Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alertă COD ROȘU de inundații în Alba și alte județe din țară, în 1 Decembrie. Zonele vizate și măsuri ISU

Publicat

Avertizare hidrologică. A fost anunțat COD ROȘU de inundații pe râul Arieș în Alba și pe alte râuri din țară.

Sunt anunțate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite.

Fenomenele sunt anunțate ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.

COD ROȘU de inundații 1 decembrie, orele 10.30-24.00

Sunt posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice:

  • Arieş – bazin amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba).
  • Someşul Cald – bazin amonte Ac. Fântânele (judeţele: Bihor şi Cluj)
  • Drăgan – bazin amonte Ac. Drăgan şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Drăgan, Săcuieu, Călata – afluenţi ai râului Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor)

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în 1 decembrie, intervalul orar 15.00-20.00, pe unele râuri din bazinele hidrografice:

  • Săcuieu şi Arieş – bazin amonte S.H. Scărişoara.

La nivelul ISU Alba a fost activată Grupa Operativă în vederea monitorizării situației actuale.

Mai multe echipaje din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni au fost dislocate în teren pentru a monitoriza situația în zonele cu pericole de inundație.

UPDATE 1: Potrivit IPJ Alba, au fost semnalate aluviuni pe partea carosabilă în zona localității Gârda (Apuseni). Situația a fost remediată.

UPDATE 2, ora 11.22: În zona Gârda de Sus este apă pe o bandă a carosabilului. Se circulă alternativ. Nu sunt valori mari de trafic, a transmis Poliția Alba.

UPDATE: Inundații pe raza județului Bihor (Peștiș)


Potrivit ISU Bihor, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru evacuarea apei din subsolul unei pensiuni situate în Băile Felix și al unui hotel din localitatea Aleșd.

Recomandări ISU pentru protejarea populației

Pe timpul producerii inundaţiei:

  • respectaţi recomandările transmise de autorităţi
  • dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare
  • în cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare
  • decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă
  • întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze
  • încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă
  • evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

  • nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime
  • nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.
  • Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale și construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie.
  • Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax