Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare ANRE: O parte dintre consumatorii din Romania ar putea rămâne fără gaze, la iarnă

Publicat

tevi gaze

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) atrage atenția, într-un document, că există riscul ca, la iarnă, să nu poate fi alimentați toți consumatorii de gaze din România, având în vedere că există „suspiciuni rezonabile” că fluxul de gaze din import prin Ucraina să fie redus.

„Având în vedere că pentru iarnă 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile că furnizarea gazelor naturale pe direcția Ucraina să fie redusă, există riscul neasigurarii cu gaze naturale pentru toți consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiții, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori și trecerea unor grupuri termoenergetice la funcționarea pe păcură”, se arată într-un document postat pe site-ul ANRE.

Această este pentru prima data când autoritățile din România vorbesc de pericolul că importurile de gaze să fie periclitate de faptul că acordurile între Rusia și Ucraina pentru tranzitul de gaze încetează la 31 decembrie 2019.

Până acum, Transgaz afirmă, în documentele publice, că partea română nu a primit nicio informare cu privire la fluxul de gaze din Rusia via Ucraina.

Informația privind acest risc apare în notă explicativă a unui proiect de ordin prin care ANRE vrea să modifice metodologia de stocare a gazelor pentru iarnă.

„În cazul apariției unei asemenea situații întreruperea furnizării gazelor naturale din direcția Ucraina va afecta întreagă regiune, atât Ungaria cât și Bulgaria fiind nevoite să declanșeze mecanismele de securitate pentru a-s proteja proprii consumatori. Că urmare nu vor mai fi disponibile gaze naturale pe punctele de interconectare cu cele două țări”, se mai arată în documentul citat.

În această situație, deși prin Decizia ANRE nr. 664/10.04.2019 a fost stabilit stocul minim pe care Transgaz are obligația de a-l constitui în depozitele subterane, există riscul că, în cazul unei întreruperi a furnizării gazelor naturale din direcția Ucraina, Transgaz să nu dețină în depozite cantitatea de gaze naturale necesară operării și asigurării echilibrului fizic al sistemului de transport și nici să nu aibă posibilitatea de a achiziționa această cantitate prin mecanisme de piață, avertizează specialiștii ANRE.

Sursă: Business24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax