Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Autostrada Sebeș-Turda: Parohia Reformată din Ciumbrud a obținut în instanță despăgubiri de 4 ori mai mari de la CNAIR

Publicat

pompier

Parohia Reformată din Ciumbrud a câștigat în instanță un proces împotriva Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Mai exact, parohia a fost expropriată de două parcele de teren aflate pe traseul Autostrăzii Sebeş-Turda, care în total însumează circa 3.344 metri pătrați.

Pentru cele două parcele, CNAIR a stabilit cuantumul despăgubirii la suma de 5.768,33 lei, în ideea în care metrul pătrat de parcelă expropriată era stabilit la 1,72 lei.

Într-o altă expertiză efecutată de trei experți, la cererea parohiei, a reieșit că metrul pătrat de teren expropriat în zone similare este de 7,64 lei, iar valoarea totală a despăgubirii se ridică la 25.547,93 lei.

În 2014, Parohia din Ciumbrud a fost expropriată de două parcele de teren, care se aflau în proprietatea acesteia și care erau pe raza de construcție a Autostrăzii Sebeș-Turda. După procesul de predare primire a documentației, parohia a cerut o justă despăgubire pentru terenurile care au fost expropriate.

În urma unei decizii a instanței de judecată, CNAIR a fost obilgată să emită hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii aferentă terenurilor expropriate. 

Potrivit minutei procesului civil care s-a judecat pe rolul Tribunalului Alba, ”în data de 17.08.2017, pârâta a emis Hotărârea de stabilire a despăgubirilor nr. 19 prin care pentru terenul expropriat în suprafață de 230,12 mp evidențiat în Anexa nr. 2 al HG nr. 399/2014 la poziția 2550 – nr. parcelă A2491/2/43 a stabilit cuantumul despăgubirii la suma de 396,95 lei.

La aceeași dată de 17.08.2017, pârâta a emis Hotărârea de stabilire a despăgubirilor nr. 20 prin care pentru terenul expropriat în suprafață de 3.113,85 mp evidențiat în Anexa nr. 2 al HG nr. 399/2014 la poziția 2551 – nr. parcelă A2491/2/42 a stabilit cuantumul despăgubirii la suma de 5.371,38 lei.”

Nemulțumită de suma calculată de CNAIR, Parohia reformată din Ciumbrud a atacat în instanță și a cerut o nouă expertiză.

Pentru stabilirea despăgubirilor aferente terenului expropriat, reclamantei i s-a dispus efectuarea unei expertize de către o comisie compusă din 3 experți, care a stabilit valoarea prin metoda comparațiilor de piață cu luarea în considerare a zonei în care este situat terenul și evident a prețurilor cu care se vând în mod obișnuit imobile de același fel în unitatea administrativ teritorială la data transferului dreptului de proprietate.

Experții au concluzionat că prețul unui metru pătrat de teren, de natura celui ce face obiectul litigiului, este de 7,64 lei și nu 1,72 lei cât a stabilit expropriatorul. Astfel valoarea terenului expropriat fiind de 4 ori mai mare, decât cea inițial calculată și situându-se în jurul sumei de 25.547,93 lei.

Magistrații de la Tribunalul Alba au admis cererea Parohiei reformate Ciumbrud și în data de 7 noiembrie 2018, au obligat CNAIR să platească către instituția religioasă suma de 25.547,93 lei cu titul de despăgubiri pentru parcelele de teren expropriate.

Fiind o decizie într-o instanță de fond, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a făcut recurs la decizia Tribunalului Alba și dosarul s-a mutat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, care va da o decizie definitivă.

”Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamanta PAROHIA REFORMATĂ CIUMBRUD împotriva pârâtului STATUL ROMÂN prin COMPANIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE SA, prin Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Cluj şi în consecinţă: Anulează în parte hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr.19 şi respectiv 20/17.08.2017, sub aspectul cuantumului despăgubirilor stabilite în sarcina pârâtului pentru exproprierea parcelelor de teren nr.2491/2/43 în suprafaţă de 230,12 mp şi respectiv 2941/2/42 în suprafaţă de 3113,85 mp, ambele înscrise în TP nr.14184/4388/2008 proprietatea reclamantei.

Stabileşte cuantumul despăgubirilor aferente parcelelor sus menţionate la 25.547,93 lei şi obligă pârâtul la plata în favoarea reclamantei a acestei sume. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în favoarea reclamantei în sumă de 5.615 lei” se arată în decizia Tribunalului Alba.

 

 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Carambol cu trei mașini pe DN7 lângă Tălmaciu, provocat de un șofer din Alba. O persoană rănită

Publicat

accident dn7 talmaciu

Un șofer din Alba a fost implicat într-un accident rutier petrecut duminică seara pe DN7, la Tălmaciu II. O persoană a fost rănită. Potrivit IPJ Sibiu, pe DN7, la km 259, Tălmaciu II, sensul spre Sibiu, s-a petrecut o coliziune în lanț, pe fondul nepăstrării distanței de siguranță. Un camion condus de un bărbat de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Șeful DSU, Raed Arafat: Cursurile de prim ajutor trebuie introduse în programa școlară

Publicat

prim ajutor

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară a cursurilor de prim-ajutor. „Trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară, poate să fie treptată. Sunt ţări care fac începând cu prima clasă – cum anunţă la 112, ce spui la 112, după care […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT rutier pe DN 1, la intrarea în Lancrăm dinspre Alba Iulia. Pieton, lovit de un autovehicul

Publicat

pompierii-SMURD

Un accident rutier s-a produs duminică, în jurul orei 19:30, pe DN 1, în zona localității Lancrăm. Din primele informații, un pieton a fost lovit de un autovehicul. SMURD Sebeș intervine la un accident rutier o victimă conștientă în zona Lancrăm, pe DN 1, transmite ISU Alba. Potrivit IPJ Alba, un pieton a fost lovit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Victor Negrescu: „Românii merită produse de bună calitate, de la alimente, până la medicamente”

Publicat

Legea inițiată de PSD care combate dublul standard Atât noi, cât și copiii noștri, merităm produse de calitate, nu doar același ambalaj. Ne-am săturat de lipsa portocalelor din sucul de portocale, de înlocuirea zahărului cu sirop sau îndulcitori artificiali, dar și să avem margarină în loc de unt. Partidul Social Democrat condamnă cu fermitate aplicarea […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate