Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Avertisment BNR: Prețurile vor crește mai mult decât era estimat. „Cifrele nu arată bine deloc”

Publicat

bnr banca nationala a romaniei

Veşti tot mai proaste vin de la Banca Naţională a României. Preţurile vor creşte în acest an cu mai multe procente decât era estimat. Mai precis, BNR prognozează că rata medie a scumpirilor va fi de 3,5% faţă de estimarea iniţială de 3,2 procente. Preţul energiei electrice, acciza pe combustibil care a scumpit benzina şi motorina, dar şi creşterea consumului populaţiei – sunt principalele cauze ale pornirii tăvălugului scumpirilor.

„Cifrele nu arată bine deloc. Avem majorarea tarifelor la energia electrică și parcă s-au concentrat necazurile în ultimele luni. Majorarea accizelor la combustibil, creșterea peste așteptări a prețurilor combustibililor pe fondul majorării petrolului, deci avem și factori externi, s-au suprapus, un deficit temporar de ofertă la nivel european în cazul unor produse alimentare, știți foarte bine problema crizei la producția de ouă.

Costurile unitare cu forța de muncă au împins și ele costurile în sus. Piața muncii rămâne chiar foarte tensionată. Avem cel mai mare efectiv al salariaților din perioada post criză. S-a depășit și nivelul ante criza, însă, datorită ofertei mici, tendința e de tensionare a pieței muncii. Ce ne spune asta? Ne spune că bătălia cu salariul mediu, speranța că putem ține salariile în jos e derizorie. Nu trebuie să exacerbăm presiunile în sensul creșterii, dar altminteri, dacă vrem să aducem în țară din românii din afară, creșterile de salarii sunt inevitabile”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax