Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Autostrada Sebeș-Turda: Parohia Reformată din Ciumbrud a obținut în instanță despăgubiri de 4 ori mai mari de la CNAIR

Publicat

pompier

Parohia Reformată din Ciumbrud a câștigat în instanță un proces împotriva Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Mai exact, parohia a fost expropriată de două parcele de teren aflate pe traseul Autostrăzii Sebeş-Turda, care în total însumează circa 3.344 metri pătrați.

Pentru cele două parcele, CNAIR a stabilit cuantumul despăgubirii la suma de 5.768,33 lei, în ideea în care metrul pătrat de parcelă expropriată era stabilit la 1,72 lei.

Într-o altă expertiză efecutată de trei experți, la cererea parohiei, a reieșit că metrul pătrat de teren expropriat în zone similare este de 7,64 lei, iar valoarea totală a despăgubirii se ridică la 25.547,93 lei.

În 2014, Parohia din Ciumbrud a fost expropriată de două parcele de teren, care se aflau în proprietatea acesteia și care erau pe raza de construcție a Autostrăzii Sebeș-Turda. După procesul de predare primire a documentației, parohia a cerut o justă despăgubire pentru terenurile care au fost expropriate.

În urma unei decizii a instanței de judecată, CNAIR a fost obilgată să emită hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii aferentă terenurilor expropriate. 

Potrivit minutei procesului civil care s-a judecat pe rolul Tribunalului Alba, ”în data de 17.08.2017, pârâta a emis Hotărârea de stabilire a despăgubirilor nr. 19 prin care pentru terenul expropriat în suprafață de 230,12 mp evidențiat în Anexa nr. 2 al HG nr. 399/2014 la poziția 2550 – nr. parcelă A2491/2/43 a stabilit cuantumul despăgubirii la suma de 396,95 lei.

La aceeași dată de 17.08.2017, pârâta a emis Hotărârea de stabilire a despăgubirilor nr. 20 prin care pentru terenul expropriat în suprafață de 3.113,85 mp evidențiat în Anexa nr. 2 al HG nr. 399/2014 la poziția 2551 – nr. parcelă A2491/2/42 a stabilit cuantumul despăgubirii la suma de 5.371,38 lei.”

Nemulțumită de suma calculată de CNAIR, Parohia reformată din Ciumbrud a atacat în instanță și a cerut o nouă expertiză.

Pentru stabilirea despăgubirilor aferente terenului expropriat, reclamantei i s-a dispus efectuarea unei expertize de către o comisie compusă din 3 experți, care a stabilit valoarea prin metoda comparațiilor de piață cu luarea în considerare a zonei în care este situat terenul și evident a prețurilor cu care se vând în mod obișnuit imobile de același fel în unitatea administrativ teritorială la data transferului dreptului de proprietate.

Experții au concluzionat că prețul unui metru pătrat de teren, de natura celui ce face obiectul litigiului, este de 7,64 lei și nu 1,72 lei cât a stabilit expropriatorul. Astfel valoarea terenului expropriat fiind de 4 ori mai mare, decât cea inițial calculată și situându-se în jurul sumei de 25.547,93 lei.

Magistrații de la Tribunalul Alba au admis cererea Parohiei reformate Ciumbrud și în data de 7 noiembrie 2018, au obligat CNAIR să platească către instituția religioasă suma de 25.547,93 lei cu titul de despăgubiri pentru parcelele de teren expropriate.

Fiind o decizie într-o instanță de fond, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a făcut recurs la decizia Tribunalului Alba și dosarul s-a mutat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, care va da o decizie definitivă.

”Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamanta PAROHIA REFORMATĂ CIUMBRUD împotriva pârâtului STATUL ROMÂN prin COMPANIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE SA, prin Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Cluj şi în consecinţă: Anulează în parte hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr.19 şi respectiv 20/17.08.2017, sub aspectul cuantumului despăgubirilor stabilite în sarcina pârâtului pentru exproprierea parcelelor de teren nr.2491/2/43 în suprafaţă de 230,12 mp şi respectiv 2941/2/42 în suprafaţă de 3113,85 mp, ambele înscrise în TP nr.14184/4388/2008 proprietatea reclamantei.

Stabileşte cuantumul despăgubirilor aferente parcelelor sus menţionate la 25.547,93 lei şi obligă pârâtul la plata în favoarea reclamantei a acestei sume. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în favoarea reclamantei în sumă de 5.615 lei” se arată în decizia Tribunalului Alba.

 

 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

„Revenge porn”: Publicarea imaginilor intime în scopul răzbunării, pedepsită cu închisoare sau amendă. PROIECT

Publicat

Difuzarea sau transmiterea, în orice mod, a imaginilor intime cu persoane identificabile, fără consimțământul acestora, producând suferință, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, se arată într-un proiect de lege depus de un senator USR. Proiectul de lege vizează completarea articolului 226 privind „Violarea vieții private” din Legea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 3,13%. ROBOR la șase luni, cel mai scăzut nivel din martie

Publicat

BNR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,13%, iar ROBOR la 6 luni, cel mai scăzut nivel din martie până în prezent, potrivit datelor publicate, joi, de Banca Naţională a României (BNR). ROBOR la trei luni a scăzut la 3,13%, faţă de 3,14%, […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

UPDATE: Acțiune de căutare – salvare la Decea. Mobilizare de forțe pentru găsirea unei tinere de 18 ani dispărute

Publicat

Pompieri, polițiști și jandarmi din Alba au fost mobilizați joi, în jurul orei 18:50, pentru a căuta o fată în vârstă de 18 ani, cu tulburări psihice, pierdută în zona Decea. UPDATE, ora 19:40 – Potrivit IPJ Alba, la data de 18 iulie 2019, în jurul orei 17:38 polițiștii din Aiud au fost sesizați prin […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

”Teroristul” din Jidvei rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Încă nu a fost trimis în judecată

Publicat

anghelidi

Ovidiu Anghelidi, bărbatul din Jidvei cercetat pentru terorism, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Măsura a fost luată prima dată acum 3 luni, în data de 12 aprilie.  Propunerea de prelungire a arestării preventive a venit din partea de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate