Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare ASF: Peste 170 de entități neautorizate prestează online servicii şi activităţi de investiţii

Publicat

Peste 170 de entităţi neautorizate prestează în mediul online servicii şi activităţi de investiţii, avertizează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), într-un comunicat de presă de vineri.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă să avertizeze consumatorii cu privire la existenţa, în mediul online, a unor entităţi care nu sunt autorizate să presteze servicii şi activităţi de investiţii, conform prevederilor Legii nr 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare.

Pe site-ul Autorităţii au fost publicate alerte cu privire la 172 de entităţi neautorizate de ASF, pentru care au existat indicii sau probe că prestează, pe teritoriul României, astfel de servicii”, se menţionează în comunicat.

Totodată, ASF a atras atenţia, prin intermediul alertelor publicate, asupra a 199 de site-uri web, care promovează aşa-zise servicii de investiţii financiare şi care aparţin unor entităţi neautorizate de Autoritate.

Vezi AICI lista ASF.

Circa 82% dintre entităţile care comit fraude în mediul online au sediul în state terţe sau pretind că au sediul în state terţe.

De la începutul lunii iunie şi până în prezent, ASF a postat pe pagina web a Autorităţii încă patru noi alerte cu privire la entităţile neautorizate.

ASF recomandă celor care doresc să investească pe piaţa de capital să verifice pe site-ul Autorităţii dacă entităţile pe care le au în vedere sunt autorizate sau nu.

ASF acordă o atenţie deosebită fenomenului fraudelor financiare din mediul online, comise de firme neautorizate.

În ultimii trei ani, ASF a derulat o campanie susţinută de informare a consumatorilor şi a atras atenţia asupra faptului că investiţiile financiare trebuie realizate în deplină cunoştinţă de cauză şi doar după o analiză atentă a ofertelor primite.

„Autoritatea a creat pe pagina web oficială o secţiune dedicată problematicii entităţilor neautorizate („Atenţie la entităţi neautorizate!”).

Secţiunea conţine atât informaţii privind cele mai întâlnite practici utilizate de entităţile neautorizate, cât şi recomandări pentru potenţialii investitori.

Segmentarea informaţiilor a fost realizată astfel încât să răspundă la întrebări de tipul:

„Ce trebuie să faceţi pentru a evita să utilizaţi o entitate neautorizată?”,

„Ce trebuie să faceţi dacă aţi fost contactat de o entitate care nu se regăseşte în Registrul A.S.F.?”,

„Ce trebuie să faceţi dacă aţi utilizat serviciile unei entităţi care nu se regăseşte în Registrul ASF?”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, secţiunea pune la dispoziţie formulare de raportare către ASF a acestor entităţi şi este actualizată continuu, în funcţie de tendinţele observate în ceea ce priveşte practica acestor entităţi.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax