Connect with us
Publicitate

AIUD

Autostrada Sebeș-Turda: Parohia Reformată din Ciumbrud a obținut în instanță despăgubiri de 4 ori mai mari de la CNAIR


Publicat

pompier

Parohia Reformată din Ciumbrud a câștigat în instanță un proces împotriva Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Mai exact, parohia a fost expropriată de două parcele de teren aflate pe traseul Autostrăzii Sebeş-Turda, care în total însumează circa 3.344 metri pătrați.

Pentru cele două parcele, CNAIR a stabilit cuantumul despăgubirii la suma de 5.768,33 lei, în ideea în care metrul pătrat de parcelă expropriată era stabilit la 1,72 lei.

Într-o altă expertiză efecutată de trei experți, la cererea parohiei, a reieșit că metrul pătrat de teren expropriat în zone similare este de 7,64 lei, iar valoarea totală a despăgubirii se ridică la 25.547,93 lei.

În 2014, Parohia din Ciumbrud a fost expropriată de două parcele de teren, care se aflau în proprietatea acesteia și care erau pe raza de construcție a Autostrăzii Sebeș-Turda. După procesul de predare primire a documentației, parohia a cerut o justă despăgubire pentru terenurile care au fost expropriate.

În urma unei decizii a instanței de judecată, CNAIR a fost obilgată să emită hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii aferentă terenurilor expropriate. 

Potrivit minutei procesului civil care s-a judecat pe rolul Tribunalului Alba, ”în data de 17.08.2017, pârâta a emis Hotărârea de stabilire a despăgubirilor nr. 19 prin care pentru terenul expropriat în suprafață de 230,12 mp evidențiat în Anexa nr. 2 al HG nr. 399/2014 la poziția 2550 – nr. parcelă A2491/2/43 a stabilit cuantumul despăgubirii la suma de 396,95 lei.

La aceeași dată de 17.08.2017, pârâta a emis Hotărârea de stabilire a despăgubirilor nr. 20 prin care pentru terenul expropriat în suprafață de 3.113,85 mp evidențiat în Anexa nr. 2 al HG nr. 399/2014 la poziția 2551 – nr. parcelă A2491/2/42 a stabilit cuantumul despăgubirii la suma de 5.371,38 lei.”

Nemulțumită de suma calculată de CNAIR, Parohia reformată din Ciumbrud a atacat în instanță și a cerut o nouă expertiză.

Pentru stabilirea despăgubirilor aferente terenului expropriat, reclamantei i s-a dispus efectuarea unei expertize de către o comisie compusă din 3 experți, care a stabilit valoarea prin metoda comparațiilor de piață cu luarea în considerare a zonei în care este situat terenul și evident a prețurilor cu care se vând în mod obișnuit imobile de același fel în unitatea administrativ teritorială la data transferului dreptului de proprietate.

Experții au concluzionat că prețul unui metru pătrat de teren, de natura celui ce face obiectul litigiului, este de 7,64 lei și nu 1,72 lei cât a stabilit expropriatorul. Astfel valoarea terenului expropriat fiind de 4 ori mai mare, decât cea inițial calculată și situându-se în jurul sumei de 25.547,93 lei.

Magistrații de la Tribunalul Alba au admis cererea Parohiei reformate Ciumbrud și în data de 7 noiembrie 2018, au obligat CNAIR să platească către instituția religioasă suma de 25.547,93 lei cu titul de despăgubiri pentru parcelele de teren expropriate.

Fiind o decizie într-o instanță de fond, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a făcut recurs la decizia Tribunalului Alba și dosarul s-a mutat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, care va da o decizie definitivă.

”Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamanta PAROHIA REFORMATĂ CIUMBRUD împotriva pârâtului STATUL ROMÂN prin COMPANIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE SA, prin Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Cluj şi în consecinţă: Anulează în parte hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr.19 şi respectiv 20/17.08.2017, sub aspectul cuantumului despăgubirilor stabilite în sarcina pârâtului pentru exproprierea parcelelor de teren nr.2491/2/43 în suprafaţă de 230,12 mp şi respectiv 2941/2/42 în suprafaţă de 3113,85 mp, ambele înscrise în TP nr.14184/4388/2008 proprietatea reclamantei.

Stabileşte cuantumul despăgubirilor aferente parcelelor sus menţionate la 25.547,93 lei şi obligă pârâtul la plata în favoarea reclamantei a acestei sume. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în favoarea reclamantei în sumă de 5.615 lei” se arată în decizia Tribunalului Alba.

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Spectacolul de lumini cu 100 de drone la Alba Iulia, de Ziua Națională 2021. La mulți ani, România!

Publicat

Anul acesta, de Ziua Națională la Alba Iulia, spectacolul tradițional cu focuri de artificii a fost înlocuit de o reprezentație cu drone echipate cu lumini led.

În premieră națională, 100 de drone echipate cu lumini led luminează cerul de deasupra Parcului Unirii din Alba Iulia, într-un moment deosebit dedicat Zilei Naționale.

Vezi și La mulți ani, România! MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ pentru toți românii. Felicitări și urări din inimă de român, de 1 Decembrie 2021

În cadrul spectacolului, dronele sunt programate să zboare într-un mod coordonat pentru a afișa diferite imagini, forme sau mesaje colorate. Astfel, timp de câteva minute, cerul nopții se transformă într-un imens „monitor”.  Spectacolele luminoase cu drone diferă de cele cu artificii, deoarece dronele sunt reutilizabile și nu produc poluare chimică și fonică.

Dronele folosite pentru a crea spectacole de lumini sunt echipate cu senzori GPS și lumini LED puternice care pot crea miliarde de combinații de culori.

Acest lucru le permite dronelor să producă o gamă mai mare de efecte decât artificiile și să prezinte oportunități aproape nelimitate pentru povestirea artistică pe cer.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ziua Națională la Alba Iulia 2021: Concert extraordinar ”Alba Unește România” și lansarea Orchestrei Române de Folclor

Publicat

De Ziua Națională, la Alba Iulia este prezentat concertul extraordinar de folclor „Alba unește România”.

Cei mai îndrăgiți artiști de folclor din țară, atât din generația de aur, cât și din generația tânără, aduc aminte de importanța momentului.

Vezi și Program de Ziua Națională a României – 1 Decembrie la Alba Iulia

De 1 Decembrie, este lansată și Orchestra de uniune națională, Orchestra Română de Folclor, de către Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, cu sprijinul Consiliului Județean Alba.

Aceasta își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, este constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României și va lua partea la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena.

În cadrul concertului de lansare a orchestrei, au fost prezenți peste 65 de artiști din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina și Republica Moldova.

Inițiator și dirijor al orchestrei este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” și discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir.

Concertul extraordinar de folclor „Alba unește România”

Concertul extraordinar de folclor „Alba unește România” se bucură de prezența celor mai importanți artiști de folclor din țară, atât din generația de aur, cât și din generația tânără:

 • Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu
 • Ioan Bocșa
 • Veta Biriș
 • Gheorghița Nicolae
 • Mariana Anghel și Adriana Anghel
 • Traian Jurchela
 • Alexandru Pugna
 • Cornel Borza
 • Roxana Reche
 • Anghelina Timiș
 • Leontina Fărcaș
 • Alina Pinca
 • Mirela Mănescu
 • Ilie Medrea
 • Maria Filimon
 • Forin Boita
 • Iustina Irimia
 • Floricica Moga
 • Roxana Bădescu
 • Ioana Ardelean
 • Elena Nistor
 • Lucreția Goagea
 • Ciprian Zopota
 • Mihaela Grec
 • Bogdan Toma
 • Daniel Pop
 • Cristian Țăran
 • Dorina Narița
 • Ioana Breda Morar
 • Nicolae Plută.

Filmările concertului au fost realizate la Palatul Cultural din Blaj, cu inserții de pe Câmpia Libertății din Blaj, Piața Tricolorului, Catedrala Reîntregirii Neamului și Sala Unirii din Alba, precum și cu prezența unora dintre cei mai iscusiți meșteri tradiționali din România.

 • Dirijor și aranjament muzical: Alexandru Pal
 • Prezentator: Andreea Bogdan
 • Imagine: Cornel Gruian și Silviu Ciontea
 • Foto: Vasile Sârb și Silviu Ciontea
 • Sunet: Levente Szocs și Claudiu Burde
 •  Lumini: Sergiu Negrea
 • Tehnic: Andrei Bogdan, Flaviu Mîrza, Dariana Burde și Ionuț Dreghici
 • Machiaj: Claudia Ilinca
 • Asigurare măsuri sanitare: Lăcrămioara Bucureci și Alexandra Bodea.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Începe ”mica ciolaniadă”. PSD și PNL își împart funcțiile de prefect și subprefect. Cum va fi în județul Alba

Publicat

La începutul săptămânii viitoare, cei de la PSD și PNL vor intra la negocieri pentru împărțirea posturilor de prefecți. Marea bătălie este pentru algoritmul prin care aceste funcții vor fi împărțite, fiecare partid dorindu-și să domine cât mai multe județe.

Conform surselor noastre, în BEX-ul PNL, dar și în CPN-ul PSD se vor discuta trei scenarii de lucru:

1. Partidul care deține funcția de președinte de CJ să aibă și prefectul. În această variantă, un partid ar stăpâni autoritar un județ.

2. Partidul care deține funcția de președinte de CJ să nu aibă și prefectul. În această variantă, cele două partide s-ar putea controla reciproc.

3. Dacă ai ministru dintr-un anumit județ, atunci nu mai ai și prefectul în județul respectiv. Această măsură ar lovi dur în PNL, asta pentru că mai mulți grei ai PNL și-au înșurubat oameni apropiați în funcțiile de ministru.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Alba24 că în județul Alba PSD va avea un post de subprefect. Practic locul care a fost deținut de subprefectul USR va fi preluat de un reprezentant al PSD.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Șofer din Alba implicat în ACCIDENT rutier la Sibiu. O persoană rănită

Publicat

Un șofer din Alba a fost implicat într-un accident rutier petrecut miercuri seara la Sibiu. O persoană a fost rănită.

Potrivit IPJ Sibiu, accidentul s-a petrecut la intersecția Calea Șurii Mici cu DN 7H.

Un autoturism condus dinspre Calea Șurii Mici de către un bărbat în vârstă de 47 de ani, din județul Alba a intrat în coliziune cu un microbuz transport persoane condus pe DN 7H spre A1 de către un bărbat în vârstă de 58 de ani, din județul Vâlcea.

În microbuz se aflau 7 pasageri, unul dintre aceștia, un bărbat în vârstă de 49 de ani, din Vâlcea, fiind rănit și transportat la spital, conștient.

Polițiștii rutieri desfășoară cercetări în vederea stabilirii cauzei exacte care a dus la producerea accidentului.

Din datele ISU Sibiu, au fost acordate îngrijiri medicale și unei adolescente de 16 ani, care a suferit atac de panică. Aceasta nu a fost transportată la spital.

Șoferul autoturismului este din Alba Iulia, potrivit unor surse.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate