Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare „Cod galben” pentru județul Alba. Duminică, după amiază, a început să ningă. Luni, de la ora 12,00, ninsori și vânt de până la 40km/h

Publicat

Agenţia Naţională de Meteorologie a emis noi atenţionări de vreme rea în ţară. Mai exact, începând de duminică, de la ora 18.00, până pe data de 14 februarie, ora 14.00, au fost anunţate mai multe coduri pe regiuni. În Alba, începe să ningă duminică după amiază, iar avertizarea intră în vigoare de luni, 13 februarie, ora 12.00 până marţi, 14 februarie, ora 2.00.

Atenţionarea vizează intensificări ale vântului de până la 40 km/h. Celelalte judeţe sub cod galben sunt Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Hunedoara şi Timiş, unde stratul de zăpadă nou depus va depăşi local 15 cm.

ANM  a anunțat cod portocaliu pentru județele din Oltenia, sudul Banatului, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, unde sunt posibile ninsori abundente și viscol. În aceste zone, vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 55 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada. Se va depune strat nou de zăpadă ce va depăşi local 30 cm şi izolat 50 cm.

De duminică după-amiaza până luni la ora 12.00, sunt avertizări de cod portocaliu mai ales pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Doj, Olt şi Vâlcea, unde va ninge abundent, cu depuneri de până la 30 de cm de zăpadă şi va fi vânt puternic. În aceeaşi perioadă, sub cod galben de ninsori şi vânt sunt judeţele din Muntenia şi Galaţi, Vrancea, Covasna, Timiş şi Hunedoara, dar şi zona de munte din Brasov şi Sibiu.

Măsuri speciale la Alba

”În intervalul 13 februarie, ora 12.00 – 14 februarie, ora 2.00, în judeţul Alba va ninge, iar stratul de zăpadă nou depus va depăsi local 15 cm. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală ce vor depasi 30 – 40 km/ oră, viscolind şi spulberând zăpada”, este atenţionarea meteorologică adusă în atenţia autorităţilor din Alba.

Prefectul judeţului Alba, Ştefan Bardan, a convocat sâmbătă, la ora 16.00, membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, într-o şedinţă extraordinară la Instituţia Prefectului, pentru a stabili măsurile imediate ce se vor lua pentru sprijinirea populaţiei. Acestea sunt:

-înaintarea către toate primăriile din judeţ a unei adrese care conţine textul Atenţionării meteorologice şi  a măsurilor necesare la nivel local;

– monitorizarea evoluţiei fenomenelor vizate şi a posibilelor consecinţe ale acestora;

– continuarea interventiei patrulelor comune ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru depistarea la nivelul unităţilor administrativ teritoriale eventualele situaţii de persoane fără adăpost persoanelor izolate, vârstnice sau bolnave care pot fi puse în pericol de temperaturile foarte scăzute;

– transportarea cu mijloacele din dotarea structurilor M.A.I., Serviciului de Ambulanţă a persoanelor cu nevoi la un adăpost temporar, pe toată perioada geroasă;

– raportarea imediată a cazurilor persoanelor fără adăpost şi luarea măsurilor pentru protejarea acestora;

– asigurarea în permanenţă a unui flux informaţional coerent între toate instituţiile cu atribuţii în acest domeniu.

– operaţionalizarea completă şi în timp oportun a serviciilor pentru deszăpezirea drumurilor;

– pregătirea tehnicii şi utilajelor de intervenţie pentru curăţirea drumurilor de zăpadă şi gheaţă, în condiţiile manifestării temperaturilor scăzute, a zăpezii viscolite şi a vântului puternic;

– supravegherea zonelor unde se pot produce blocaje ale cursurilor de apă datorită zăpoarelor (podurilor, podeţelor şi altor secţiuni înguste de pe cursurile de apă), în scopul evitării blocării acestora.

Pentru depistarea la timp şi luarea măsurilor imediate de ajutor a persoanelor fără adăpost, persoanelor izolate, vârstnice sau bolnave care pot fi puse în pericol de temperaturile foarte scăzute, autorităţile fac apel la toţi aceia care au cunoştinţă de astfel de cazuri să anunţe imediat administratia locala si prin numărul unic de apel 112, serviciile profesioniste de urgenţă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate