Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

AUDIENŢE ONLINE. Răspunsuri de la Primăria Alba Iulia. Fluidizarea traficului în Cetate, Cinema „Dacia” şi copacii plantaţi pe Bd. Revoluției


Publicat

Primăria Alba Iulia a transmis un nou set de răspunsuri la întrebările adresate de cititori prin intermediul Aba24, la secţiunea „Audienţe Online”. Puteţi citi în continuare informaţii despre proiecte administrative locale, propuneri de îmbunătăţire a circulaţiei în unele zone ori puncte de amenajări din oraş. Cei interesaţi pot transmite în continuare întrebări reprezentanţilor Primăriei, privind probleme administrative, prin intermediul formularului din site-ul nostru.

Întrebare de la: Cimpoieş Toma Ştefan; Subiect: Propunere fluidizare trafic zona Cetate

„Întrucât zilnic, la orele de vârf şi mai ales în zilele de sărbătoare, întâmpinăm mari dificultăţi în a parcurge cu automobilul porţiunea din Bulevardul Revoluţiei, cuprinsă între zona Stadion şi intersecţia cu str. Goldiş (varianta b-dul Horea nu oferă întotdeauna o opţiune validă), cu permisiunea dv. aş avea o sugestie pentru Primăria Alba Iulia: reîntregirea străzii Fântânele cu sensul de mers invers celui de pe str. Mircea Eliade. De comun acord cu Ministerul Apărării, se poate găsi o variantă de acces pt. elevii Liceului Militar spre baza lor sportivă, eventual un pasaj subteran de trecere. Deoarece, am înţeles din ziar, această stradă (Fântânele) intră în reabilitare/reconfigurare în curând, pe porţiunea dinspre b-dul Transilvaniei s-ar putea lua în discuţie şi propunerea mea.”

Răspuns: „În acest moment se lucrează la PUZ-ul din zona str. Lalelelor şi Valea Popii. Vom face şi o propunere de reconsiderare a fluxurilor de circulaţie. Terenul la care faceţi referire în vederea reîntregirii aparţine Ministerului Apărării. Vom analiza toate variantele optime pentru fluidizarea circulaţiei.”

Întrebare de la: Popescu Nicolae; Subiect: Cinematograf 3d

„As dori să ştiu dacă pe lista de priorităţi ale edililor se află şi construirea unui cinematograf modern sau măcar reabilitarea celui actual (Dacia). Este inadmisibil, după părerea mea, ca un municipiu reşedinţă de judeţ să nu aibă un cinema modern, unde să îţi poţi petrece timpul liber. Sunt judeţe mult mai sărace ca Alba, care îşi permit să aibe o sală modernă pentru aşa ceva.”

Răspuns: „Cinematograful Dacia aparţine Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor, prin urmare Primăria nu poate investi în această unitate.”

Întrebare de la: Simon Petru; Subiect: Plantări de copaci zona Cetate

„Am toată consideraţia pentru efortul primăriei de a reface zona verde a oraşului. Cu toate acestea, dacă e să mă refer la plantările de pomi din ultima perioada de pe str. Revoluţiei, încă în stadiu de finalizare, constat că la capitolului privind verificarea calităţii acestor plantări din bani publici, primăria nu îşi dă prea mult interesul. Spun aceasta deoarece cel puţin 1/3 din copaci au fost plantaţi înclinaţi, mai mult sau mai puţin din start. Te doare inima să vezi cum nişte copaci aşa de frumoşi, majoritatea foarte drepţi, sunt plantaţi în <doru Lelii> de către nişte angajaţi ai Salprest care sunt interesaţi doar să treacă ziua şi să vină sfârşitul lunii ca să-şi ia bănuţii. Nu zice nimeni că trebuie puşi la boloboc ca la nemţi (deşi uneori mă întreb de ce nu mi-aş putea dori şi asta?), e vorba doar de simplul simţ vizual al verticalităţii. Dacă în interiorul cetăţii, la pomii plantaţi acolo s-a putut asta, aici de ce nu se mai poate? La câţiva dintre ei, nici măcar nu au mai nimerit centrul gropii. La alţii, care păreau bine la început, după o zi cu vânt am avut impresia că şi aceştia s-au lăsat puţin într-o parte şi, verificând stabilitatea câtorva dintre ei, am observat că se mişcă foarte foarte uşor din pământul în care au fost puşi, neavând nici un alt sprijin, în pofida faptului că sunt destul de groşi în tulpină. E păcat de intenţia bună. O mică înclinare acum, la început, va duce la un copac strâmb sau aplecat, mai târziu. Sper să se mai poată face ceva şi lucrarea să fie receptată de cineva cu mai mult simţ de răspundere, civic, peisagistic şi, nu în ultimul rând, de verticalitate.”

Răspuns: „Copacii de pe strada Revoluţiei au fost plantaţi cu balot – pământ afânat, necesitând un ciclu de o săptămână jumătate pentru a se stabiliza şi corecta.”

Întrebare de la Vulcu Mircea; Subiect: Terasele din centrul oraşului

„Mă văd nevoit să revin cu o nouă sesizare în legătură cu terasele din centrul municipiului! Începând din aprilie, de vreo 3 ani, noi, cetăţenii, suntem nevoiţi să facem slalom printre terase pentru a ne deplasa la magazinul alimentar „Central” sau la un notar sau…

De ce? Pentru că Primăria, deşi există un regulament clar, votat în C.L., de organizare şi amplasare a teraselor (m-am interesat între timp), nu (subliniez, nu) urmăreşte ca acesta să fie respectat!

1. Terasa trebuie să fie doar în faţa localului respectiv (nu cum se extind acum şi în faţa mag. de electrice, a notarilor etc.)

2. Lăţimea minimă (în cel mai îngust loc) de trecere pentru cetăţeni trebuie să fie de 1,6 m şi nu cum este acum de sub 1 m pe unele porţiuni!

3. Terasele trebuie să fie împrejmuite, pentru intimitate, doar de vegetaţie cu, cu înălţimea de 1,6 m!

4. Există o comisie de urbanism care ar trebui să urmărească permanent respectarea acestor reguli, strict şi să se autosesizeze, nu să treacă ani până se mişcă un scaun de pe trotuar!

Ce se întâmplă, domnule primar, de ce trebuie să arătăm, cel puţin în această zonă, ca un oraş prăfuit din Orient!??”

***

„Am semnalat de două ori faptul că, în zona centrală cuprinsă între statuia lui Iuliu Maniu şi OTP Bank, noi, cetăţenii, suntem obligaţi să circulăm precum <oile la strungă>, printre terasele amplasate pe trotuar şi care nu respectă mai multe puncte ale regulamentului de amplasare a teraselor sezoniere! În peste două săptămâni nu s-a luat nici o măsură, contează că scriem ceva aici sau se primesc doar nişte răspunsuri <diplomatice>, fără nici o finalitate concretă?”

Răspuns: „Terasele din zona reclamată au fost verificate şi corespund cerinţelor din Regulamentul de Urbanism”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Vulcu

  marți, 24.04.2012 at 10:57

  RASPUNSURILE DIN PARTEA PRIMARIEI SUNT EVAZIVE SI NU AU NICI O SUBSTANTA !
  TERASELE DIN CENTRUL MUNICIPIULUI NU RESPECTA MAI MULTE PREVEDERI ALE „REGULAMENTULUI DE AMPLASARE A TERASELOR SEZONIERE”( ACEST FAPT ESTE EVIDENT PENTRU ORICE PERSOANA CARE CITESTE ACEST REGULAMENT POSTAT PE SITE-UL PRIMARIEI) SI EI IMI RASPUND DUPA TREI SESIZARI CA” TERASELE DIN ZONA RECLAMATA… CORESPUND CERINTELOR DIN REGULAMENTUL DE URBANISM ”
  ESTE REA VOINTA SAU NEPASARE !

 2. adi moldovan

  joi, 26.04.2012 at 08:31

  cand se va asfalta strada STEFAN LUCHIAN,cand ploua sau ninge nu se poate urca .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Programul NOUA CASĂ 2021: Condiții de înscriere. Număr mai mic de români care vor putea să își cumpere locuințe în acest an

Publicat

În 2021 doar 6.000 de tineri îşi vor putea cumpăra o locuinţă prin acest program, faţă de 8.000 de beneficiari câţi au profitat de Noua Casa anul trecut. Programul este extrem de necesar tinerilor mai ales în oraşele în care preţurile sunt mari.

Noul program Noua Casă este susținut prin credite guvernamentale iar condițiile de acordare a creditului au rămas neschimbate în 2021 față de cele de anul trecut.

Programul Noua Casă va avea în acest an un plafon de 1,5 miliarde de lei, faţă de 2 miliarde de lei cât a fost în 2020, potrivit reprezentanţilor Fondului de Garantare.

Noua casă 2021: Mai puțini bani în acest an

Programul Noua Casa este cel mai avantajos produs de creditare din piaţă, motiv pentru care tinerii mizeză pe el pentru a-şi cumpăra o locuinţă. De exemplu, în Cluj-Napoca apartamentele se vând la un preţ mediu de circa 1.850 de euro pe metrul pătrat.

Din 2009 până în prezent, aproximativ 250.000 de români şi-au cumpărat imobile cu ajutorul acestui program.

Noua Casă 2021: Ce tip de locuințe pot fi cumpărate 

Programul “Noua Casa” este un program guvernamental care are că obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

b) locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Garanțiile acordate în cadrul Programului sunt garanții în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.

Nouă Casă 2021: Plafoanele maxime ale garanțiilor

 • Garanție în nume și cont stat de până la 60% pentru creditele pentru locuințe noi, de până la 140.000 de mii de euro. Avansul solicitat beneficiarului în cazul acestor credite este de 15%;
 • Garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite pentru locuințe noi de până la 70.000 de euro. Avansul solicitat beneficiarului în cazul acestor credite este de 5%;
 • Garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite pentru locuințe vechi de până la 70.000 euro. Avansul solicitat beneficiarului în cazul acestor credite este de 5%.

Noua Casă 2021: Condițiile de eligibilitate în 2021

Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuința, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuința, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafața utilă mai mică de 50 mp;

b) achiziționează în cadrul Programului o singură locuința, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legi;

c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

A început modernizarea pistei de atletism a stadionului Cetate din Alba Iulia. Când urmează să fie finalizate lucrările

Publicat

Au început lucrările de modernizare a pistei de atletism din incinta stadionului Cetate din Alba Iulia. Potrivit primarului Gabriel Pleșa, lucrările ar urma să dureze până la sfârșitul lunii iulie, timp în care accesul albaiulienilor pe stadion este interzis. 

Potrivit primarului Gabriel Pleșa, pista actuală este depășită din toate punctele de vedere, este uzată atât fizic, cât și moral. Plăcile de tartan de pe pista de atletism se află într-o stare avansată de uzură, astfel că există riscul accidentării sportivilor. O altă problemă o constituie lipsa unei pante corecte care să permită dirijarea apelor pluviale, precum și lipsa rigolelor, în lungimea pistei, care să preia și să dirijeze spre canalizare apele pluviale.

„Astăzi, am predat amplasamentul către constructor, asocierea SC Indfloor Group SRL și SC Elis Pavaje SRL. Principalele intervenții incluse în proiectul de modernizare a pistei de atletism a stadionului ”Cetate” sunt: desfacerea plăcilor de tartan – cele care sunt într-o stare bună vor fi folosite pentru reabilitarea bazei sportive din Ampoi 2, refacerea stratului suport, turnarea unui covor asfaltic pentru corectarea pantelor, montarea de rigole pentru preluarea apelor pluviale, turnarea tartanului și trasarea celor 8 culoare de alergare. Altfel spus, crearea unui mediu optim pentru activități sportive pe această pistă. Suprafața care urmează a fi modernizată este de aproximativ 6600mp și include pista propriu-zisă și spațiile adiacente.

Conform graficului asumat de constructor, durata lucrărilor este până la sfârșitul lunii iulie 2021, timp în care, accesul albaiulienilor pe stadion este interzis.

Valoarea investiției este de 2.626.980,88 lei, iar costul lucrărilor este suportat din bugetul local al municipiului.

De fiecare dată, am susținut sportul, mai ales cel de masă. Am spus, în repetate rânduri, că modernizarea stadionului „Cetate” și implicit a pistei de atletism este o investiție prioritară pentru oraș. Asta cu atât mai mult cu cât este singura bază de antrenament din municipiu unde se pot practica activități sportive în regim gratuit. Sper ca această investiție să ne fie și un aliat în stimularea sportului de masă în rândul tinerilor și copiilor”, a transmis primarul Gabriel Pleșa.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Muncă egală, salarii egale! Firmele mari ar putea fi obligate să facă publice diferențele salariale dintre femei și bărbați

Publicat

Comisia Europeană a prezentat joi o propunere privind transparența salarială. Oficialii europeni vor să se asigure că femeile și bărbații primesc salarii egale pentru aceeași muncă. Potrivit propunerii CE, angajații ar putea avea și dreptul la despăgubiri pentru discriminarea salarială.

Potrivit unui comunicat al CE, propunerea stabilește măsuri de asigurare a transparenței salariale, cum ar fi informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă referitor la salariul pe care urmează să îl primească, dreptul de a cunoaște nivelurile de remunerare a lucrătorilor care prestează aceeași muncă, precum și obligații de raportare a diferenței de remunerare dintre femei și bărbați pentru întreprinderile mari, potrivit Mediafax.

De asemenea, propunerea facilitează accesul la justiție și consolidează mijloacele prin care lucrătorii își pot revendica drepturile.

Angajatorilor nu li se va permite să le solicite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă istoricul salarial și, la cererea angajaților, vor trebui să furnizeze date anonimizate referitoare la remunerații.

Angajații vor avea, de asemenea, dreptul la despăgubiri pentru discriminarea salarială.

Conform CE, noile măsuri vor spori gradul de sensibilizare cu privire la condițiile de remunerare din cadrul întreprinderilor și le vor oferi angajatorilor și lucrătorilor mai multe mijloace pentru a combate discriminarea salarială la locul de muncă.

„Munca egală merită o remunerație egală. Iar pentru a asigura o remunerație egală, este nevoie de transparență. Femeile trebuie să știe dacă angajatorii le tratează în mod echitabil, iar atunci când nu este cazul, ele trebuie să aibă puterea să se lupte și să obțină ceea ce merită, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Printre măsurile propuse se numără transparența salarială pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă – angajatorii vor trebui să ofere informații cu privire la nivelul inițial de remunerare sau la intervalul aferent acestuia în anunțul de post vacant sau înainte de interviul de angajare.

O altă măsură vizează dreptul la informare pentru angajați: lucrătorii vor avea dreptul să solicite, de la angajator, informații cu privire la nivelul lor individual de remunerare și la nivelul mediu de remunerare, defalcat în funcție de sex, pentru categoriile de lucrători care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare.

Sunt vizați angajatorii cu peste 250 de salariați

„Raportarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați – angajatorii cu cel puțin 250 de angajați trebuie să publice informații privind diferența de remunerare dintre lucrătorii de sex feminin și cei de sex masculin din organizația lor. În scopuri interne, aceștia ar trebui, de asemenea, să furnizeze informații cu privire la diferența de remunerare dintre angajații de sex feminin și cei de sex masculin pe categorii de lucrători care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare”, este o altă propunere a CE.

Propunerea va fi transmisă Parlamentului European și Consiliului pentru a fi aprobată.

După adoptare, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională și pentru a transmite Comisiei textele legislative relevante. Comisia va efectua o evaluare a directivei propuse după opt ani.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică: Se întoarce frigul. Cât de mult scad temperaturile. Prognoza meteo de weekend, 5-7 martie

Publicat

Vremea se răcește brusc la finalul acestei săptămâni în județul Alba. Temperaturile maxime scad cu 5-6 grade, iar noaptea și dimineața va fi foarte frig.

Sunt anunțate minime de -6…-7 grade în zonele mai joase și până la -12 grade la munte.

Condiții meteo în localități din județul Alba, în weekendul 5-7 martie:

Vineri, 5 martie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Sebeș: minime de -1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Șugag: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; mai frig

Oaşa: minime de -8 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; mai frig

Aiud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Blaj: minime de -1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Ocna Mureş: minime de -2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; mai frig

Abrud: minime de -7 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; mai frig

Cîmpeni: minime de -7 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; mai frig

Arieşeni: minime de -6 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; mai frig

Cugir: minime de -1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Sâmbătă, 6 martie

Alba Iulia: minime de -7 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; mai frig

Sebeș: minime de -6 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; mai frig

Șugag: minime de -10 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de -13 grade Celsius, maxime -5 grade Celsius; mai frig

Aiud: minime -6 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; mai frig

Blaj: minime de -6 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; mai frig

Ocna Mureş: minime de -6 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; mai frig

Zlatna: minime de -7 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; mai frig

Abrud: minime de -11 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de -11 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de -11 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de -6 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; mai frig

Duminică, 7 martie

Alba Iulia: minime de -5 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; însorit

Sebeș: minime de -5 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; însorit

Șugag: minime de -9 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; soare

Oaşa: minime de -10 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; soare

Aiud: minime de -6 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; soare

Blaj: minime de -6 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; soare

Ocna Mureş: minime de -5 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; soare

Zlatna: minime de -6 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; soare

Abrud: minime de -10 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; însorit

Cîmpeni: minime de -10 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; însorit

Arieşeni: minime de -12 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; soare

Cugir: minime de -5 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; însorit

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate