Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară va putea bloca site-urile entităţilor care fac reclame înşelătoare. OUG, adoptată de Guvern

Publicat

Autoritatea de Supraveghere Financiară va putea bloca site-urile entităţilor care fac reclame înşelătoare. Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență prin care ASF va putea solicita furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice să blocheze accesul la conținutul site-urilor web ale entităților care nu sunt înscrise în Registrul autorității.

Potrivit notei de fundamentare, prin ordonanța de urgență se introduc, printre altele, prevederi referitoare la combaterea publicității înșelătoare și a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entitățile care nu sunt înscrise în Registrul ASF.

Scopul este de a reduce impactul negativ al activității desfășurate de unele entități de atragere de investitori în vederea efectuării de operațiuni cu instrumente financiare pe piața de capital din România, prin utilizarea de mijloace de comunicare la distanță (internet), fără a deține o autorizație din partea ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat pe website-ul propriu, în anul 2023, 30 de alerte cu privire la astfel de entități neautorizate, care prestau sau pretindeau prestarea serviciilor/activităţilor de investiţii anterior menționate, investitorii fiind avertizați referitor la 68 de site-uri web aparținând unor astfel de entități.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va putea bloca site-urile entităţilor care fac reclame înşelătoare

„În acest context, prin acest proiect de OUG, se introduc prevederi cu privire la posibilitatea solicitării de către ASF a blocării accesului la site-urile web prin intermediul cărora se oferă sau se promovează, de către entități care nu sunt autorizate conform legii, toată gama de servicii și activități cu instrumente financiare, așa cum acestea sunt prevăzute atât în legislația aplicabilă în domeniul piețelor de instrumente financiare, cât și în cea aplicabilă societăților de administrare a investițiilor, administratorilor de fonduri de investiții alternative, organismelor de plasament colectiv sau a furnizorilor de servicii de finanțare participativă”, se precizează în nota de fundamentare.

Potrivit ASF, 46% din totalul petițiilor transmise către autoritate în cursul anului 2023, din domeniul pieței de capital, au avut ca subiect activitatea unor societăți neautorizate de ASF sau entități fictive care, conform mențiunilor petenților, au oferit prestarea de servicii şi activităţi de investiții.

Ca și evoluție în timp, în anul 2023 s-a observat o creștere de 136% a numărului de petiții care au făcut referire la astfel de entități, față de cel înregistrat în anul 2022.

„În situația descrisă anterior, pentru prevenirea și combaterea unor fapte de acest gen, ASF trebuie să dețină pârgii pentru stabilirea unor măsuri preventive de combatere a acestor practici asimilate ca „practici neloiale pe piața de capital”, drept pentru care măsura de desemnare a ASF de autoritate de supraveghere care combate publicitatea înșelătoare și a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entitățile neînscrise în Registrul ASF este de maximă urgență, pentru a crea cadrul legal necesar prin care ASF să poată solicita furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, astfel cum sunt definiți în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, să blocheze accesul la conținutul site-urilor web ale entităților care nu sunt înscrise în Registrul Autorității de Supraveghere Financiară”, se mai precizează în documentul citat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax