Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Autoritățile pot intra pe orice proprietate privată pentru a face curățenie sau deratizare. Legea se aplică din 28 noiembrie

Publicat

Începând sâmbătă 28 noiembrie 2020, atât autorităţile şi instituţiile statului, cât şi persoanele fizice sau firmele vor trebui să îngrijească bine clădirile și terenurile pe care le dețin, inclusiv prin curățarea periodică a fațadelor, zugrăvirea clădirilor sau spălarea geamurilor acestora.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale a fost inițiat de deputatul PNL de Alba, Florin Roman. 

Dacă proprietarii de terenuri sau imobile nu acționează în termenul stabilit de primar, reprezentanții autorităților locale vor putea efectua, în numele și pe cheltuiala proprietarului, acțiuni de curățare, inclusiv a zăpezii, igienizare ori salubrizare, potrivit unei legi apărute miercuri în Monitorul Oficial, dar care se aplică de sâmbătă, potrivit avocatnet.ro

Actul normativ prevede că autoritățile locale vor putea intra pe proprietățile private neîngrijite și se vor putea efectua în numele și pe cheltuiala proprietarului, acțiuni de curățare, inclusiv a zăpezii, igienizare ori salubrizare.

Prin noua lege  se permite autorităţilor locale să facă lucrări de curăţenie sau deratizare, pe proprietăţi private, fără acordul şi pe banii proprietarului.

Motivele pentru care autoritățile locale vor putea intra pe proprietățile private neîngrijite sunt, potrivit Legii nr. 273/2020, următoarele:

  • necurățarea terenurilor şi a locurilor de depozitare aflate în proprietate sau a căilor de acces;
  • neasigurarea curăţeniei şi igienei în imobilele şi incintele deţinute sub orice formă, inclusiv prin activităţi de curăţare, dezinsecţie şi deratizare;
  • nedepozitarea corespunzătoare a gunoiului menajer, industrial, agricol sau a materialelor refolosibile;
  • neîndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe trotuarele din dreptul imobilelor şi de pe locurile de parcare;
  • nerespectarea măsurilor stabilite de lege şi de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice şi curăţeniei în localităţi;
  • necurățarea şanţurilor, rigolelor şi podeţelor aferente proprietăţii.

Executarea acestor activități de către reprezentanții administrației locale va putea fi decisă de primar doar dacă proprietarul spațiilor nu face chiar el treaba asta într-un termen de 30 de zile de când a fost notificat în acest sens.

„Lucrările se efectuează în numele şi pe cheltuiala proprietarilor notificaţi, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul local, cu condiţia constituirii dreptului de creanţă şi a recuperării cheltuielilor de la proprietarii notificaţi în condiţiile legii”, scrie în Legea nr. 273/2020.

Apoi, în cazul în care, după ce s-a scurs termenul de 30 de zile de la notificare, proprietarul nu va permite accesul autorităților locale în imobilul care ar trebui îngrijit, primarul va solicita, potrivit noilor prevederi, “autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă preşedinţială, dată cu citarea părţilor”.

După cum apare și-n nota de fundamentare ce-nsoțea proiectul ce a devenit Legea nr. 273/2020, introducerea acestor prevederi “este necesară, deoarece, [până acum, nu exista] o reglementare expresă a legii, care să permită intervenția pe proprietatea privată a altei persoane, fără acordul acesteia, cu excepția intervenției în locuințele situate în clădiri colective, permisă exclusiv la solicitarea asociației de proprietari, încuviințată în instanță”.

Legea nr. 273/2020 mai stabilește că atât autorităţile şi instituţiile statului, cât şi persoanele fizice sau firmele vor trebui să îngrijească bine clădirile și terenurile pe care le dețin, inclusiv prin curățarea periodică a fațadelor, zugrăvirea clădirilor sau spălarea geamurilor acestora.

Apoi, pe lângă măsurile de mai sus, actul normativ mai prevede atât introducerea interdicției de a lăsa orice tip de vehicul pe domeniul public, cât și procedura de ridicare a acestora sau modul în care se vor putea recupera de la autorități.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax