Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Audit cu „surprize” la Ocolul Silvic Sebeș. Neregulile constatate fac obiectul a două dosare penale aflate în curs de soluționare

avatar

Publicat

Ocolul Silvic Sebeş a fost supus unei misiuni de audit public intern, cu obiectivul “Analiza activităţii şi performanţei Ocolului Silvic Sebeş R.A. în perioada 2008-2010”. În urma acestui audit, s-au descoperit o serie de nereguli ce au avut drept consecinţă întocmirea a două dosare penale, aflate în curs de soluționare.

În şedinţa ordinară din luna septembrie, consilierilor locali le-a fost adusă la cunoştinţă o informare a Compartimentului Audit Public Intern din cadrul Primăriei municipiului Sebeş, care a desfăşurat în perioada 21.03.2011-10.06.2011 misiunea de audit a Ocolului Silvic Sebeş R.A.

Conform informării, în urma auditării s-au constatat o serie de iregularităţi în activitatea desfăşurată de Ocolul Silvic în perioada 2008-2010.

Nereguli la întocmirea listelor de inventariere a patrimoniului

Prima dintre ele, semnalată în conţinutul documentului, vizează nerespectarea prevederilor legale referitoare la întocmirea listelor de inventariere a patrimoniului. Astfel, s-ar  constatat că, în anul 2010, Ocolul Silvic Sebeş a întocmit în mod incorect inventarul bunurilor deoarece “au fost evidenţiate elemente patrimoniale care în realitate nu existau în gestiune”. Mai exact, în urma verificărilor faptice în teren, prin sondaj, s-au constatat lipsuri din gestiune a unor bunuri: tuburi de beton în valoare de 3.899,18 lei şi obiecte de inventar (aragaz, frigider, tv LCD, paturi etc) în valoare de aproximativ 15.000 lei. Întrucât persoana responsabilă cu gestiunea bunurilor a indicat ca locaţie pentru acestea cabana sediu District III Vingard, canton 8, aparţinând Ocolului, auditorii s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat starea deplorabilă a construcţiei „cu aspect de casă părăsită” şi, mai mult decât atât, lipsa bunurilor vizate. La o analiză mai atentă aceștia ar fi descoperit că toate obiectele de inventar căutate se aflau în dotarea unei „construcţii de tip-cabană” situată în imediata vecinătate a Districtului, proprietate personală, la acea dată, a brigadierului-gestionar la Ocolul Silvic Sebeş, Vasile Arsu, iar tuburile din beton erau folosite pentru construirea unei fântâni în incinta aceleiaşi proprietăţi.

Mai mult decât atât „pe lângă obiectele de inventar constatate lipsă în gestiune, existau o serie de consumuri de materiale efectuate în cursul anului 2008 şi neidentificate la locaţie pentru care au fost emise documentele justificative sediu district III, canton 8” se arată în document. Aceste materiale au fost regăsite în aceeaşi „construcţie de tip-cabană”, valoarea lor fiind de 4.148,51 lei.

Lipsa unui exemplar original din contractul de mandat încheiat între Consiliul de Administraţie al Ocolului Silvic Sebeş

Cea de-a doua neregulă constatată ar fi vizat lipsa unui exemplar original din contractul de mandat încheiat între Consiliul de Administraţie al Ocolului Silvic Sebeş R.A., reprezentat de Cătălin Dumitreasă, şi şeful de ocol/directorul Ocolului Silvic Sebeş R.A,. Nicolae Istrate. Deşi auditorii au solicitat prezentarea contractului fie în original, fie în copie legalizată, reprezentanţii regiei autonome nu au putut pune la dispoziţie documentul. În timpul misiunii de audit s-a constatat că există „două copii de contract de mandat cu conţinut diferit, dar cu acelaşi număr de înregistrare la registratura Ocolului”. Astfel, în una din copii se specifica faptul că unele activităţi şi acţiuni desfăşurate au nevoie de acordul Consiliilor Locale asociate (Sebeş, Câlnic, Gârbova), în timp ce în cealaltă copie era stipulat că acordul Consiliilor nu este necesar pentru niciun fel de activitate sau acţiune, fără deosebire.

Cheltuieli nejustificate cu salarizarea șefului de ocol

O a treia iregularitate a vizat plata salariilor, unde s-a constatat că salariul şefului de ocol, în persoana lui Nicolae Istrate, era diferit pe lunile octombrie-decembrie 2008, deşi conform legii ar fi trebuit să constea într-o sumă fixă invariabilă lunar. În informarea adresată consilierilor locali se mai arată şi că nivelul salariului a depăşit limita maximă legală, generându-se astfel o cheltuială nejustificată cu salarizarea în cuantum de 7.818 lei.

Ultimul obiectiv al misiunii de audit a vizat organizarea şi practicarea vânătorii la nivelul fondului de vânătoare administrat de Ocolul Silvic Sebeş. Sub acest aspect, auditorii au constatat că s-a încălcat legislaţia în domeniu, întrucât s-a emis autorizaţie de vânătoare la mistreţi în afara perioadei stabilite de legea 407/2006 a vânătarii şi a protecţiei fondului cinegetic.

În urma acestor iregularităţi au fost întocmite două dosare penale, unul vizând lipsurile şi neconcordanţele din listele de inventar, iar celălalt pentru eliberarea autorizaţiilor de vânătoare în afara perioadelor legale de vânătoare la specia respectivă. Ambele dosare sunt în curs de soluţionare.

 

7 Comentarii

7 Comments

 1. Pingback: Audit cu “surprize” la Ocolul Silvic Sebeș. Neregulile constatate fac obiectul a două dosare penale aflate în curs de soluționare | Sebes24

 2. avatar

  Eu

  marți, 09.10.2012 la 11:10

  Potrivit legii, rapoartele de audit sunt confidentiale (sunt secret de serviciu) si sunt aduse doar la cunostinta ordonatorului de credite. Nu inteleg cum aceste documente ajung nestingherite in presa. Ma intreb daca primarul din Sebes are habar de aceste prevederi si daca isi asuma vreo responsabilitate privind pastrarea secretului de serviciu.

  • avatar

   moderatorul de serviciu

   marți, 09.10.2012 la 11:28

   raportul ” secret” a devenit public dupa ce a fost prezentat in Consiliul Local. de cand posibilele fraude sunt secret de serviciu?

   • avatar

    Eu

    marți, 09.10.2012 la 23:01

    LEGAL era ca primarul sa faca o sinteza a constatarilor / recomandarilor din raport, pe care sa o/le prezinte consilierilor, in sedinta de consiliu local. Posibilele fraude puteau astfel fi analizate si hotarat in privinta lor. Nu vreau sa fiu ironic, dar te rog citeste Legea 672/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, precum si HG privind aplicarea normelor de exercitare a activitatii de audit public intern, inainte de a emite opinii in legatura cu subiectul. Parerea mea este ca in situatia data trebuiau notificate direct institutiile competente in materie penala pentru investigarea si, daca este cazul, tragerea la raspundere a celor gasiti vinovati. Nu stiu cata competenta are Consiliul local sa ia o decizie in acest caz. Tocmai de aceea legea impune notificarea Primarului si/sau a organelor de control (Politie, Parchet, Curte de Conturi, DNA, etc). Oricum, este de remarcat ca auditorul a avut ceva sange in el sa scrie tot ce a scris. Probabil ca aceste constatari sunt doar o parte a „buboiului”.

 3. avatar

  PONTA

  marți, 09.10.2012 la 18:30

  domnul ISTRATE este protejatul domnului primar DANCILA,ati vazut ca in campania electorala a fost dupa fundul lui DANCILA,ca sa aiba grija de el daca iasa primar,si ca noutate am aflat ca DANCILA divorteaza!!!!

 4. avatar

  un om

  miercuri, 10.10.2012 la 00:18

  de ce redactia nu va asumati prin publicarea ziarustului care a obtinut aceste false informatii

 5. Pingback: VINERI: Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Sebeş. Reglementări pentru terenuri şi imobile şi poziţia CL în două dosare de cercetare | Sebes24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

ECHINOCŢIUL de TOAMNĂ 2018: Momentul în care ziua este egală cu noaptea. Când trecem la ORA de IARNĂ

avatar

Publicat

toamna

Echinocţiul de toamnă din acest an este duminică, 23 septembrie, la ora 4.54 . Este momentul în care ziua este egală cu noaptea. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până în decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.Echinocţiul de toamnă are loc […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, la Campionatul Mondial de Cafea din Brazilia. Dan Băcăințan, între cei mai buni barista din lume

avatar

Publicat

Campionul Italiei la cocktailuri pe bază de cafea, Dan Băcăințan, va participa la cea mai prestigioasă competiție din lume, dedicată cafelei. Campionatul Mondial de Cafea va avea loc la Belo Horizonte, în Brazilia, între 7 și 9 noiembrie. Dan Băcăințan este din Partoș, Alba Iulia, și a plecat în Italia în anul 2005 la părinții […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU DE CAZ : Cine este responsabil de un șofer fără discernământ în trafic? Lege versus realitate (JustițiaProCetățean.ro)

avatar

Publicat

Miercuri s-au petrecut scene șocante în traficul din Alba Iulia. Un bărbat aflat la volanul unui VW Passat a condus necontrolat, provocând șicane și fiind un pericol pentru restul participanților la trafic. Ba mai mult, la trecerea de pietoni, într-o ora de vârf când elevii ies de la școală, era să spulbere pe zebră un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Lidl mai încearcă odată autorizarea construcției unui nou magazin, în centrul municipiului Alba Iulia. Proiect în CL

avatar

Publicat

O nouă propunere pentru reconfigurarea zonei în care a funcționat Piața Sifor din centrul municipiului Alba Iulia se va afla pe masa consilierilor locali, în ședința de vineri, 28 septembrie. Clădirea modernă în care ar urma să funcționeze un nou magazin Lidl va avea două etaje, cu spațiu comercial la parter și birouri la etaj.Consilierii […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Sute de alergători au luat STARTUL la Alba Iulia City Race, ediția a IV-a, în Cetatea Alba Carolina

avatar

Publicat

alba iulia city race 2018

Sâmbătă, cu ocazia celei de-a patra ediții a Alba Iulia City Race, orașul Unirii s-a transformat în capitala atletismului românesc. În anul Centenarului, peste 700 de alegători au luat startul pe cele trei trasee pentru adulți, semimaratonul de 21 de kilometri și 700 de metri, crosul de 10 kilometri și 300 de metri și cursa […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate