Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aurul va putea fi exploatat doar dacă va fi prelucrat în România: Senatul a aprobat proiectul de lege

Publicat

Exploatarea resurselor naturale cu conținuturi de metale prețioase s-ar putea realiza doar în condiția în care metalele se prelucrează în România și se marchează de către stat. De asemenea, autoritățile publice locale din zonele de exploatare vor primi minim 5% din dividende. Acesta este subiectul unui proiect de lege, aprobat deja de Senat. Pentru ca proiectul să devină lege, acesta mai trebuie să primească votul favorabil în Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Proiectul prevede redeschiderea minelor doar în anumite condiții: statul român să fie asociat obligatoriu, metalele prețioase să se prelucreze în România și să se marcheze de către Monetăria Statului, iar tehnologia de prelucrare să respecte anumite norme de mediu.

Potrivit proiectului, resursele care conțin metale prețioase vor fi gestionate, exploatate și valorificate doar de către societăți mixte în care statul român va fi acționar.

Proiectul mai prevede că statul român va distribui către autoritățile publice locale din zonele de exploatare un procent de minim 5% din dividendele sale.

Aliajul de aur, argint și alte metale rare, rezultat în urma procesării resurselor naturale, va fi prelucrat la Regia Autonomă Monetăria Statului Român, în vederea obținerii de lingouri de metale prețioase fine. Banca Națională a României (BNR) are drept de preemțiune asupra cumpărării tuturor lingourilor de metale prețioase produse pe teritoriul țării.

Vedeți aici proiectul de lege privind resursele minerale

Sursa: Hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax