Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Avram Iancu descris ca un erou național de Rubin Patiția. Manuscris al memorandistului, exponatul lunii la muzeul din Alba Iulia

Publicat

Un manuscris în care este elogiat Avram Iancu poate fi văzut de către cei care calcă pragul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, pe toată durata lunii mai. 

Este vorba despre un manuscris care i-a aparținut lui  Rubin Patiția. 

Rubin Patiţia s-a născut la Câmpeni în data de 9/21 august 1841, într-o familie de români ortodocşi, cunoscută şi respectată în zonă.

Muzeograful Ionela Simona Mircea, explică cum au ajuns manuscrisele în poeseia muzeului și care este valoarea lor istorică.

”Manuscrisele lui Rubin Patiția despre evenimentele anilor 1848-1849 în Transilvania și Avram Iancu (1824-1872), intrate în colecția muzeului albaiulian în 1971 ca donație făcută de avocatul Zaharia Muntean, ginerele autorului, au o valoare incontestabilă.

În ciuda subiectivismului, explicabil până la urmă prin admirația pe care Patiția a avut-o totdeauna pentru Avram Iancu, textele manuscrise pun la dispoziția cititorului informații interesante, familiarizându-l cu epoca, cu oamenii timpului, cu ideile democratice europene care i-au animat.

Suntem în fața unor lideri români care au înțeles pe deplin spiritul vremii în care au trăit și care, înțelegând acest spirit, și-au asumat misiunea de a lupta pentru propriul neam.

Dacă Avram Iancu a fost imaginea simbol a tinerimii intelectuale transilvănene angajată în lupta pentru recâștigarea libertății și a drepturilor națiunii române în perioada anilor 1848-1849, Rubin Patiția a fost un lider memorandist din vechiul comitat Alba Inferioară care, marcat de înaintașul său, i-a călcat pe urme luptând pentru aceleași idealuri câteva decenii mai târziu.

Rubin Patiția a încercat reconstituirea evenimentelor sângeroase care i-au marcat copilăria, cu ajutorul propriilor amintiri precum și a amintirilor celor care l-au cunoscut pe Avram Iancu și care au participat la confruntările cu trupele maghiare în timpul războiului civil din Transilvania din 1848-1849, lăsându-ne moștenire aceste manuscrise”, se arată într-un comunicat de presă al muzeului.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax