Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare Cod Portocaliu de FURTUNĂ în Alba și în alte zone din țară. Atenționare de caniculă până miercuri

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări Cod Portocaliu și Galben de furtuni, dar și de caniculă. Acestea sunt valabile în Alba și în alte zone din țară. Temperaturi ridicate vor fi până miercuri. 

COD GALBEN: luni, 10 iunie, orele 10.00-23.00 – instabilitate atmosferică

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55-65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi spre seară și în prima parte a nopții, local, în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.

COD PORTOCALIU: luni, 10 iunie, orele 15.00-23.00 – instabilitate atmosferică accentuată

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu:

  • vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70-90 km/h
  • grindină de medii și posibil mari dimensiuni
  • averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25-40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

Avertizări ISU Alba

Astăzi, în intervalul orar 15.00 – 23.00, în Alba vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70-90 km/h, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25-40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 30-40l/mp, pe întreg teritoriul județului Alba.

Măsuri pe timp de furtună

  • întrerupeți orice activități în aer liber
  • dacă vă suprinde furtuna, intrați în casă, într-o construcţie sau într-un autoturism pentru a nu fi loviți de obiecte, pomi/crengi, stâlpi
  • închideți bine ferestrele şi uşile
  • dacă vă aflați într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așezați-vă ghemuit, puneți mâinile pe urechi şi pe cap, iar capul între genunchi
  • evitați obiectele înalte, precum un copac izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau ambarcaţiuni pe apă, orice obiecte metalice, precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete
  • dacă vă aflați în pădure, căutați adăpost într-o zonă în care sunt copaci mai puţin înalţi
  • dacă sunteți într-o zonă deschisă, mergeți spre o zonă joasă, precum o vale
  • dacă vă aflați pe un lac, ajungeți la mal de urgenţă şi adăpostiți-vă!
  • evitați drumurile inundate (mers, șofat)
  • aveți grijă la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), la poduri avariate parțial sau total, la arbori sau clădiri afectate de furtună.

COD GALBEN: de luni, 10 iunie, ora 10.00 până marți, 11 iunie, ora 10.00 – temperaturi ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

Pe alocuri, nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

COD PORTOCALIU: de luni, 10 iunie ora 10.00 până marți, 10 iunie, ora 10.00 – temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat

În intervalul menționat, în sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

COD GALBEN: de marți, 11 iunie, ora 10.00 până miercuri, 12 iunie, ora 10.00 – temperaturi ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat

În intervalul menționat în centrul Moldovei și nordul Olteniei și pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

Temperaturile se vor menține ridicate și pe parcursul zilei de miercuri în regiunile sudice și sud-estice.

COD PORTOCALIU: de marți, 11 iunie ora 10.00 până miercuri, 12 iunie, ora 10.00 – temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat

În intervalul menționat în cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax