Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Avocatul Poporului, despre admiterea separată la colegii: avantaj pentru copiii care iau meditații și discriminare pentru ceilalți

Publicat

Admiterea diferențiată la colegii, analizată de Avocatul Poporului: discriminează copiii din familiile fără posibilități și îi avantajează pe cei care iau meditații

Propunerea prin care colegiile naționale ar putea organiza admitere separată a intrat în atenția instituției Avocatul Poporului. Aceasta cere reanalizarea articolului respectiv din proiectul legii învățământului.

Potrivit sursei citate, prevederea „discriminează copiii din familiile fără posibilități financiare, încurajează abandonul școlar” și „creează avantaje celor din familii care pot asigura meditații copiilor”.

Avocatul Poporului vorbește despre faptul că „nu este prevăzut un cadru de prevenire a faptelor de corupţie în procesul de elaborare a subiectelor şi organizarea” admiterii, potrivit edupedu.ro.

În proiectul legii învățământului preuniversitar, se propune ca, la admiterea de liceu, colegiile naționale și apoi și celelalte colegii să poată organiza examen de admitere pentru până la 90% din numărul de locuri din clasa a IX-a, iar restul să fie doar cu Evaluare Națională. Ideea prezentată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost ca prin acest demers să fie încurajată performanța.

Ministrul Educației susține că aceste concursuri de admitere la colegii vor avea loc înaintea Evaluării Naționale.

„Concursul propriu de admitere trebuie să se finalizeze înainte de Evaluarea Națională. O șansă în plus, nu ia din șansele existente, dă o șansă în plus celor care vor să demonstreze excelența. Până la 90% din locuri înseamnă că lăsăm decizia la nivelul școlii de a avea 60 sau 70 sau 50% din locuri. Au posibilitatea să scoată la concursul propriu până la 90% din locuri”, a declarat recent Sorin Cîmpeanu.

Însă Avocatul Poporului consideră că această variantă ”favorizează menţinerea inechităţilor din educaţie și încurajează abandonul școlar, cadrul juridic fiind impredictibil și creează avantaje elevilor din familiile care pot asigura meditaţii copiilor, discriminând astfel copiii din familile fără posibilități financiare”.

Avocatul Poporului – opinia despre admiterea la colegii – etapa de consultare publică pentru proiectul legii învățământului

”apreciem că admiterea în învăţământul liceal, în cadrul colegiilor naționale, favorizează menţinerea inechităţilor din educaţie și încurajează abandonul școlar, cadrul juridic fiind impredictibil și creează avantaje elevilor din familiile care pot asigura meditaţii copiilor, discriminând astfel copiii din familile fără posibilități financiare.

Astfel, deşi nu sunt definite, colegiile naţionale dobândesc dreptul de a organiza propriile concursuri de admitere în clasa a IX-a (pentru maximum 90% din locurile din planul de şcolarizare).

O astfel de situație ar împiedica accesul pe criterii de egalitate la colegiile naționale, ar dispărea transparența admiterii, în ipoteza în care corectarea se va face în colegiul respectiv, nu de către corectori din alte județe și se vor încuraja meditațiile cu profesorii din colegiile respective.

De asemenea, interdicţia implicării persoanelor „care au rude până la gradul al III-lea sau afini sau cadre didactice care desfăşoară meditaţii cu elevii care finalizează clasa a VIII-a la momentul derulării concursului” nu este însoţită de sancţiune.

De altfel, nu este prevăzut un cadru de prevenire a faptelor de corupţie în procesul de elaborare a subiectelor şi organizare efectivă a concursului de admitere.

Propunem reanalizarea art. 74, ținându-se astfel cont de observațiile și propunerilor care vor veni pe marginea acestuia din partea instituțiilor, organizațiilor legal constituite, elevilor, profesorilor etc”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 02.09.2022 at 15:35

    Mai las-o naibi de treabă, te-ai trezit şi tu să spui o prostie mai mare ca tine. Cine-i deştept face faţă la orice examen,iar ăla prost poate să ia câte ore vrea, că nu-l duce capul. Eu nu am luat nici o oră meditatii şi am intrat din prima. Doi colegi care au luat meditaţii la greu, nu au luat şi au dat în toamnă pe ce a mai rămas şi culmea, au fost pe ultimele locuri. Nu ţine în acest caz cu ce ai descoperit tu. Nu pentru asta eşti plătită.

  2. pilu

    vineri, 02.09.2022 at 22:14

    Ce faceţi măi dormitorilor, mai publicaţii comentarii astăzi ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax