Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AVERTISMENT pe TREI ZILE: Radiaţiile solare ating nivelul de alertă, periculos pentru sănătate. Temperaturile cresc brusc

Publicat

După ploile torenţiale şi furtunile din ultimele zile, vremea frumoasă şi cerul senin îndeamnă la plimbări în aer liber şi plajă pe malul apei. Însă reversul medaliei este faptul că, timp de trei zile, radiaţiile ultraviolete vor atinge nivelul de alertă de 8,5 unităţi, nivel foarte periculos pentru sănătatea umană. De asemenea, este aşteptat un val de căldură excesivă, cu o creştere bruscă a temperaturilor, mai ales pe litoral.

În judeţul Alba, doar duminică mai sunt posibile averse, după care temperaturile ajung şi la 31 de grade Celsius. Dacă vă pregătiţi să mergeţi la mare sau vă aflaţi deja în concediu pe litoral, fiţi prudenţi cu expunerea la soare şi nu uitaţi de loţiunile cu factor de protecţie solară.
Specialiştii avertizează că radiaţiile ultraviolete vor atinge nivelul de alertă de 8,5, ce poate afecta serios sănătatea. Expunerea îndelungată la soare în aceste condiţii poate provoca afecţiuni grave ale pielii şi ale ochilor, precum cancerul de piele sau cataracta.

Indicele de confort termic coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer şi apă) pentru a determina o temperatură aparentă – cea resimţită de corpul uman.

În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă caldura decât ar face-o în aer uscat.

Pragul critic este de 80. Acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze adecvat.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, pe perioada de caniculă, să fie urmate sfaturile medicilor şi să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 si 18.00

De asemenea, se recomandă consumul zilnic de lichide, fructe, legume proaspete şi iaurt.

sursă: rtv.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax