Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Autostrada inteligentă: iluminat cu senzori şi bandă de încărcare a bateriilor pentru autovehicule electrice

Publicat

Două companii olandeze au dezvoltat un concept revoluţionar, numit autostrada inteligentă. Aceasta se va ilumina singură, va avertiza conducătorii auto cu privire la condiţiile nefavorabile de trafic şi va reîncărca acumulatorii autovehiculelor electrice.

Cele două firme care se ocupă de acest proiect, Studio Roosegaarde şi Heijmans Infrastructure îşi propun să schimbe transportul obişnuit, concentrându-se mai degrabă pe autostradă decât pe autovehiculele care o folosesc.

Iluminarea autostrăzilor se va face cu instalaţii speciale, dotate cu senzori, care generează lumină pe măsură ce autovehiculele se apropie şi se sting după ce trec, economisind astfel energie.

O altă idee ambiţioasă a proiectului este o bandă specială pentru vehiculele electrice care va permite conducătorilor să-şi reîncarce acumulatorii autoturismelor în timpul deplasării.

Chiar dacă acest proiect va fi greu de pus în practică, Olanda s-ar putea bucura începând de anul viitor de autostrăzi cu marcaje rutiere din vopsea fotoluminescentă care se încarcă ziua de la soare pentru a genera lumină, timp de până la 10 ore noaptea. Tot în 2013, marcajele sub formă de cristale de gheaţă, care vor fi vizibile doar la temperaturi sub 5 grade Celsius, când suprafeţele devin alunecoase, s-ar putea găsi în Olanda.
Proiectul a fost premiat cu titlul de „Cel mai bun concept al viitorului” (Best Future Concept) în cadrul evenimentului Dutch Design Week.
Sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristi V

    luni, 05.11.2012 at 12:44

    Eu zic sa nu ne mai gandim la asa ceva si sa terminam odata o autostrada ne-inteligenta si la noi… apoi putem face tot felu de autostrazi inteligente!
    Bravo Olandezilor care deja au autostrazi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax