Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”BA2 – subvarianta invizibilă a Omicron” a devenit dominantă la nivel global. Este mai contagioasă, dar nu provoacă boli grave

Publicat

gripa pneumonie

BA.2, denumită „varianta invizibilă a Omicron”, a devenit dominantă la nivel global. Posibila explicație pentru răspândirea recentă a numărului de cazuri ar putea fi ridicarea simultană a restricțiilor în mai multe țări.

Subvarianta BA.2 a Omicron, extrem de contagioasă, a devenit dominantă la nivel mondial, provocând valuri în multe țări din Europa și Asia și stârnind îngrijorare în Statele Unite.

BA.2 reprezintă acum aproape 86% din toate cazurile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Este mai contagioasă decât celelalte subvariante ale Omicron, BA.1 și BA.1.1, însă dovezile de până acum sugerează că nu ar provoca boli grave, scrie Reuters.

Vaccinurile sunt mai puțin eficiente pentru ”varianta invizibilă a Omicron”

Ca și în cazul celorlalte variante Omicron, vaccinurile sunt mai puțin eficiente împotriva BA.2 decât împotriva variantelor anterioare, cum ar fi Alpha sau tulpina originală de coronavirus, iar protecția scade în timp.

Cu toate acestea, conform datelor Agenției de Securitate Sanitară din Marea Britanie, protecția este restabilită de o doză booster, în special pentru prevenirea spitalizării și a decesului.

Răspândirea BA.2 a fost pusă pe seama recentelor creșteri ale cazurilor în China, precum și a infecțiilor record din țări europene precum Germania și Regatul Unit. Cu toate acestea, unele țări europene înregistrează acum o creștere mai lentă a numărului de cazuri noi sau chiar un declin.

BA.2 a fost numită „varianta invizibilă”, deoarece este mai greu de urmărit.

Motivul răspândirii BA2: ridicarea simultană a restricțiilor

O preocupare cheie cu privire la această subvariantă este reinfectarea persoanelor care au avut deja BA.1, în special pentru că o serie de țări păreau să se confrunte cu „vârfuri duble” ale ratelor de infectare surprinzător de apropiate.

Însă datele din Marea Britanie și Danemarca au arătat că, în timp ce Omicron poate reinfecta persoanele care au avut alte variante, cum ar fi Delta, până acum au fost descoperite doar câteva cazuri de reinfectare cu BA.2 la persoane care au avut BA.1.

Oamenii de știință spun că o posibilă explicație pentru răspândirea recentă a numărului de cazuri de BA.2 ar putea consta în ridicarea simultană a restricțiilor în mai multe țări.

Vezi și Simptome ale Omicron care apar pe piele, buze și unghii. Șase situații care nu trebuie ignorate

„BA.2 a fost varianta care a circulat când toți acești oameni au încetat să mai poarte măști”, a declarat Dr. Andrew Pekosz, virusolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

Indiferent de cauza răspândirii rapide a BA.2, oamenii de știință sunt de părere că este un memento pentru faptul că virusul continuă să provoace daune, în special în rândul celor nevaccinați, subvaccinați și vulnerabili.

„Rămâne o problemă uriașă de sănătate publică”, a declarat Mark Woolhouse, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh.

Epidemiologul Emilian Popovici: tulpina Omicron are potențialul de a reinfecta persoane trecute prin boală

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a evidențiat, marți, la o videoconferință de specialitate, că este important, în contextul pandemiei de COVID-19, ca masca de protecție să fie purtată în continuare la interior, în spații aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în cabinetele medicale.

El a recomandat şi distanțarea față de persoane care prezintă simptome „evidente”, arătând că tulpina Omicron are potențialul de a reinfecta persoane trecute prin boală.

Potrivit specialistului român, în urma formelor medii de infecție cu noul coronavirus poate să apară o afectare cerebrală, studii de specialitate indicând că pierderea gustului şi mirosului nu este tranzitorie, poate să revină după un timp mai lung sau mai scurt, iar unele persoane au sesizat o „încețoșare a gândirii”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax