Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avocații din Alba, îngrijorați de modificarea Legii 51: se permite implicarea SRI și altor servicii secrete în dosarele penale

Publicat

avocat

Baroul Alba atenționează că modificările la Legea 51/1991, adoptate tacit de Camera Deputaților, permit implicarea Serviciului Român de Informații și a altor servicii secrete în dosarele penale, altele decât cele vizând infracțiuni privind securitatea națională sau de terorism.

Avocații consideră că astfel ”se încalcă flagrant principiile de drept care se referă la independența justiției și la dreptul la apărare”.

Aceștia își exprimă speranța ca proiectul de lege să nu fie adoptat în această formă și de Senat, care este for decizional.

Comunicatul Baroului Alba:

”Consiliul Baroului Alba a luat act cu îngrijorare de adoptarea tacită de către Camera Deputaților a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României.

În esență, prin modificările aduse Legii nr. 51/1991, se legiferează în mod nepermis, în dezacord cu decizii explicite ale Curții Constituționale a României, posibilitatea implicării Serviciului Român de Informații și a altor servicii secrete în dosarele penale.

Implicarea serviciilor secrete în dosarele penale înseamnă, de fapt transformarea lucrătorilor acestor servicii în organe de cercetare penală, contrar dispozițiilor Codului de procedură penală. Acest act normativ arată care sunt organele de cercetare penală, inclusiv cele speciale, lucrătorii serviciilor secrete fiind excluși, în mod expres, din această categorie.

Deși, în prezent, SRI acordă sprijin organelor de cercetare penală la efectuarea anumitor activități de cercetare, acest sprijin este limitat pentru cazul infracțiunilor privind securitatea națională și al infracțiunilor de terorism și se traduce în informațiile transmise organelor de urmărire penală.

Modificările aduse Legii nr. 51/1991 creează cadrul în care serviciile secrete vor avea posibilitatea de a interfera cu dosarele de urmărire penală, altele decât cele vizând infracțiuni privind securitatea națională sau de terorism. ori, în acest mod se încalcă flagrant principiile de drept care se referă la independența justiției și la dreptul la apărare, principii care, astfel cum am arătat mai sus, au stat la baza unor decizii categorice ale Curții Constituționale a României.

Față de cele sus amintite, Consiliul Baroului Alba își exprimă speranța că proiectul de lege va fi respins sau modificat de către Senatul României, în calitate de cameră decizională, astfel încât să nu încalce principiile de drept și normele procesual penale la care am făcut referire.

Consiliul Baroului Alba rămâne adeptul ideii că adoptarea actelor normative care pot aduce atingere drepturilor și libertăților persoanei, mai ales într-un domeniu atât de sensibil cum este cel al justiției, trebuie să se facă în urma unor ample dezbateri și în urma unor consultări cu toate instituțiile implicate în actul de justiție.

Totodată, este imperios necesar ca actele normative să respecte principiul separării puterilor în stat și deciziile anterioare ale Curții Constituționale a României.

Corpul avocaților din Baroul Alba rămâne un partener indispensabil al înfăptuirii actului de justiție și, în egală măsură, se declară dispus să colaboreze cu decidenții politici, în sensul oferirii unor opinii juridice pertinente care să conducă la adoptarea unor acte normative în acord cu principiile de drept și cu normele procesual penale”, a transmis Baroul Alba, prin decan avocat Mihai Baco.

Proiectul de lege, adoptat tacit în 17 noiembrie

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, iniţiată de deputaţii PNL Cătălin Predoiu, Gabriel Andronache şi Cristina Trăilă, a fost adoptată tacit de Camera Deputaților, în 17 noiembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 26.11.2020 at 15:52

    Ce va mai mirati. Pai securistii au condus si pana acum.Nu vedeti ce lege vrea sa scoata Predoiu. Nu cadeti la pace cu ei,nu va baga in seama. Ia scos Dragnea din interceptari, dar asta a fost prea mult.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax