Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Autostrada Sebeș-Turda: Contractul pentru tronsonul Aiud- Decea ar putea fi reziliat. Lucrările sunt gata 99%

Publicat


lotul 3 autostrada sebes turda

Tirrena Scavi, constuctorul lotul 3 al Autostrăzii Sebeș-Turda,  riscă să rămână fără contract, cu toate că a efectuat lucrări în proporție de 90%. Oficialii de la Drumuri iau în considerare realizarea contractului în condiţiile în care constructorul nu remediază problemele constatate la inspecţia din ianuarie. Constructorul spune că lucrarea este bine făcută, şi are drept dovadă rezultatul unei expertize făcute de autorităţile competente din Cluj, contestate însă de aceeaşi autoritate de la Bucureşti.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis după inspecţia din ianuarie de pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeş – Turda să îi acorde un termen de 90 de zile constructorului italian Tirrena Scavi pentru a rezolva problemele constatate, în special cele de planeitate şi rugozitate.

Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a comparat atunci circulația pe acest lot de autostradă cu cea pe o pată de ulei sau cu mersul în baie, pe gresia udă.

„Am amânat recepţia pentru 90 de zile. După această perioadă va avea loc o nouă inspecţie, iar dacă până atunci constructorul nu corectează problemele de rugozitate, planeitatate şi soluţia de asfalt pe poduri, vor fi aplicate penalităţi”, spunea Şerbănescu în ianuarie.

Dar de la începutul anului şi până în prezent, pe şantierul lotului 3 al autostrăzii Sebeş – Turda nu a mai fost derulată nicio lucrare, după cum reiese şi din raportările către CNAIR, unde gradul de execuţie s-a menţinut la 99% în toată această perioadă.

Întrebat din nou ce se va întâmpla dacă firma constructoare nu va reveni pe şantier pentru remedierea problemelor constatate în ianuarie, reprezentantul CNAIR a avertizat că sancţiunile pot merge mai departe de penalităţi, chiar până la rezilierea contractului, scrie economica.net.

Oficialii de la Drumuri insistă pe corectarea problemelor înainte de recepţia la terminarea lucrărilor şi nu ulterior, în perioada de garanţie. De altfel, conform legii, autostrăzile nu mai pot fi recepţionate decât dacă lucrările sunt finalizate 100%. Până anul trecut, lucrările rămase de efectuat puteau fi trecute în anexe şi finalizate ulterior deschiderii autostrăzii.

Pe de altă parte, un reprezentant al constructorului declara în ianuarie că şefii de la Drumuri dau dovadă de rea-voinţă când nu vor să facă recepţia, pentru că noua şosea este gata încă de anul trecut.

În apărarea sa, reprezentantul firmei constructoare mai spunea în ianuarie că Tirrena Scavi efectuat la rândul său teste de planeitate şi rugozitate cu un laborator de la Cluj, din care nu au rezultat probleme aşa cum anunţă CNAIR.

Dar de ce testele de la Regionala de Drumuri din Cluj au dat rezultate diferite de cele efectuate de CESTRIN Bucureşti?

O posibilă explicaţie ar fi modul în care au fost efectuate testele pentru a se stabili dacă se alunecă pe asfalt.

Conform informaţiilor Economica.net, cei din Cluj au folosit o metodă veche, de „sfârşitul secolului XIX”, numită „lata şi pata de nisip”, în timp ce specialiştii din Bucureşti au utilizat tehnologie nouă, un utilaj cu laser şi Gripper.

„Este ca şi cum ai măsura ceva cu palma sau cu ruleta”, au explicat sursele noastre.

Pe de altă parte, un membru al Asociaţiei Profesionale de Drumuri şi Poduri din România susţine că prin metoda celor de la Cluj, cu „lata si pata de nisip” , „nu greşeşti niciodată”, chiar dacă este una foarte veche.

ARR: Soluţionarea deficienţelor se va face cu celeritate ÎNAINTE de recepţia la terminarea lucrărilor

Pe lângă testele celor de la Cluj şi Bucureşti, pe acest lot de autostradă a mai fost efectuat un audit de siguranţă rutieră de către un expert independent, desemnat de Autoritatea Rutieră Română.

„CNAIR a solicitat ARR efectuarea auditului de siguranţă rutieră pentru Autostrada Sebeş – Turda, lot 3 şi lot 4 în luna noiembrie 2017. Rapoartele de audit de siguranţă rutiere au fost depuse la CNAIR în data de 22.12.2017 pentru Autostrada Sebeş – Turda – Lot 3, stadiul Anterior recepţiei la terminarea lucrărilor, respectiv 07.02.2018 Autostrada Sebeş – Turda – Lot 4, stadiul Anterior recepţiei la terminarea lucrărilor”, a spus pentru ECONOMICA.NET Aurelia Surulescu, directorul general al ARR.

Potrivit acesteia, recomandările din raport cu privire la planeitatea parţii carosabile şi rugozitate neconforme nu au fost contestate de CNAIR, astfel că acum ar trebui implementate recomandările rămase definitive.

 

 

sursa: economica.net


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Sâmbătă, 23 noiembrie: Crosul Unirii 2019, la Alba Iulia. PROGRAM şi condiții de participare

Publicat

crosul unirii 2013

Sâmbătă, 23 noiembrie, în șanțurile Cetății din Alba Iulia se va desfășura o nouă ediție a Crosului Unirii, la care sunt invitaţi să participe copii, tineri şi vârstnici. Prin acțiunea sportivă se dorește marcarea celor două evenimente de la 1 Decembrie: aniversarea Marii Uniri din 1918 şi sărbătorirea Zilei Naţionale a României. La cros pot […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Firmele care derulează la Alba Iulia lucrări pe domeniul public își vor suspenda intervențiile în perioada Zilei Naționale

Publicat

lucrari strazi

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia solicită tuturor operatorilor economici care derulează lucrări pe domeniul public să suspende intervențiile în perioada derulării evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României. Perioada avută în vedere este joi, 28 noiembrie 2019 – luni, 2 decembrie 2019. Operatorii economici sunt rugați să elibereze căile pietonale sau arterele rutiere de materiale și/sau utilaje. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

De LUNI: Peste 20 de localități din ALBA, fără APĂ. Se fac lucrări de relocare a aducțiunii din zona Pârâul Iovului

Publicat

lucrari apa

APA CTTA SA ALBA anunță consumatorii că luni, 25 noiembrie, se întrerupe furnizarea apei potabile în peste 20 de localități din județ, pentru lucrări de relocare a aducțiunii de apă DN1200 (FIR II), în zona Pârâul Iovului. Lucrările încep luni de la ora 22.00 și sunt estimate să dureze circa 40 de ore. Se va […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: ACCIDENT RUTIER în zona Dealu Mare. Un automobil răsturnat, două persoane încarcerate

Publicat

Un accident rutier a avut loc vineri, în jurul orei 16.00, în zona Dealu Mare. Un autoturism s-a răsturnat, iar două persoane au rămas încarcerate.  UPDATE 16.14: Potrivit ISU Alba, cele 2 victime au fost extrase din autovehicul de către personalul SAJ. Acestea sunt conștiente și vor fi transportate la CPU Abrud. Potrivit ISU Alba, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate