele pavate sunt reparate la loc, dar spaţiile verzi rămân prada grămezilor de bolovani şi pământ. Întrebarea mea este: de ce aţi aprobat lucrări de săpare pe străzi proaspăt reabilitate, când primăria a stabilit clar că, timp de 5 ani, nu este voie să se intervină la infrastructura subterană de pe străzile reparate?”

Răspuns: „Este o lucrare de interes naţional care se dezvoltă ca şi proiect în mai multe oraşe din ţară şi nu s-a putut controla de către noi momentul implementării. În acordul care s-a dat pentru execuţie s-a pus condiţia ca lucrările de refacere să fie executate de către firma care a executat lucrarea de modernizare a drumului. Nu este o situaţie plăcuta, dar nu poate fi controlată de noi. Este o lucrare a MAI. Ne cerem scuze pentru discomfortul creat, însă termenul de finalizare al lucrărilor pe tot traseul, pe o distanţă de cca 7 km şi 800 m, este unul scurt – 31 iunie 2012.

S-a practicat şi procedura de forare, acolo unde spaţiul dintre fronturile construite a permis aplicarea procedurii tehnice specifice. (De ex., str. Traian şi str. Bucureşti). Firma şi-a luat angajamentul să aducă la starea iniţială toate spaţiile, inclusiv zonele verzi.”

De la: Paul Alin Fluffy; Subiect: Cerere ANL

„Eu şi soţul suntem cadre didactice şi am dori să ştim dacă se mai pot depune cereri pentru locuinţe ANL (am 32 de ani, mai este posibil pentru noi?). Dacă da, unde şi când? P.S.: Abia am aflat de posibilitatea solicitării unui ANL”.

Răspuns: „Da, se mai pot depune cereri pentru locuinţe ANL la registratura Primăriei. Detaliile şi documentele necesare la dosar le găsiţi pe site-ul www.apulum.ro, secţiunea informaţii publice – acte necesare – ANL.”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. MIRCEA TRIFU

  vineri, 08.06.2012 at 16:41

  Dupa ce cistiga CALIN POTOR alegerile, ce-o sa faca primarul HAVA???

  • stefan

   joi, 28.06.2012 at 23:18

   ce sa faca POTOR? sa câstige? buna gluma =))))))))))))

 2. sonia bumbu

  sâmbătă, 23.03.2013 at 11:51

  BUNA .CU PRIVIRE LA DOSARUL NICULA GHEORGHE AM DEPUS SI ANUL TRECUT SI ACEST AN 2013 ACTELE NECESARE PENTRU APROBAREA UNEI LOCUINTE SOCIALE .VA ROG FRUMOS A LUA IN CONSIDERARE FAPTUL CA AVEM DOI COPII CARE AU NEVOIE DE O CAMIN AL LOR DEOARECE NICODATA NU AM AVUT O CASA A NOASTRA .COIII SI NOI CA SI PARINTI NE PUNEM NADEJDEA IN DUMNEZEU SI IN PRIMARUL MIRCEA HAVA SI SI IN CONSILIERI PRIMARIEI CA CA VETI APROBA SI DOSARUL GHEORGHE NICULA .VA MULTUMIM IN NUMELE INTREGI FAM.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

ANCPI: A scăzut numărul imobilelor vândute în aprilie. Situația tranzacțiilor de construcții și terenuri în Alba și în țară

Publicat

blocuri apartamente 2

În luna aprilie 2021 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 55.569 de imobile, cu 28.548 mai multe față de perioada similară a anului 2020, potrivit celor mai recente date comunicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În județul Alba, au fost vândute 435 de imobile, mai puține față de luna martie.

Statistica ANCPI arată că numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna aprilie 2021 este cu 7.322 mai mic față de luna martie, la nivel național.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în aprilie 2021, în București – 9.365, Ilfov – 3.243 și Timiș – 3.144. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Covasna – 175, Călărași – 290 și Teleorman – 355.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în aprilie 2021, a fost de 26.025, cu 3.180 mai mare față de aprilie 2020. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 4.490, Dolj – 2.130 și Ilfov 1.903. La polul opus se află județele Covasna – 60, Sălaj – 63, și Harghita – 65.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a patra lună a anului 2021 sunt  Arad – 672, Caraș Severin – 598 și Buzău – 450.

Situația în Alba

În județul Alba, numărul imobilelor vândute în martie este de 435 (576 în martie, 626 în februarie), din care 150 de case și apartamente (228 în martie, 172 în februarie) și 96 terenuri agricole (78 în martie, 161 în februarie).

Au fost înregistrate 208 de ipoteci (258 în martie, 179 în februarie), 121 dintre ele pentru terenuri cu construcții (107 în martie, 72 în februarie).

sursă: ancpi.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai importante amenințări cibernetice în limba română. Raport anual, realizat la nivelul UE

Publicat

Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică a publicat raportul anual al amenințărilor în limba română.

Acest raport anual lansat de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) oferă o prezentare generală cu privire la amenințările din zona securității cibernetice, prezentând cele mai importante subiecte la care se face referire în toate celelalte rapoarte ENISA Threat Landscape.

De asemenea, un top realizat de ENISA cu primele 15 amenințări care ne-au vizat în 2020, dar și concluzii și recomandări.

ENISA a mers mai departe și a ales să ofere o variantă de raport în limba română și pentru rapoartele strategice, respectiv tehnice ale amenințărilor prezente în 2020.

Cele mai importante 15 amenințări sunt descrise pe larg în documentul care poate fi consultat AICI.

Pe primele locuri se află malware, atacurile online, pishing, atacurile asupra aplicațiilor web, furtul de indentitate, șantajul digital, criptojacking și spionajul cibernetic.

Sursă: Cert.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Marea asfaltare”, în Apuseni: 50 de km din DN 75, între Bistra și Ocoliș, reabilitați printr-o investiție de 17,8 milioane lei

Publicat

Un sector în lungime de 50 de kilometri din drumul național DN 75, ce trece prin orașul Baia de Arieș și comunele Bistra, Lupșa, Sălciua, Poșaga și Ocoliș din Munții Apuseni, va fi asfaltat printr-o investiție de peste 17,8 milioane de lei. 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a lansat marți, 11 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru executarea de covoare asfaltice la cald, cu mixtură asfaltică tip BA16 de 6 cm, cu frezare, pe drumul național DN 74, între km 85+000 și km 135+000.

Valoarea totală este estimată la 17.868.799,73 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, lucrarea este prevăzută a se executa în planul de întreținere periodică a drumurilor publice în anul 2021, durata de execuție a lucrărilor fiind de 2 luni.

Sectorul de drum studiat se află pe raza județului Alba și aparține de drumul național DN 75 care face legătura între localitatea Ștei, județul Bihor și localitatea Mihai Vieazul, județul Cluj și care se află în administrarea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj.

Contractul este împărțit pe trei loturi, respectiv:

 • Lotul 1 – DN 75 km 85+000- km 101+595 (între Bistra și Baia de Arieș) 

 

Potrivit caietului de sarcini, traseul studiat se întinde pe raza comunelor Bistra, Lupșa și a orașului Baia de Arieș. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 16.595 m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 106.055,47 mp.

 • Lotul 2 – DN 75 km 101+595- km 119+303 (între Baia de Arieș și Sălciua)

Traseul studiat se întinde pe raza orașului Baia de Arieș și a comunei Sălciua. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 17.708  m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 112.117,40 mp.

 • Lotul 3 – DN 75 km 119+303- km 135+000 (între Sălciua și Ocoliș – limita cu județul Cluj)

Traseul studiat se întinde pe raza a trei comune, Sălciua, Poșaga și Ocoliș. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 15.615  m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 98.040,08 mp.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Profesor universitar din Cluj, condamnat la închisoare. A luat bani de la zeci de studenți pentru a-i trece la examene

Publicat

Ardelean Ioan, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Mai exact, procurorii au reușit să probeze 43 de acte materiale, în care profesorul a primit bani de la studenți pentru a-i trece la disciplinele „Mecanisme I” sau „Mecanisme II”.

Modalitatea de prindere a profesorului, care în mare parte primea mita sub formă bancnotelor de 50 de euro, a fost una foarte complexă. Au fost folosite persoane sub acoperire, supraveghere audio video și în final un flagrant, în biroul profesorului, în care au descoperit mai multe plicuri cu bancnote euro.

Faptele pentru care profesorul a fost condamnat s-au petrecut în luna septembrie a anului 2017, iar o primă condamnare a venit în luna octombrie a anului 2020. Atunci judecătorii Tribunalului Cluj l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

În urma primei decizii, procurorii au făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Cluj, unde magistrații au schimbat sentința și l-au condamnat la închisoare cu executare.

În motivarea instanței de fond este descris pas cu pas modul în care anchetatorii au obținut probele împotriva profesorului. Aceștia au chemat la audieri studenți, au obținut un mandat pentru supraveghere ambientală foto – video dar au folosit și investigatori sub acoperire.

Mai mult de atât din câte se pare, fenomenul era atât de cunoscut la nivelul studenților, încât la un moment dat, când doi studenți au mers la un xerox din apropierea unității de învățâmânt pentru a cumpara două plicuri, vânzătoarea le-a zâmbit, fapt care i-a dus pe cei doi cu gândul că practica este una cunoscută.

Modul de operare

”mecanismul folosit de către inculpatul Ioan Ardelean pentru desfășurarea activității ilicite, consta în aceea că studentul interesat de promovarea examenului se prezenta la biroul profesorului înainte de susținerea examenului având banii într-un plic pe care menționa numele, anul, specializarea și disciplina la care dorește să promoveze, plic pe care îl oferă profesorului care comunica studentului un subiect de examen pentru a-l pregăti iar în momentul susținerii examenului oral, studentul susținea subiectul de examen primit de la profesor cu ocazia predării banilor, indiferent de subiectul trecut pe biletul extras.

De la caz la caz, au existat situații în care modul de operare a fost oarecum diferit, după cum se va detalia în cele ce urmează însă numitorul comun a fost că predarea banilor se realiza anterior examenului, în biroul profesorului în plicuri albe sau foi de examen, suma a fost constantă, 50 euro sau echivalentul în lei și toți studenții care au achitat suma amintită, au trecut examenul”, se arată în motivarea pe scurt a instanței de fond.

Ce au reținut procurorii

S-a reținut în esență sub aspectul stării de fapt aceea că la data de 02.09.2017 inculpatul Ioan Ardelean, în calitate de profesor în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca a primit în biroul său sume de bani de la un număr de 10 studenți, totalizând 400 de euro (câte 50 euro de la un număr de 8 studenți) și 450 de lei (200 lei respectiv 250 lei de la un număr de 2 studenți), în legătură cu examenul ce trebuia susținut de către acești studenți la data de 02.09.2017 la disciplinele„Mecanisme I” sau „Mecanisme II” , respectiv pentru ca inculpatul să le acorde acestora note de trecere la respectivele examene iar în intervalul 04-09.07.2017, în calitate de profesor în cadrul Universității Tehnice din Cluj-N_____, a primit în biroul său sume de bani de la un număr de 33 studenți suspecți, totalizând 1.500 euro (câte 50 euro de la un număr de 30 studenți suspecți) și 600 lei (câte 200 lei de la un număr de 3 studenți suspecți), în legătură cu examenul ce trebuia susținut de către acești studenți la data de 09.07.2017 la disciplinele„Mecanisme I” sau „Mecanisme II” , respectiv pentru ca inculpatul să le acorde acestora note de trecere la respectivele examene, ulterior însușindu-și acești bani, în condițiile în care toți studenții în cauză au promovat examenul, se mai arată în documentul citat.

După mai bine de trei ani de la momentul flagrantului, profesorul a fost condamnat. Curtea de Apel Cluj a dat decizia finală, în data de 7 mai 2021.

” Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj împotriva sentinţei penale nr. 295 din data de 12 octombrie 2020 a Tribunalului Cluj şi a încheierii de îndreptare a erorii materiale din data de 28.01.2021. Desfiinţează sentinţa penală nr. nr. 295 din data de 12 octombrie 2020 cu privire la modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului A.I. şi cu privire la dispoziţiile privind confiscarea specială şi confiscarea extinsă, şi, pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: Menţine pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată inculpatului A.I. pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (…) şi dispune executarea acesteia în regim de detenţie.

(…) dispune confiscarea specială de la inculpatul A.I.a sumelor de 1050 lei şi 1900 euro dobândite prin săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În temeiul art. 1121 alin. 1 lit. m şi al. 2 C.pen. dispune confiscarea extinsă de la inculpatul A.I.a sumei de 11750 euro. Desfiinţează în totalitate încheierea de îndreptare a erorii materiale din data de 28.01.2021. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate. Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul A.I.împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă inculpatul la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare în apel restul cheltuielilor judiciare avansate de stat în apel rămânând în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 7 mai 2021”, se arată în minuta pe scurt a Curții de Apel Cluj.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate