Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avertismentul economistului Mircea Coșea: Este foarte greu să stopăm inflația, utilitățile se vor scumpi în continuare

Publicat

Analistul economic Mircea Coșea trage un semnal de alarmă și spune că utilitățile se vor scumpi în continuare. Mai mult de atât, acesta a precizat că importul de ulei și cartofi dezavantajează România. 

De asemenea, acesta a mai preciazat că va fi foarte greu pentru a stopa inflația și că momentan nu se văd elemente pozitive în economia românească.

”Mereu există soluții, însă depinde când se iau. Dacă sunt luate prea târziu, ele își pierd din valabilitate. Acum, este foarte greu să mai putem stopa inflația”, a spus profesorul de economie Mircea Coșea, marți după-amiază, într-o intervenție telefonică la Antena 3, avertizând totodată că inflația ”va crește chiar peste 6,3!”, citat de DCnews.ro.

”Încă nu avem anumite elemente care sunt în progresie pozitivă. Spre exemplu, nu știm exact cât va costa gigacaloria. Având în vedere că prețul gazului crește, și gigacaloria va crește, deci utilitățile se vor scumpi în continuare”, a subliniat profesorul Mircea Coșea.

”Nu putem să micșorăm importurile produselor agroalimentare”, a continuat Mircea Coșea, pentru că ”noi pierdem producția pe câmp, nu o prelucrăm”. ”Importul va continua”, a spus acesta, adăugând că două produse ”ne aduc dezavantaje: uleiul și cartofii.

Ca și cum noi nu am putea să le producem! România are cea mai mare producție de floarea-soarelui, dar nu prelucrează în țară floarea-soarelui, importă uleiul. Importăm cartofi din Polonia și Germania.” ”

S-ar fi putut lua măsuri pentru valorificarea acestor produse în țară, ele contribuind la inflație foarte mult”, a punctat Mircea Coșea.

Coșea, singura soluția din acest moment

”Deci, deocamdată, singurul lucru care se poate face este să se lucreze asupra prețului la energie. Sprijin, în continuare, propunerea de plafonare a prețurilor pe o anumită perioadă, dar nu la prețul ultimelor zile, ci la un preț de referință, care înseamnă o medie a ultimelor luni”, a conchis Mircea Coșea în intervenția telefonică de la Antena 3, din cadrul emisiunii ”Decisiv”, moderată de Cătălina Porumbel.

Amintim că analistul economic Mircea Coșea, recent, în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCNewsTV, a spus că următoarea criză alimentară nu va fi generată de lipsa de produse, ci de prețul lor, care va exploda.

„Producția agricolă va declanșa o criză alimentară importantă, peste 5-10 ani, care se va vedea nu prin producție, ci prin prețuri, care vor crește foarte mult, lucru care deja se vede în anumite zone și-n anumite perioade.

În 2020-2021, prețurile agricole au crescut în permanență, prețurile agro-alimentare, incluzând aici și produsele din carne.” a spus profesorul Mircea Coșea, pentru DCNews.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax