Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Autobuze și taxiuri ecologice, din 2025. PROIECT de Lege privind transportul ecologic, la Camera Deputaților

Publicat

autobuz electric

Un proiect de lege privind transportul ecologic, care prevede ca începând cu 1 ianuarie 2025, autobuzele și microbuzele ce prestează servicii de transport persoane, inclusiv autovehiculele care efectuează transport în regim de taxi, Uber, Clever, etc. să fie autovehicule verzi, a trecut recent de Senat. 

Proiectul de Lege privind transportul ecologic, inițiat de mai mulți parlamentari de la PSD și UDMR, a fost adoptat de Senat în data de 21 septembrie, iar pe 30 septembrie a fost înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere.

Potrivit documentului, autovehiculele cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat sau gaz petrolier lichefiat, precum și alte propulsoare ce îndeplinesc condițiile tehnice și de poluare asemnănătoare cu acestea, ce vor fi introduse, nominalizate și autorizate prin Hotărâre de Guvern, sunt denumite autovehicule verzi.

„Începând cu 1 ianuarie 2025, autovehiculele ce prestează servicii de transport persoane, inclusiv cele care efectuează transport în regim de taxi, uber, clever, etc. precum și autoutilitarele, autoturismele și autocamioanele cu masa totală sub 7,5 tone care efectuează distribuție/transport de mărfuri în interiorul orașelor trebuie să fie autovehicule verzi.

Se permite utilizarea autovehiculelor de transport cu motoare diesel sau benzină, exclusiv pentru intervenții în situații de forță majoră și transport de persoane ocazional, care tranzitează orașul.

Pentru transportul intrajudețean și județean de persoane, public sau privat, inclusiv pentru efectuarea curselor de serviciu (navetă) local / județean / interjudețean, persoanele fizice sau juridice vor putea deține licențele de transport numai în condițiile în care parcul total de autovehicule deținut de transportator (persoana juridică sau fizică ce efectuează transportul de persoane) conține autovehicule verzi într-un procent de minim 80% din flota necesară desfășurării activității, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Toate persoanele juridice cu capital majoritar de stat și instituțiile publice din România vor deține în parcul propriu minim 80% autovehicule verzi începând cu data de 1 ianuarie 2025”, se precizează în proiect.

De asemenea, potrivit documentului, Guvernul va întreprinde toate măsurile necesare pentru autorizarea autovehiculelor verzi, amenajarea stațiilor de alimentare și asigurarea programelor cu finanțare din fonduri europene și din Fondul de mediu, pentru reducerea poluării.

Unitățile administrativ-teritoriale, distribuitorii de carburanți, de energie electrică și gaze, gările, autogările, aeroporturile, administratorii infrastructurii rutiere sau concesionari ai acestora vor fi beneficiari eligibili pentru accesarea programelor cu finanțare din fonduri europene și de la Fondul de mediu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax