Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Avarii grave la Blocul ”Turturica” din Alba Iulia, unde primăria vrea să facă parcare etajată. Ce se va întâmpla cu clădirea

Publicat

Blocul G2 de pe strada Arnsberg din Alba Iulia, supranumit ”Turturica”, locația în care Primăria Alba Iulia intenționează să amenajeze parcare cu parter și patru etaje, prezintă avarii grave. Ridicat în 1972, acesta a fost inițial o construcție provizorie, ce ar fi urmat să fie demolată după finalizarea șantierelor de atunci.

Primăria Alba Iulia pregătește următoarea etapă pentru investiția în parcarea supraetajată din zona Arnsberg, prin achiziția serviciilor de elaborare a documentației tehnice – studiu de fezabilitate. Ofertele pot fi trimise până în 12 septembrie.

Vezi și 142 de locuri într-o parcare supraterană cu două etaje, în locul blocului „Turturica”. Planurile Primăriei Alba Iulia

De asemenea, administrația locală a publicat raportul de expertiză tehnică al clădirii, realizat de un expert din Cluj, document din care reiese situația actuală a blocului.

turturica colaj

Potrivit sursei citate, destinația inițială a locului de dimensiuni 33,45×11,15 m, cu cinci niveluri, acum 47 de ani, era de clădire provizorie, ”organizare de șantier” și urma să fie dezafectată la terminarea lucrărilor de construcții din zonă. După inundațiile din 1970-1975 însă, multe familii au rămas fără locuință, astfel că blocul a devenit altă soluție provizorie de adăpostire. Apoi, în 1984, s-a făcut expertiză pentru ridicarea nivelului de confort al clădirii (recomandări interioare și construirea de balcoane).

Cu structură din zidărie de cărămidă, fără sâmburi din beton armat și fundații din beton simplu, clădirea se află în stare avansată de degradare și are risc seismic în categoria construcțiilor ce pot suferi degradări structural majore în caz de cutremur. S-a constatat și o degradare profundă a treptelor, cu pericol în caz de cutremur sau incendiu.

Expertul atrage atenția că în această zonă numărul maxim de niveluri a unei clădiri cu pereții structurali din zidărie ne-armată este trei (parter și două etaje) și nu cinci (parter și patru etaje).

Recomandările acestuia este de consolidare a structurii existente, prin reabilitarea elementelor clădirii și, nu în ultimul rând, igienizarea pereților și zonelor cu mucegai și igrasie.

Însă până acum administrația locală a mers pe varianta de demolare a blocului ”Turturica” și de construire în locul acestuia a altei clădiri cu două etaje, în care vor fi disponibile 142 de locuri de parcare, plus alte 25 locuri de parcare pe terenul de lângă noua construcție. Iar la faza de autorizare, va mai fi cerută o expertiză în cazul acestei investiții.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax