Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Autoritățile din Alba vor să facă din Sala Unirii un panteon al neamului românesc de la geneză până la 1918

Publicat

Sala Unirii din Alba Iulia se află în plin proces de restaurare, lucările urmând să fie finalizate până la sfârșitul anului, astfel încât cel mai important monument al Unirii să fie deschis vizitatorilor, de 1 Decembrie 2018. Despre ce înseamnă acest proces de reabilitare și cum se va transforma clădirea-monument a vorbit, joi, în cadrul unei conferințe de presă, Dan Popescu, administratorul județului Alba. Acesta spune că se dorește transformarea sălii într-un Panteon al neamului Românesc. 

Sala Unirii este în proces de restaurare, dar vreau să vă spun că este un proces mult mai amplu. Primul ar fi de restaurare, al doilea proiect ar fi de regândire a sistemului de vizitare. Sala Unirii nu va mai avea structura de vizitare pe care o știți, cu partea etnografică și zona sălii, ci practic vom face din Sala Unirii un Panteon al neamului, al românismului, de la geneză până la 1918.

Un alt obiectiv este de a da Sălii Unirii importanța pe care o merită, de a deveni un obiectiv de interes național, ea este deja, prin introducerea pe lista monumentelor de clasă A, dar ne dorim ca reprezentativitatea ei să fie nivelul acesta. Introducerea steagului național ca element important desupra Sălii Unirii, crearea unui sistem de iluminat arhitectural și, mai mult, chiar transformarea acesteia într-un monument al luminii, și determinarea lui ca un produs turistic”, a declarat Dan Popescu, administratorul județului Alba, la conferinţa de presă.

De asemenea, se dorește crearea unui lapidarium în fața Săli Unirii, pe strada Muzeului, cu busturile existente şi completarea cu altele, dar şi cu un zid al recunoştinţei, în cinstea celor care au participat la Marea Unire în 1918.

„Pentru noi, 1 Decembrie 2018 înseamnă lansarea celui mai important produs turistic național din România. Suntem întârziați, dar cu siguranță data de 1 Decembrie 2018 va contura un produs cultural turistic important, care va fi valorificat începând cu acea dată”, a precizat Popescu.

Dan Popescu a spus că, deși lucrările sunt întârziate, din punctul său de vedere, având în vedere că nu sunt foarte complexe, acestea trebuie finalizate pentru ca la 1 decembrie să fie inaugurate.

„Din punct de vedere tehnic, lucrurile nu sunt de o complexitate așa de mare. Sunt 10 categorii de lucări pe care le facem, cele mai importante sunt legate de funcționalizarea mansardei Sălii Unirii, cu sală multimedia în corpul central. Avem niște lucrări de drenaj în jurul sălii, pentru că aveam probleme cu infiltrațiile de apă, iar în rest sunt tâmplărie și vopsitorii. Partea de decorațiuni arhitecturale se face printr-un contract separat și este preluat de Muzeul Național al Unirii, fiindcă există expertiză în acest domeniu. Partea de elemente decorative nu este deteriorată. Din punctul meu de vedere, și sper să fie și punctul de vedere al constructorului, ținând cont că acesta are de terminat tot înseamnă Sala Unirii, până în ianuarie 2019, tot ce cuprinde subsol, mansardă și exterior, trebuie să fie finalizate, pentru a fi inaugurată la 1 decembrie 2018”, a mai spus Dan Popescu.

Valoarea contractului este de peste 6,8 milioane de lei, fără TVA, iar termenul de execuţie este de 12 luni. În urmă cu doi ani, Guvernul a alocat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, un buget de 10 milioane de lei pentru reabilitarea Sălii Unirii. Imobilul are nevoie de refacerea şarpantei şi a învelitorii, de lucrări de eliminare a infiltraţiilor, de înlocuirea tâmplăriei şi de refacerea interiorului. Clădirea a fost construită între 1898 şi 1900, pe locul în care a funcţionat o ospătărie, pentru a servi drept cazină militară, loc de dans și distracție pentru ofițerii din armata austro-ungară staţionaţi în garnizoana cetăţii din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax