Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Augustin Lazăr a atacat la Curtea de Apel Alba Iulia procedura de revocare declanșată de ministrul justiției

Publicat

lazar

Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus, vineri, la Curtea de Apel Alba o cerere de suspendare a procedurii de revocare declanșată de ministrul justiției, Tudorel Toader. În aceeași zi Augustin Lazăr a depus la Ministerul Justiției o plângere prealabilă împotriva actului administrativ reprezentat de raportul de revocare făcut de Tudorel Toader.

Dosarul a fost înregistrat cu nr. 580/57/2018 şi a fost repartizat vineri la un judecător. Cel mai probabil, luni, 5 noiembrie, va fi alocat un termen de judecată. Termenul de judecată va fi unul scurt, având în vedere că este vorba despre o procedură de urgenţă. Augustin Lazăr ar fi putut depune cererea de suspendare şi la Curtea de Apel Bucureşti, însă a ales instanţa similară din Alba Iulia, unde îşi are domiciliul. Procurorul general al României a fost, înainte de a fi numit în această funcţie, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Războiul dintre cei doi a culminat joi seara, când ministrul justiției a afirmat, că Augustin Lazăr şi-a luat consilier personal un procuror care ar fi făcut parte din comisia de interviu pentru funcţia de procuror general.

Tudorel Toader a adăugat că Augustin Lazăr ar fi făcut acelaşi lucru şi cu procurorii de la Inspecţia Judiciară care au făcut verificări la Parchetul General.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat că dosarul său de candidatură în funcţia de procuror general nu a avut probleme, el fiind analizat cu meticulozitate de Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată, Lazăr a spus că speculaţiile din ultimele zile „s-au dovedit a fi o manipulare a opiniei publice” „Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate dosarele pentru candidaţi. Prin urmare, CSM care e garantul independenţei justiţiei, a spus că dosarul este în regulă. Restul este politică iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”, a declarat Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe 24 octombrie, că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional. Toader a prezentat un raport de evaluare care cuprinde 20 de puncte, cum a fost şi la evaluarea fostei şefe a DNA.

Cererea de suspendare formulată de Augustin Lazăr are la bază articolul 14 din Legea Contenciosului Administrativ care susţine următoarele:

(1) În cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoană vătămată poate să ceară instanţei competenţe să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond . În cazul în care persoană vătămată nu introduce acţiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate.

(2) Instanţa soluţionează cererea de suspendare, de urgenţă şi cu precădere, cu citarea părţilor.

(3) Când în cauza este un interes public major, de natură a perturba grav funcţionarea unui serviciu public administrativ, cererea de suspendare a actului administrativ normativ poate fi introdusă şi de Ministerul Public, din oficiu sau la sesizare, prevederile alin. (2) aplicându-se în mod corespunzător.

(4) Hotărârea prin care se pronunţa suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv de executare .

(5) În ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu acelaşi conţinut că şi cel suspendat de către instanţă, acesta este suspendat de drept, în acest caz nu este obligatorie plângerea prealabilă.

(6) Nu pot fi formulate mai multe cereri de suspendare succesive pentru aceleaşi motive.

(7) Suspendarea executării actului administrativ are că efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax