Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Augustin Lazăr, procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a intrat în cursa pentru funcţia de procuror general

Publicat

lazar

augustin lazar Augustin Lazăr, procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia s-a înscris la concursul pentru funcţia de procuror general al României, post rămas liber după demisia lui Tiberiu Niţu.

Augustin Lazăr are 58 de ani şi este profesor universitar doctor la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia. A preluat funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din ianuarie 2013. În activitatea sa din ultimii ani a coordonat anchetele din dosarele privind furturile de obiecte din aur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

În cursa pentru conducerea Ministerului Public s-au mai înscris Codruţ Olaru (adjunct al procurorului general, fost procuror-şef DIICOT), Oana Schmidt-Hăineală (fost preşedinte CSM) şi Gheorghe Ivan (procuror la Parchetul ÎCCJ, fost şef DNA Galaţi).

Criteriile ce trebuie îndeplinite de candidaţi pentru ocuparea funcției de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție sunt: cel puțin 10 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror, calificativul „foarte bine” la ultima evaluare și să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.

Candidaţii trebuie de asemenea să aibă capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, pentru o bună administrare a justiţiei, viziune managerială, experienţă profesională relevantă, capacitate decizională şi de asumare a răspunderii, capacitatea de gestionare a situaţiilor de criză, motivare şi capacitate de relaţionare şi comunicare. Sunt şi criterii de integritate.

Candidaturile au putut fi depuse până pe 16 martie. În perioada 18-22 martie vor avea loc discuții între candidați și ministrul Justiției, iar în 23 martie, Raluca Prună va trimite propunerea la CSM pentru a fi avizată.

Numirea în funcția de Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Reamintim că funcţia de procuror general a rămas vacantă după demisia lui Tiberiu Niţu, urmărit penal de DNA în dosarul coloanelor oficiale.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax