Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avertismentul ministrului Apărării: pensionarea militarilor care îndeplinesc condițiile va genera un șoc în sistemul de pensii

Publicat

Sistemul nu poate absorbi şocul plecării într-un termen scurt a militarilor care îndeplinesc la acest moment condiţiile de pensionare, susține ministrul Angel Tîlvăr

Potrivit acestuia, MApN dorește soluţii care să asigure sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.

El a subliniat că tehnica ultramodernă achiziţionată în ultimii ani pentru modernizarea Armatei României trebuie operată de oameni competenţi şi cu experienţă.

Dotarea Armatei

„Desfăşurăm de câţiva ani, în baza unui alocări anuale consistente şi predictibile pentru bugetul Apărării, un program de înzestrare ambiţios care, fără teama de exagerare, poate fi considerat cea mai importantă etapă de modernizare a Armatei României din întreaga sa de istorie.

Rezultatele încep deja să se vadă. Tehnica de ultimă generaţie începe să intre în dotarea unităţilor noastre militare (…).

Însă, în acelaşi timp, contextul de securitate ne obligă să asigurăm predictibilitate celei mai importante dintre resursele noastre: oamenii în uniformă.

Tehnica ultramodernă pe care au recepţionat-o sau care va sosi în anii următori nu va putea să asigure apărarea credibilă pe care o merită România fără oamenii care să o opereze.

Printre elementele esenţiale care pot asigura rezilienţă naţională pe termen scurt, mediu şi lung, aşa cum îşi propune şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se numără şi un sistem de apărare naţională robust, credibil şi eficient” a declarat Angel Tîlvăr

Câți militari îndeplinesc condițiile de pensionare

Ministrul spune că ”nu putem risca, pe fondul acestor discuţii, ca de exemplu cei peste 7.000 de militari doar din Ministerul Apărării Naţionale, care îndeplinesc condiţiile de trecere în rezervă pe actualul sistem de pensionare, să considerăm că singura lor soluţie este trecerea în rezervă”.

Tâlvăr preciează că în aceste cazuri este vorba de oameni cu mare experienţă, mulţi sunt încadraţi pe funcţii de comandă şi va fi imposibil pentru sistemul militar să absoarbă şocul plecării lor într-un timp aşa de scurt.

„Ministerul Apărării Naţionale a susţinut cu consecvenţă faptul că pensiile militarilor nu pot fi considerate pensii speciale. În acest context pledăm pentru adoptarea de măsuri de reformă echitabile în acest domeniu, care să asigure sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii”, a adăugat ministrul Angel Tîlvăr.

În cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 282 Blindate „Unirea Principatelor”, ministrul Apărării Naţionale a fost prezent, luni, la Focşani, alături de premierul României, Nicolae Ciucă, de ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu şi alţi oficiali din cadrul MAI.

sursă: Agerpres

sursă foto: Angel Tîlvăr/Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax