Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bacalaureat 2023: completare la BAREMUL de la Română. Se punctează mai multe variante de răspuns, la unul dintre subiecte

Publicat

Bacalaureat 2023: Centrele de evaluare pentru examen au fost informate, marți dimineață, de către minister, cu privire la o modificare în modalitatea de corectare a lucrărilor de la Română, pentru un subiect primit de absolvenții de liceu.

Este vorba despre subiectul I A, cerința 1, la care vor fi luate în calcul „toate variantele corecte care indică sensul din text secvenței date”, potrivit unei note informative a ministerului, citată de edupedu.ro.

După publicarea baremului de coretare la română, a fost lansată o petiție online prin care se solicita acceptarea tuturor variantelor corecte pentru sensul ”de bună seamă”.

Cerința pe baza textului la prima vedere a fost următoarea:

„În iarna lui 1888, însă, Creangă se porni iar la București împreună cu tipograful I. S. Ionescu, asociatul său. De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa”.

A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe cu privire la textul dat.

Indică sensul din text al secvenței de bună seamă”.

Baremul indică următoarele:

„indicarea sensului din text al secvenței date (de exemplu: desigur etc.) – 4 puncte; formularea răspunsului în enunț – 1 punct; corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație – 1 punct”

Nota CNPEE, pentru profesorii evaluatori:

„Nota cu privire la evaluarea lucrărilor din cadrul probei E a), de limba si literatura română din cadrul examenului national de bacalaureat -2023, sesiunea iunie-iulie

În evaluarea lucrărilor la proba Ea) — limba și literatura română —, se vor puncta, la Subiectul I.A, cerinta 1, toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date. Punctajele pentru formularea răspunsului în enunț și pentru corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație se acordă și în cazul în care elevul nu a indicat sensul corect al secvenței date”.

SUBIECT și BAREM Bacalaureat 2023 – ROMÂNĂ

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu și precizările ministrului Ligia Deca

Marți dimineața, premierul și ministrul Educației au susținut declarații comune legate de Educație. Privind modificarea de la baremul de Română pentru Bacalaureat, aceștia au precizat următoarele,

Marcel Ciolacu:

”Am văzut și noi discuțiile din spațiul public și am discutat și cu cei implicați în organizarea examenului. Pentru o corectură unitară a fost transmis o notă în toate centrele zonale de evaluare ce conține clarificări referitoare la punctarea și a altor sinonime în afara cuvântului desigur care este menționat în barem și clarificări vizavi și de modul în care se face evaluarea, ați văzut că acolo erau punctaj asociate unor anumite elemente în așa fel încât toată lumea să urmeze același mod de corectură, să nu avem diferențe. Ne-am ocupat chiar dimineață de acest subiect și cred că va fi în avantajul elevilor să avem această abordare unitară”

Ligia Deca:

”Sinonime ale sintagmei de bună seamă acolo cred că în funcție de fiecare centru zonal sinonimele acceptabile vor fi luate în considerare. Cred că baremul de notarea de multe ori lasă loc pentru interpretare și este normal să fie așa, mai ales la limba română, însă acolo unde apar întrebări în spațiul public și discuții legitime putem interveni cu clarificări, așa cum s-a întâmplat acum”.

Referitor la căutări pe internet ale sintagmei ”de bună seamă”, înainte de probă

”Din punct de vedere al subiectelor de a fi scăpat în piață spațiul public, din toate verificările noastre nu este posibil. Am verificat cu specialiști în zona IT.

Încercările de căutări efectuate în cursul zilei de ieri și în cursul zilei de astăzi, la nivelul Ministerului Educației, relevă în privința expresii de bună seamă date diferite. Deci în funcție de unitatea digitală pe care o utilizăm și în funcție de locul din care se face căutarea, rezultatul este diferit.

De asemenea, inclusiv în această dimineață datele au fost diferite. Am discutat și cu specialiștii de la compania care gestionează motoarele de căutare și i-am spus că acest instrument nu poate fi folosit pentru a vedea exclusiv numărul de căutări realizate de către indivizi ci acest număr de incidente încorporează și caută realizate de publicații și în alte chestiuni.

În alte zile ale anului au fost incidente similare pe aceeași expresie, număr similar de căutări sau chiar mai mare, deci nu putem face o corelație între numărul de cautari Și o potențială breșă de securitate la nivelul subiectelor”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 27.06.2023 at 12:42

    Ce e cu poza aia în care apare şi Ciolacu ? Ce are el cu bacalaureatul ? Ce are de comunicat unul care s-a instruit pe unde a apucat ? Lasaţi-l deoparte, că nu face cinste momentului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax