Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avertisment meteorologic al OMM: ”El Nino” va aduce temperaturi record spre sfârșitul anului. Iarna, ca vara

Publicat

Soare canicula

Secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale a ONU spune că fenomenul „El Nino” va evolua. Este vorba despre un val de căldură care va veni din Pacific și va afecta întreaga lume, iar spre finalul anului, când în SUA și Europa ar trebui să vină iarna, vom avea de fapt temperaturi de vară.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la Antena 3 CNN, cum se manifestă acest fenomen și în ce fel va fi afectată Europa.

„Ultimii opt ani au fost cei mai calzi, în ciuda faptului că au fost înregistrate temperaturi atât de scăzute în zona tropicală.

Este vorba despre un fenomen natural, care duce la cuplarea circulației oceanice cu vânturile de deasupra suprafeței, conducând la apariția unor anomalii pozitive sau negative.

După trei ani cu anomalii negative în Pacificul tropical, sunt semne că vom avea o fază pozitivă, care va ajunge la maturitate în iarna aceasta.

Totodată, sunt șanse peste 80% ca noua fază pozitivă să se declanșeze în toamnă, însă, asupra temperaturii medii globale, efectul cel mai mare va fi înregistrat anul viitor.

În Europa nu sunt semne foarte puternice. Singurele episoade severe, provocate de „El Nino”, ar putea fi prezente în a doua parte a iernii.

Cu toate acestea, nu este vorba despre un semnal puternic. Fenomenul are un impact mare în Pacific, în Africa de Sud, dar și în America de Nord și de Sud”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

Temperatura medie globală este de acum cu 1,2 grade Celsius mai mare decât în perioada pre-industrială, au precizat specialiştii din programul european Copernicus.

Cum influențează El Nino vremea la nivel global

ENSO este prescurtarea pentru „El Niño Southern Oscillation”. Această regiune a Oceanului Pacific ecuatorial se schimbă între fazele calde și reci. De obicei, există o schimbare de fază la fiecare 1-3 ani.

Faza rece se numește La Nina, iar faza caldă se numește El Nino.

ENSO influențează semnificativ precipitațiile tropicale, modelele de presiune și schimbul complex dintre ocean și atmosferă. Aceste schimbări afectează circulația aerului în restul lumii, cu o oarecare întârziere; de aceea sunt posibile prognoze meteo pe termen lung.

În acest fel, ENSO are un impact semnificativ asupra precipitațiilor tropicale și tiparelor de presiune. În acest fel, modifică semnificativ sistemul de feedback atmosferă-ocean.

Prin acest sistem de feedback, influența ENSO se răspândește la nivel global.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. facsimil

    joi, 04.05.2023 at 15:18

    auzi că latrina trei sienen 🤮

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax