Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021: BAREMELE pentru SUBIECTELE la ROMÂNĂ, publicate de Ministerul Educației. Cum se corectează lucrările

Publicat

Ministerul Educației a publicat baremele pentru subiectele la Română primite luni de absolvenții de liceu la examenul de Bacalaureat 2021.

Aceștia au avut de redactat text argumentativ cu tema „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”, pe baza unui fragment de text extras din volumul “Viața lui I.L Caragiale” de Șerban Cioculescu, și a experienței personale sau culturale a candidatului.

Au mai avut de prezentat comentariul unei poezii de Ion Vinea și de redactat eseu despre particularitățile/personajul unei nuvele studiate.

Vezi BACALAUREAT 2021: SUBIECTELE la ROMÂNĂ. Text argumentativ despre greutățile vieții, particularitățile nuvelei, comentariu poezie

BACALAUREAT 2021 – SUBIECTELE și BAREMELE la proba scrisă de Limba și literatura ROMÂNĂ:

Profil real/tehnologic

SUBIECT ROMÂNĂ BACALAUREAT 2021

BAREM ROMÂNĂ BACALAUREAT 2021

Profil uman/pedagogic

SUBIECT ROMÂNĂ BACALAUREAT 2021

BAREM ROMÂNĂ BACALAUREAT 2021

În Alba au fost prezenți 2.198 de candidați (97,17%) dintre cei 2.262 înscriși la examenul organizat în 12 centre din județ. Patru dintre candidați au fost eliminați de la proba de Română, pentru că au avut telefoane în sală.

Marți, 29 iunie, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării.

Vezi și MODELE de SUBIECTE pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

Ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura maternă, este programată joi, 1 iulie.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00), cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi (luni, 5 iulie), în intervalul orar 12.00 – 18.00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/ transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

  • recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Ministerul Educației/ISJ ALBA pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100/0800816258 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 28 iunie – 1 iulie, între orele 8:00 – 16:00.

Corectarea lucrărilor

Lucrările la probele scrise sunt corectate în centre zonale de evaluare.

În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare și se procedează astfel:

– președintele comisiei nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;

– după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se semnează de către evaluatori;

– președintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare și semnează.

În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, nota finală se calculează similar celor precizate mai sus. În situația în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea se resecretizează și este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluționare a contestației, este calculată cu respectarea prevederilor alineatelor de mai sus.

Nota definitivă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Calcularea mediei la Bacalaureat

Pentru fiecare candidat care a obtinut cel putin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculeaza media generala de bacalaureat ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la respectivele probe.

Nu se calculeaza media generala de bacalaureat pentru candidatii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminati de la o proba.

Media de promovare a examenului de Bacalaureat este de cel puțin 6 la probele scrise.

CALENDARUL examenului național de Bacalaureat 2021 – sesiunea iunie – iulie:

31 mai – 4 iunie 2021: înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

4 iunie 2021: încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

14 – 25 iunie 2021: echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

28 iunie 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

1 iulie 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

5 iulie 2021: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00

6 – 9 iulie 2021: rezolvarea contestațiilor

9 iulie 2021: afișarea rezultatelor finale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax