Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Autostrada Orăștie – Sibiu: Contractul cu italienii de la Impregilo va fi reziliat. Pentru cei 6 km din Lotul 3, Șova vrea să facă o nouă licitație

Publicat

”Contractul semnat între Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/ şi Impregilo Group pentru realizarea segmentului de autostradă Orăştie-Sibiu (Lot 3)va fi reziliat în această săptămână pentru că era inacceptabil să plătim câteva milioane de euro în plus pe lucrări care nu se justificau”, a anunţat, luni, la TVR, ministrul Transporturilor, Dan Şova

Lotul 3 al Autostrăzii Orăştie-Sibiu, în lungime totală de 22,1 kilometri, este singurul care a rămas nefinalizat și pe care circulația este încă închisă. Motivul pentru care tronsonul a rămas neterminat este dat de apariția unor probleme în teren pe o porțiune de 6 kilometri. Planurile de la finele anului trecut prevedeau ca tunelul prevăzut înaintea viaductului de la Aciliu să fie terminat doar pe un singur sens de mers în acest an. Astfel, în această zonă traficul ar urma să fie restricționat până la finalizarea tunelului care să acopere și celălalt sens de mers, lucrări preconizate a fi terminate în 2015. Italienii au cerut mai mulți bani decât cei prevăzuți în oferta  prin care au câștigat licitația pentru a rezolva problemele de stabilitate a terenului din zona viaductului de la Aciliu.

 Citește și FILMARE AERIANĂ: Cum arată din avion lotul nefinalizat al autostrăzii Orăștie-Sibiu. Lucrările ar trebui să fie gata până în toamnă

‘Pentru Orăştie-Sibiu, Consiliul de Administraţie( al CNADNR) va aproba rezilierea contractului cu Impregilo săptămâna aceasta. Nu au reuşit să se înţeleagă din punct de vedere tehnic şi financiar. Există probleme între specialişti în privinţa alunecărilor de teren din zonă. De comun acord între conducerea CNADNR şi conducerea Impregilo s-au făcut două expertize independente cu experţi agreaţi de ambele părţi, respectiv o expertiză tehnică şi una financiară, pe contract. Ambele expertize au dat dreptate CNADNR şi vom rezilia acest contract’, spus Şova.

Ministrul Transporturilor a precizat că se va organiza o nouă licitaţie pentru construcţia ultimilor 6 km de autostradă din Lotul 3.

‘Facem licitaţie din nou. Cei de la Impregilo au cerut o majorare de contract care este nelegală şi nerecunoscută de niciun expert şi neacceptată de Comisia Europeană. Când ai o asemenea situaţie, reziliezi contractul şi prezinţi proiectul din nou, îl licitezi cu noul preţ şi termini discuţia. Oricum, mai sunt 6 km de făcut, deci oricine vine mai are de lucrat maximum şase luni. Ei pot să ceară ceea ce vor( nr. despăgubiri), dar eu pot să vă spun doar că toate expertizele le sunt nefavorabile, iar cererile lor au fost respinse şi de Comisia Europeană. Până în toamnă vom rezolva licitaţia, dar nu cred că lucrarea se va finaliza până în octombrie 2014. Era inacceptabil să plătim nişte zeci de milioane de euro în plus pe chestiuni care nu se justificau’, a explicat Dan Şova.

CNADNR a anunţat organizarea unei proceduri de achiziţie directă pentru un contract de expertiză pentru Lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu, în lungime de 22,1 km ( dintre localitățile Cunța, jud Alba și Sățiște județul Sibiu)Contractul a avut o valoare estimată la echivalentul a 33.688 euro. Expertiza care urma să stabilească costurile lucrărilor de stabilizare a terenului în zona viaductului de la Aciliu  a durat două luni.

Autostrada Orăştie-Sibiu a fost deschisă circulaţiei, în data de 20 decembrie 2013, pe distanţa dintre Orăştie, judeţul Hunedoara şi Cunţa, judeţul Alba, respectiv pe o distanţă pe aproximativ 44 de kilometri, după ce anterior, în cursul aceleaşi zile, a fost inaugurat şi lotul 4 al acesteia, între Sălişte şi Sibiu, în lungime de 16 kilometri.

Proiectul a urmărit construcţia unui nou sector rutier la standard de autostradă, cu câte două benzi pe sens, pe traseul Orăştie – Sibiu, în lungime de 82,07 kilometri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax