Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Negocieri cu Microsoft, pentru continuarea suportului tehnic la Windows XP utilizat de majoritatea instituțiilor publice din România

Publicat

Autoritățile române se află în ultimul stadiu al negocierilor cu Microsoft pentru continuarea suportului tehnic oferit sistemului de operare Windows XP, la “un preț corect”, urmând să se decidă dacă licențele vor fi închiriate sau cumpărate, afirma ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, potrivit Mediafax. Microsoft a întrerupt în luna aprilie a acestui an, suportul tehnic și de securitate pentru Windows XP, sistem de operare vechi de 12 ani și care este încă utilizat de o treime din PC-uri din Romania, în special de instituțiile publice.

Ministrul a declarat că Guvernul României a decis în mod clar că va negocia și va primi un preț corect, ”pentru atât cât îi trebuie din pachetul de servicii”.

”Discuția cu Microsoft pentru continuarea suportului tehnic pentru XP se află pe ultima sută de metri, probabil că perioada lunii august va fi singura care va temporiza puțin activitatea comisiei interministeriale. Guvernul României a decis în mod clar că va negocia și va primi un preț corect, pentru atât cât îi trebuie din pachetul de servicii. Microsoft poate oferi pe XP o gamă foarte largă de servicii. Am venit cu o negociere și asteptăm ofertele de plăți finale și mecanismele prin care vom face aceste plăți. Nu excludem niciuna dintre cele două variante, închiriere sau cumparare, privind licențele Microsoft”, a spus Răzvan Cotovelea.

Astfel, potrivit acestuia, contractul cu Microsoft va fi unul transparent și Romania ”va plăti până la ultimul cent, până la ultimul euro, numai pe ceea ce are nevoie”.

Răzvan Cotovelea a mai precizat că problema privind licențele Windows XP a ajuns să fie critică deoarece în perioada 2009-2010 a fost interzisă achiziționarea de calculatoare noi în sistemul public, din motive de criză financiară.

”Un calculator nou folosea alt sistem de operare și am ajuns după patru ani să avem o infrastructură IT extrem de veche, cu licențe care nu se mai fabrică acum și pentru care producătorul nu se mai obligă să finanțeze suportul tehnic”, a explicat ministrul pentru Societatea Informațională.

Detaliile financiare ale acordului privind extinderea suportului tehnic și de securitate pentru licențele Windows XP utilizate în domeniul guvernamental ar putea fi făcute publice până la 1 septembrie, declara, în 10 iunie, ministrul pentru Societatea Informațională, Razvan Cotovelea.

sursa: incont.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax