Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Avocatul Radu Octavian acuză administraţia locală Alba Iulia de ilegalităţi privind lucrările din Cetate

Publicat

Avocatul Radu Octavian, unul dintre susţinătorii campaniei societăţii civile locale, de monitorizare a lucrărilor de reabilitare a Cetăţii a atras atenţia asupra unor fapte pe care le consideră ilegalităţi, petrecute în Parcul Custozza şi interiorul fortificaţiei Alba Carolina.

Acesta a făcut publice, în cadrul unei emisiuni difuzate de Radioul Custozza, o serie de informaţii ce indică, în opinia sa, natura ilegală a lucrărilor ce se desfăşoară în Cetate. Potrivit avocatului, toate aceste infracţiuni sunt comise cu bunăştiinţă de arhitecţi, funcţionari publici din Alba Iulia şi Bucureşti, dar şi de oameni de afaceri.

Radu Octavian susţine că poate dovedi faptele calificate ca fals, uz de fals şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pe care le consideră în sarcina administraţiei locale. „Din actele avute la dispoziţie, putem afirma şi dovedi cu certitudine că studiul arheologic pretins ca parte a proiectului de lucrări în Parcul Custozza nu există, iar proiectul nu a fost semnat de către arheologul H.C., aşa cum se susţine în mod mincinos în proiect. Studiul arheologic în zonă era obligatoriu, având în vedere calitatea de monument istoric categoria A a Cetăţii Alba Iulia, pentru a se vedea dacă lucrările afectează situl arheologic şi care sunt măsurile care trebuie luate pentru protejarea centrului Cetăţii. Acest studiu nu există, iar invocarea lui este un fals”, s-a arătat în emisiunea difuzată de Radio Custozza.

O altă infracţiune considerată şi identificată de avocatul Radu Octavian în ceea ce priveşte lucrările din Cetate este cea de abuz în serviciu: „Din actele pe care le avem la dispoziţie rezultă că Primăria Alba Iulia a eliberat autorizaţia de construcţie pentru lucrările din centrul Cetăţii, fără ca să oblige beneficiarul şi executantul să efectuze nici descărcare arheologică şi nici măcar supraveghere arheologică. Descărcarea arheologică era obligatorie în această zonă. Prin eliberarea autorizaţiei de construcţie fără descărcări arheologice s-au produs distrugeri iremediabile sitului arheologic Alba Iulia”.

Deasemenea, potrivit documentelor pe care avocatul susţine că le deţine, se arată că Ministerul Transporturilor a iniţiat un calcul de costuri conform căruia reabilitarea unui kilometru de drum, categoria III, are costuri reale în jur de 760.000 de euro. „În Cetatea Alba Iulia, conform actelor pe care le deţinem, străzile intrate în reabilitare, calificate drept categoria III, sunt plătite de către municipiul Alba Iulia, cu bani europeni, de la bugetul de stat şi local, la un cost de 4,2 milioane de euro, pentru un kilometru”, a mai arătat Radu Octavian. Acesta a atras atenţia asupra faptului că supraevaluarea lucrărilor s-a făcut printr-un mecanism ingenios şi bine pus la punct, ceea ce indică faptul că se poate vorbi şi de o infracţiune comisă prin asociere.

În emisiunea difuzată de Radio Custozza, luni, 9 mai, au fost folosite ca surse, pe lângă aceste documente, şi interviuri cu şeful Biroului de Relaţii Publice al Muzeului Unirii, Liviu Zgârciu şi cu profesorul Andrei Rusu din Cluj, arheolog şi specialist în istoria medievală.

La rândul său, Liviu Zgârciu a subliniat faptul că în interviul acordat Radio Custozza, nu a făcut „nici o secundă referire la cuvântul ilegalitate. Am prezentat doar implicarea muzeului în supravegherea cercetărilor arhologice. Repet, muzeul nu este factor decizional în această problemă, el doar popune”. Referitor la propunerile arheologilor privind situaţia Parcului Custozza, reamintim că, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul Muzeului Unirii, directorul adjunct Constantin Inel a arătat foarte clar faptul că, în opinia sa, în parc nu ar fi trebuit să se sape, iar, dacă totuşi aceste săpături au avut loc, se doreşte transformarea acestuia în parc arheologic.

Potrivit avocatului Radu Octavian, numărul infracţiunilor comise de administraţia locală privind proiectul de reabilitate a Cetăţii este mult mai mare şi vor fi prezentate ulterior.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax