Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2023: SUBIECTELE la Istorie. Eseu despre România în perioada postbelică, la subiectul trei

Publicat

Bacalaureat 2023: A doua probă scrisă, cea obligatorie în funcție de profil – Matematică sau Istorie, a fost susținută marți de cătrea absolvenții de liceu. Au avut la dispoziție cel mult trei ore pentru rezolvarea subiectelor.

Următoarea probă este miercuri, cea la alegere în funcție de profil și specializare. Primele rezultate vor fi cunoscute în 3 iulie.

Bacalaureat 2023 – SUBIECT ISTORIE

La Subiectul I, au fost urmatoarele cerințe pe baza textelor:

  • de precizat numele Principatului autonom de la sursa B
  • de menționat 2 spații istorice care apar atât în sursa A cât și în sursa B
  • o informație cu privire la politica externă a domnitorilor români din sursa A
  • litera corespunzătoare sursei care susține că popoarele balcanice sunt ocupate de otomani
  • relație cauza-efect din sursa B și rolul acesteia

La Subiectul al II-lea elevii au avut un text despre convenția Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Au avut de precizat secolul, numele domnitorului, punctul de vedere despre Convenția de la Paris din 1858. La exercițiul 6 au avut de argumentat printr-un fapt istoric relații internaționale în România, în perioada 1875 – 1900.

La Subiectul al III-lea, elevii au avut de redactat un eseu despre România în perioada postbelică, de precizat o actiune politică din perioada României 1946 – 1947, precizarea a două practici politice din perioada stalinistă, formularea unui punct de vedere cu privire la Războiul Rece și formularea unui punct de vedere cu privire la sfârșitul regimului comunist în România, potrivit edupedu.ro.

Proba scrisă, obligatorie, diferenţiată în funcţie de filieră, profil şi specializare, a fost susținută la:

  • matematică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru toate profilurile din filiera tehnologică şi pentru profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională
  • istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor menţionate

Bacalaureat 2023 – calendar, probe, afișarea rezultatelor

  • Luni, 26 iunie: Limba și literatura română
  • Marți, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)
  • Miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie)
  • Joi, 29 iunie: Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale)

Vezi BACALAUREAT 2023: Modele de subiecte și bareme. Testele și rezolvările la toate materiile pentru examenul de la final de liceu

Afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12.00). Se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Contestațiile pot fi depuse/ transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie (în centrele de examen și online).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax